Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vybraní vojáci základní služby v 50. letech v malé pohraniční jednotce střeží oddaně západní hranici, bojují s narušiteli a odhalují síť jejich pomahačů... (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pod scénářem je podepsaný Drahoslav Makovička, který má na kontě už pěkných pár kousků (Muž z Londýna, Anděl s ďáblem v těle ...) na režisérském křesle Ivo Novák, který natočil řadu velice pěkných filmů (Maratón, Poklad byzantského kupce, Zločin v dívčí škole). Vznikl příjemný film na víkendové odpoledne s patřičnou dávkou napětí a humoru (leckdy i nechtěného, třeba ve vidění katolíků) a vyváženými hereckými výkony. Byť je příběh zasazený mezi pohraničníky je prostředí použito spíš jako kulisa, zachyceny jsou celkem věrně skutečné lidské charaktery a rozhodně není přesoudruhováno. O působivé exteriéry se postaral bývalý cínový důl v Přebuzi. Dabing: Bronislav Křižan: Radoslav Brzobohatý, Andera Čunderlíková: Jorga Kotrbová, Gustav Opočenský: Lubor Tokoš ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Měl jsem to jen jako kulisu, ale přišlo mi to příšerný. Všichni si tu v komentářích pochvalujete, že je v tom “hodně humoru a málo propagandy”. A podle mě je i tohle forma propagandy- zasadit humor a domnělou moudrost (role Oldřicha Víznera) do prostředí, v němž by tyhle pro tento film nosné motivy ve skutečnosti vůbec nedostaly prostor. Pokud jste to neprokoukli, tak jste se právě stali oběťmi zakuklené, promyšlené propagandy. Takhle si představujete dění na pohraničních posádkách na počátku 50. let? Jako tuhle selanku? To jako vážně? Nebo se potřebujete u filmu smát do té míry, že jste mu za těch pár fórů ochotní odpustit tu vylhanou, vyfabulovanou idealizaci? Já osobně pociťuju jen hanbu za všechna ta “velká” jména, která se na tom podílela. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to tak nesmírně blbé a komunisticko-militantní, že se na to jako na komedii dívat dá. Luděk Munzar nakonec není zločinec, Andrea Čunderlíková nakonec není fanatická křesťanka, Oldřich Vízner geniálním způsobem odhalí narušitele hranic pomocí řecké filosofie. Velitel posádky miluje svou ženu nade vše. Doprdele, že já nežil na hranici jako voják v r. 1950. Tolik splněných ideálů a spravedlivých socialistických lidí....kteří navíc milují Zvířata! Svou kobylku si přivedu až do hotového, to dá rozum. Kde teď tyto skvělé lidi v nepovedené demokracii vzít? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Skutečně to tam vypadalo jako na samém konci světa, takže název filmu je výstižný. Pro mě příjemné překvapení, čekala jsem totiž, že půjde o nějaké tísnivé drama, že života vojáků střežících státní hranici. Také mě překvapil Jirka Korn se svou úvodní písničkou. Každá doba si holt žádá své. Herecké obsazení se povedlo. Je tu plno zvučných jmen. Bronislav Křižan byl přemluven Radoslavem Brzobohatým. Nic proti panu Křižanovi, ale pan Brzobohatý si tu roli poručíka měl zahrát. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že někdo měl potřebu v časech normalizace točit takovéhle filmy. Jejich ,,zlatá éra'' byla v padesátých budovatelských letech. Ale není se co divit když film měl ideově pod taktovkou soudruh Toman... Tak konečně chápu o jakém to filmu mluvil Kraus ve své show, když občas s někým zavzpomíná na svá filmová léta jak hrál pohraničníka... Absolutně nechápu jak téhle splácanině tu někteří mohli dát 4 hvězdy! Celá rota pohraničníků je jedním slovem srandovní. Na jednotce absolutně neexistuje kázeň, velící poručík má prakticky nulovou autoritu a jen tak filmem bloumá, vojáci se před ním nehlásí, do kanclu mu vstupují bez zaklepání a bez vyzvání... Ústrojová kázeň strašná. Všechny vlastně zajímá hlavně kdy přijedou nějaké ženské a zda s nimi budou mít čas strávit v domečku lásky. Jo, sem tam zastřelí někoho kdo přecházel k nám. Západní agenti jsou dementní. Přechod agenta přes hranici vždy ohlásí třemi dávkami z těžkého kulometu! Tak snad chyběl už jen ohňostroj a rozsvícená baterka... A i když agent projde, má jeho odlité stopy naše rozvědka v databázi !!! Pche :-)!!! Kampak na naše soudruhy! Humoru jsem si ve filmu nevšiml, zato jsem si všiml velkého množství předabovaných herců. Proti tomuto je Drsná planina snímek o několik levelů výš. Mladej Korn mně bude ještě dlouho strašit, stejně tak Vízner... Říkal jsem si, že ještě jednou vysloví nějakého řeckého filozofa a vypínám bez milosti ! Za mně je to za dvě kobylky, teda až postavím tu maštali.. * * ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

Reklama

Reklama