Reklama

Reklama

Jak ďábel k rohům přišel

(TV film)
  • Velká Británie How the Devil Got His Horns: A Diabolical Tale
Velká Británie, 2012, 59 min

Hrají:

Alastair Sooke (moderátor)

Obsahy(1)

Historik umění Alastair Sooke odhaluje vývoj vizuální interpretace ďábla v období mezi narozením Krista a renesancí. Podívejte se, jak se vyvíjelo vnímání a znázorňování zla... Historik a kritik Alastair Sook vysvětluje, jak středověcí umělci vytvořili obraz ďábla. Ukazuje, jak se během století mezi zrozením Krista a začátkem renesance vizuální interpretace ďábla postupně měnila a že zobrazování Zla mělo různé podoby – pokušitele, tyrana i rebelujícího anděla. Alastair představuje, jakým způsobem umělci nasadili Satanovi rohy, přestože jeho přesný, jednoznačný, nebo alespoň přibližný popis bychom v Bibli hledali marně. V dokumentárním filmu Jak ďábel k rohům přišel se objevují některá z nejlepších uměleckých děl z celé Evropy, klíčové citace z náboženských textů a následné úvahy o tom, jakým způsobem jednotlivé autory ovlivnily. Díky tomu vznikl bohatý a jedinečný příběh o spojení víry a umění s cílem definovat, co je Zlo. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Takovéhle dokumenty mám ráda a i když tady není průvodce můj z Viasat History oblíbený kulaťoučký a charismatický Waldemar Januzczak, jako u něj se hodně cestuje a vysvětluje přímo před dotyčnými malbami, freskami, mozaikami apod. Jen mne mrzí, že jsem na film narazila víceméně náhodou - chtělo by to větší propagaci, pánové a dámy z Primy! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podobné téma pojetí středověkého pekla zpracovává historik Ginsburg. Před vynálezem knihtisku kolovalo po Evropě jen několik knih a popisy pekla byly dost sjednocené. Zde v dokumentu je přidaná hodnota vizuální interpretace pekla. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší užitočný a tématikou výnimočný historický dokument. Kto sa zaoberá históriou, prípadne religionistikou, bude potešený. Nesúhlasím s užívateľom Hawaj: "Ďábel je prostě výsledek církevní propagandy, sloužící ke strašení věřících." Diabol sa totiž objavuje už v Starom zákone, ktorý bol napísaný dávno pred vznikom kresťanskej cirkvi, nevznikol teda na základe cirkevnej propagandy. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Dost důležitej dokument o stvoření naší současné představy ďábla a zla, neboli původně všechno bylo jinak než máme zažito. Ačkoliv uvedené závěry nemusejí být 100%, tak je dobré, že se tímto základním pojmem vůbec někdo zabývá a není to prostě taková samozřejmost jak by si leckdo představoval. Ďábel je prostě výsledek církevní propagandy, sloužící ke strašení věřících. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama