Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

JFL 

všechny recenze uživatele

Film, stejně jako knižní předloha, je australskou variací na osmdesátkový americký flák "Rudý úsvit", a stejně jako on spojuje prvky filmů pro mládež s válečným dramatem. Zatímco "Rudý úsvit" kladl důraz na válečné motivy, australský příběh upřednostňuje teenagerská témata, a především "Rudý úsvit" je machistický, kdežto "Tomorrow, When the War Began“ je vyprávěné dívkou. Kniha, přesněji řečeno série sedmi knih, platí za jeden z předních australských bestsellerů pro teenagery. Výtečná (z hlediska aktualizace pro dnešní dobu) filmová adaptace první knihy je v souladu s tím bravýčkovským fotorománem přesazeným ze školy či klubů do války. Vyprávění klade důraz na psychologii a vztahy, byť v rovině pro mládežnická vyprávění typické povrchnosti, afektovanosti a doslovnosti. Na jednu stranu lze litovat, že tvůrci k předloze nepřistoupili konstruktivněji a nezaměřili se více na motivy, které mohly být dramaticky nosné (výraznější emancipace, opravdová psychologie i zdůraznění střetu teenagerské naivity s fyzičností války). Na druhou stranu je třeba uznat, že jako film pro mládež je "Tomorrow" vítanou "alternativou" oproti středoškolským muzikálům či emo upírům a pokud doje i k realizaci dalších dílů, rýsuje se zde dobrá generační série. Jednoznačné pozitivum série spočívá v tom, že v rámci žánru děl pro mladé eliminuje idealizovaný obraz středoškolského prostředí a podstatné motivy (přátelství, láska, dospívání) zdůrazňuje právě tím, že je zasazuje do válečné situace. Samozřejmě, že z cynického dospěláckého pohledu jsou film i série knih naivní hloupost (především z hlediska vojenské či guerillové taktiky), ale pro své cílové publikum představují ideální dílo, neboť motivy spojené s dospíváním převádějí do neotřepaného rámce. Výmluvně to stvrzuje přehled hodnocení na IMDB, kde film nejvíce bodů získává od žen, především pak dívek mladších osmnácti let. 7/10 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když Austrálii anektuje elita japonské armády, která z těžkého kulometu na dvacet metrů netrefí ani pomalu se pasoucího slona, všichni dospělí jsou rázem totálně v prdeli v zajateckých táborech a jedinou nadějí zůstává homoguerrila šestnáctiletých fakanů, kterou zapomněli v buši. Až tohle uvidí císař Akihito, vzteky si otevře břišní dutinu nebo se nechá preventivně obsadit Číňany. Docela nadějný úvod vybujel do totální pubertální kokotiny a já jen s hrůzou čekal, kdy někdo začne hrát famfrbál nebo se bude snažit ošustit Bellu. ()

Reklama

Sartorius 

všechny recenze uživatele

Poselstvím filmu je to, že nemusíme mít strach z čínské armády, jejíž členové se chovají nesmyslněji, než vojáci z nějaké deset let staré počítačové hry. Naopak se bojím spíše druhého dílu. Námět nabízel tolik možností, škoda že ho shazují četné dějové chyby a nelogické chování postav. Čím dále film postupuje v ději a přibývá akce, tím paradoxně ztrácí na tempu. Začátek byl fajn, ale ke konci jsem se i dost nudil a úplný závěr tomu nasadil korunu. A nemyslím to v dobrém. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Partička studentíků si vyrazí na kampink a během krátkého pobytu začne v austrálii třetí světová. A kdo jiný by ji měl vyhrát, zastavit a nastolit mír, než naši mladí hrdinové. No přiznejme si, nezní vám to jako totální kravina? A taky že je! Režie pokulhává, prázdných míst je tu dostatek, ale to je naproti tomu vyváženo solidní akcí (když na ni dojde), 2-3 sympatickýma studentíkama a říznou hudbou. Nečekal jsem mnoho, ani jsem víc nedostal, ale schazovat to úplně nebudu. 45% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na tom filmu je všechno hrozně špatně: dialogy a chování postav jsou jedním velikým výsměchem protinožcům; mělo to být aspoň trochu napínavé a není, a v neposlední řadě by tomu výrazně pomohla o DOST kratší stopáž. Vtip je v tom, že ačkoliv je to tak šíleně debilní, že je v podstatě povinnost tomu připlácnout odpad!, stejně to má v sobě něco, co mě donutilo nechat oči přilepené k obrazovce a hltat každičký záběr. Tuhle krásný holky se samopalama, tady vtipná scénka, do toho smršť laciných efektů... Prostě takové 1/2 guilty pleasure, pod dvě hvězdy mě nic nepřesvědčí :-). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Film vznikl na základě stejnojmenné knihy australského spisovatele Johna Marsdena. Jde o první svazek sedmidílné série „The Tomorrow“. (Mara12)
  • Natáčanie prebiehalo v Austrálii, konkrétne v štáte Nový Južný Wales, primárne v regiónoch Blue Mountains, Port Stephens, Raymond Terrace. (Real Tom Hardy)
  • Jazyk okupantov je fiktívny, pomiešaný dokopy z mnohých existujúcich jazykov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama