Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V adaptaci Royal Shakespeare Company se dánský princ Hamlet (David Tennant) po letech studií v Německu vrací do rodinného zámku Elsinore, kde zjišťuje, že je jeho otec mrtev a jeho strýc Claudius (Patric Stewart) se stal králem. Co hůř, královnou a manželkou Claudia je nyní Hamletova matka Gertrude (Penny Downie). Později je Hamlet navštíven duchem svého mrtvého otce, který mu prozradí okolnosti své smrti a na svém synovi se tak dožaduje pomsty za spáchanou bratrovraždu. (Beatle)

(více)

Recenze (29)

Rosana 

všechny recenze uživatele

Dokonalé dílo originálně ztvárněné. Hlavně David Tennant zahrál úžasně přesvědčivě. Vždycky jsem měla Hamleta jako zkostnatělou hru od Shakesepeara, ale v tomto podání to byl napínavý thriller obsahující i humor a akci. Až teď mi došlo, že byl Hamlet docela depresivní puberťák. Vždycky jsem viděla adaptaci s nějakým páprdou. Moderní styl kulis a zasazení do temného současného prostředí filmu vůbec neuškodilo a zároveň tvůrci zachovali divadelní nádech. Palec nahoru. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jestli si myslíte, že shakespearovské hry modernizované do současného prostředí nemohou fungovat, tak vás "Hamlet" z roku 2009 přesvědčí o tom, že to fungovat může. Patrick Stewart je vyloženě pro roli Claudia narozený, David Tennat zase přesvědčil, že Hamleta zvládne. Trochu moc dlouhé, ale dá se to snést. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Proč ta přehnaná divadelnost v první půli? Proč ty nevyužité moderní prvky v podobě kamer? Proč zas a znovu Hamlet, který vypadá více stár, než-li by bylo záhodno? Nu, většina mých výtek je naštěstí v postupujícím ději smetena výrazným zlepšením, tak třebas se naštěstí už neobjeví scéna, kdy Hamlet působí díky přehnanému divadelnímu herectví, pro obrazovku se nehodícímu, nechtěně směšně tam, kde má být vážný a po scéně, kdy kralevic kráčí zasněženou krajinou kdy krajina je jen interiérem pod umělým popraškem přijde hrob pod opravdovým nebem, ach díky za to, říkám já. Doktor Who hraje dobře, však ten kdo vládne hereckému ansáblu není nikdo jiný, než-li Jean-Luc Xavier-Picard. Sama předloha se v závěru dožaduje velebení, naštěstí se k ní připojilo i dobré zpracování. Škoda, že nepřišlo už dříve v počátku děje, však i tak to stačí na hvězd pět, dokonce i když nějaká ta vedlejší osencrantz-Guildensterniáda nepatří mezi dobře zvládnuté. Pro mne osobně skoro stejně dobrý zážitek jako Hamlet Branaghův, jen s větší porcí šílenství. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích. Gregory Doran stejně jako dost jiných tvůrců, kteří se dnes pouští do Shakespeara, předpokládá, že postavy a děj budou dnešním divákům bližší snad jen proto, že je obleče do moderních šatů a vrazí jim do ruky moderní rekvizity, aniž by (taky typicky) nějaký z těch moderních prvků využil jinak než jako povrchní kulisy. Postavy nejspíš nebudou divákům o nic bližší než v Zeffirelliho verzi, kterou jsem kdysi viděla. U téhle verze bych navíc dala přednost záznamu divadelního představení, protože plnohodnotný film tohle rozhodně není. Na co si ale stežovat nejde, to jsou samozřejmě herci. Tennantova maniakální energie se na Hamleta docela hodí, občas dokáže naplno prodat, jak sarkasticky zábavná postava to je, občas bych si přála, aby odolal nutkání diváky rozesmát. Jako Hamlet je zatrpklý i vtipkující, ale opravdu skvělý je při dvou příležitostech - monolog Být či nebýt si vychutnal s takovou životní únavou (a vlastně překvapivou civilností), že skutečně chytí za srdce, a jeho konfrontace s matkou je dechberoucí. Představitelé vedlejších rolí (Claudius, Gertruda, Ofélie, Leartes a Polonius) možná nejsou tak expresivní, ale víc než důstojní spoluhráči. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

David Tennant, ten hlavní důvod, proč jsem si Hamleta vůbec pustil, tu nakrásně předvádí, že je pro něj divadlo vším, jeho princ dánský, to je radost pohledět (vždycky jsem měl slabost pro psychopaty :-), ovšem samotná látka je na mě natolik silné kafe, že jsem si jí musel dát na pokračování s odstupem... jednoho roku :-) Zbytek hereckého ansáblu za Tennantem nikterak nezaostává, naopak, zkrátka klasická shakespearovská látka v přednesu takovém, aby ho mohl překousat i současný konzumní divák. A pokud jste to z mého komentu nepochopili, tak ano, Tennant je jako Hamlet skvostný. ()

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen za pouhých 18 dní. (jezurka42)
  • Při slavné scéně: "Být či nebý,t" byla použita pravá lebka člověka, jenž ve své závěti napsal, že chce, aby byla určena právě k tomuto účelu. (jezurka42)

Reklama

Reklama