Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu... Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Roxany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (191)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca politická dráma, z ktorej nevychádza iný pocit, ako zúfalstvo, hnev, bezmocnosť. Človek, ktorý to myslí dobre sa právom naštve. Je skvelé, že existujú stále ľudia, ktorí idú za zmenou k lepšiemu, chcú poukazovať na neprávosť, zabraňovať zlu, prinášať pravdu. To sú však len malé svetielka vo svete veľkých, kde všetko riadia peniaze a korupcia kde sa v záujme mamonu zatvárajú oči aj nad najväčšími špinavosťami. Veľmi znepokojivý film so silným výkonom Rachel Weisz. Monica Bellucii je tu len do počtu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný evropský film o obchodu s bílým masem na Balkáně. Odehrává se v roce 1999 v Bosně a Hercegovině. Rachel Weisz je sem poslána jako americká policistka mezi jednotky OSN. Po chvíli zjistí, co se tam děje a je znechucena. Snaží se proti této kriminalitě jakkoliv bojovat, ale naráží na samé překážky. Místním to vyhovuje a OSN si nehodlá uhnat ostudu. I tak ale pro tyto dívky udělá maximum. Rachel ti předvádí skvělý výkon. "Vážně jste si myslela, že s tím odsud odejdete?" ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Člověk až žasne, co se může přihodit pod hlavičkou tak renomované organizace, jako je OSN... k mému překvapení je hlavní hrdinka skutečně žijící osoba, dokonce pod stejným jménem, a tento příběh se opravdu stal, což je celkem síla. Dalším překvapením pro mě bylo zjištění, že onu distingovanou starou dámu znám coby tajemnou krasavici ze Zvětšeniny, ovšem o pětačtyřicet let mladší... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film ako celok ma zase tak neohúril, aby som naň spieval kade tade len samé chvály, má svoje chybičky, či už technického rázu alebo formálneho, pričom by som mal výhrady aj k réžii, ale ten obsah je neskutočne hutný a hodný ďalšieho premýšľania. Minimálne o tom, v akom svete to žijeme. Napríklad, že žijeme vo svete, kde silnejší namiesto ochrany slabších ponúka len smrť. A nič sa proti tomu nedá robiť, pretože chápadlá týchto nechutností siahajú pekelne vysoko.... Smutné, desivé a výborne zahrané - Rachel Weisz bola skvelá, aj keď kvalít napríklad takej Agory (2009) nedosiahla. 75/100 ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vážné téma, průměrný film. Je průšvih, že se širší veřejnost dozvídá o tomto skandálu prostřednictvím takto skromného dramatu. Celou dobu jsem si říkal, že to nemůže být pravda, protože bych o takhle monstrózním průšvihu musel něco vědět. A ejhle. Jinak - Rachel Weisz je jako vždy vynikající a přesvědčivá, film má ale někdy dost podivný postsynchron, který kazí dialogy nejen nejen jí, ale také tlupě ostatních takyherců. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Whistleblower je označenie pre človeka, ktorý vynesie na verejnosť alebo vnútorným orgánom nekalé alebo nelegálne aktivity a praktiky, ktoré sa dejú v danej firme alebo organizácii. Pojem pochádza z funkcie športového rozhodcu, ktorý odpískava faul alebo nedovolený zákrok. (muti)
  • Se scénářem se Rachel Weisz seznámila poprvé již v roce 2005, v době, kdy byla těhotná. V téže době roli odmítla s tím, že by tak náročnou roli ve svém stavu nebyla schopna zvládnout. Roli Kathryn Bolkovacové přijala s konečnou platností až po čtyřech letech, v roce 2009, kdy se rozhodovalo o osudu samotného filmu. (Conspi)
  • Film byl natáčen převážně v Rumunsku, několik klíčových scén pak v Torontu. (Florentyna)

Reklama

Reklama