Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu. Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Rosany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbach. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (191)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,dívky byly odvlečeny a prodány“ ....MŮŽETE TO ZMĚNIT?....... /// Když v Kyjevě řekne máma holce ,,dělej si co chceš, jsi dospělá“, (asi) netuší, že ji pak bude Američanka Kathryn hledat v Bosně. Jo, jo, svět je malej a o náhody tu není nouze. Film se rozjíždí pozvolna (chápu, Kathryn Bolkovac je skutečná postava) a všechno je tak naivně jednoduchý. Naštěstí Bosna je specialistka na nechutný věci (a nejen díky místním). Rachel (celkem ji to ,,sekne“) čmuchá a slibuje. Čímž vyhlašuje válku tisícihlavý sani. Film s (téměř) autentickým prostředím i drsnými prvky vytváří solidní prostor pro emoce, takže ti slabší si budou donekonečna opakovat ,,je to jenom film, je to jenom ....“. Je to opravdu jenom film? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na misích SFOR jsem chodil do baru Florida. 2.) Na misích SFOR jsem píchal i v jiných barech. 3.) Včera mi řekli: ,,až si odpracuješ svůj dluh, budeš volná“. 4.) Thx za titule ,,ni.na29“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný evropský film o obchodu s bílým masem na Balkáně. Odehrává se v roce 1999 v Bosně a Hercegovině. Rachel Weisz je sem poslána jako americká policistka mezi jednotky OSN. Po chvíli zjistí, co se tam děje a je znechucena. Snaží se proti této kriminalitě jakkoliv bojovat, ale naráží na samé překážky. Místním to vyhovuje a OSN si nehodlá uhnat ostudu. I tak ale pro tyto dívky udělá maximum. Rachel ti předvádí skvělý výkon. "Vážně jste si myslela, že s tím odsud odejdete?" ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Že je OSN v případě války vcelku k ničemu, to je jasná věc (viz Jugoslávie, Rwanda atd. - jak taky jinak, když se nikdy na ničem nedomluví). Ale že ještě ke všemu když už nic nedělají, musí ke všem svinstvům, co se za války i po válce dějou přidávat ještě svojí trošku do mlýna, páchat takovýhle prasárny a ještě po sobě zametat stopy, když se rozvíří hladina, to mě teda vytočilo přímo neskonale. Rachel Weisz jako obvykle perlí ve filmu, kterej mi sice hnul žlučí, ale přesto bych ho bez váhání doporučila všem, kterejm není jedno, co se ve světě děje. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jednoho dne jsem měla náladu podívat se na nějaké politické drama. A The Whistleblower pro mě byla jasná volba:) Od filmu jsem očekávala silné drama, ale něco tak strhujícího, brutálního a mnohdy až mrazivého, co se po celý film odehrávalo, jsem nečekala ani v nejmenším. Jak příběh postupuje, atmosféra i napětí houstne, události gradují s každým dalším okamžikem a scény se stávají čím dál více vyhrocenějšími. The Whistleblower také především přináší "One Woman Show." Rachel Weisz je fenomenální a na jejím výkonu stojí celý film. Ještě v žádném filmu mě nedostala, jako v tomto. Všude, kde jsem ji viděla, mě ohromila svou krásou a přirozeností, ale teprve tímto filmem a svou postavou mi ukázala, jaká brilantní herečka to je. Myslím, že v tomto případě by byl Oscar pro ni zcela právem zasloužený. Scéna v baru, kde ji ostatní policisti musejí držet, aby se jim nevysmekla je naprosto strhující a působivá. V tu chvíli mi zde připomínala Seana Penna v podobné situaci, které musel čelit v Tajemné řece. Od určité chvíle, kdy se věci stávaly až neúnosnými a děj byl vyhrocený na maximum, jsem si uvědomila, že toto je film na pět hvězdiček. Díky Rachel, díky realistickému zpracování, díky scénáři. Asi ve dvou scénách jsem měla slzy v očích a mrazilo mě. Toto je pro mě film, který by si zasloužil řadu prestižních cen. "I don't know, something fucked up is going on." - "Honey, it's like I say, this is Bosnia. These people specialize in 'fucked up.' " ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyvážený film, jehož rozjezdová a mimořádně laciná první půlka byla jen tak tak za dvě hvězdy, ta druhá půle už byla nervydrásající a skoro správně zoufalá, jako má film s takto vážnou tématikou být. I přes svoji oblibu k Rachel musim konstatovat, že jí ta role prostě nesedla, možná je to tím scnářem samotným a možná, že to zahrála v rámci možností dechberoucně, každopádně já jí měla občas problém uvěřit její zájem pomoci. Pro mě si film nevybudoval atmosféru, která by mě ve finále srazila na kolena do myšlenek zoufalství, na konci jsem byla jen hodně znechucena, což je málo vzhledem k onomu tématu. Škoda, tohle by si zasloužilo daleko lepší zpracování. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Skutočná Kathryn Bolkovac, ktorá bola priamou účastníčkou udalostí zobrazených vo filme, predala práva k príbehu režisérke Laryse Kondracki za symbolických 100 amerických dolárov. (MikaelSVK)
  • Se scénářem se Rachel Weisz seznámila poprvé již v roce 2005, v době, kdy byla těhotná. V téže době roli odmítla s tím, že by tak náročnou roli ve svém stavu nebyla schopna zvládnout. Roli Kathryn Bolkovacové přijala s konečnou platností až po čtyřech letech, v roce 2009, kdy se rozhodovalo o osudu samotného filmu. (Conspi)
  • Whistleblower je označenie pre človeka, ktorý vynesie na verejnosť alebo vnútorným orgánom nekalé alebo nelegálne aktivity a praktiky, ktoré sa dejú v danej firme alebo organizácii. Pojem pochádza z funkcie športového rozhodcu, ktorý odpískava faul alebo nedovolený zákrok. (muti)

Reklama

Reklama