Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jana (J. Brejchová) čerstvá pětačtyřicetiletá oslavenkyně a pracovnice knihkupectví je bláznivě zamilovaná do mladšího a ženatého řidiče Pavla (I. Urbánek). Přes své milenecké poblouznění si ale nedokáže připustit, že jejich vztah nemá budoucnost. V ten stejný den student Tomáš (R. Kubík) nalezne v zahrádkářské kolonii mladou dívku, která právě porodila v sousední chatce. Zakrvácenou a v bezvědomí ji i s dítětem odváží do nemocnice. K Janě domů poté přicházejí policisté a odvážejí ji do nemocnice, kde se dozvídá, že její dvacetiletá dcera Simona (T. Brodská) právě porodila zdravého syna. To obrátí Janin život vzhůru nohama, neboť o jejím těhotenství neměla ona – vlastní matka, tušení… (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

dobytek 

všechny recenze uživatele

No film je celkem o hovně, ale prdel je, že se to natáčelo v jednom bytě u nás v baráku + pár záběrů na ulici před barákem. Já jsem věděl, že se tady nějakej film kdysi točil, ale vůbec jsem netušil, jak se to jmenuje nebo kdo v tom hrál. Když jsem pak viděl pár záběrů z bytu, kde žila hlavní postava, tak si řikám, že ten byt má nějaký povědomý proporce. No a pak mi to došlo. Jinak je prdel, že kluci, který tam tenkrát bydleli, si v pokoji vyzdobili nábytek nějakejma samolepkama s autama a podobně, což vypadalo celkem bizarně, když ve filmu ten pokoj měla obývat 20-letá holka :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Mám rád lidské příběhy, mám rád filmy jako ze života, ale tohle se mi nelíbilo. O hereckých kvalitách Jany Brejchové nemám nejmenších pochyb, ale tohle mě nevtáhlo do děje, nezaujalo a nudilo. Inu, každý den není posvícení. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nešťastná maminka sklízí plody své rozlítané minulosti. Maximálně civilní projev všech zúčastněných dává filmu nepochybně originální nádech, ovšem dějová prázdnota, která se najednou naplní v několika málo závěrečných minutách a Janičky hysterické záchvaty, mne nepustí s hodnocením výše. Tereza Brodská v nezvykle dobré poloze bojuje o své místo v rodině. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně veskrze divácky nepříjemný film, který mě strašně nebavil; všechny postavy mi byly protivné, ústřední konflikt matka-dcera mi přišel zoufale nezajímavý, a iritoval mě strašný soundtrack (jakož i mizerná kvalita zvuku a obrazu, v níž jsem to na Voyu zhlédl - osobně nechápu, že někdo takovou hrůzu pustí ven). Asi jediné, co je na tom filmu zajímavé, je ten jakoby autobiografický přesah, kdy člověk poučený o vztahu Brejchové k její dceři ví, že to ve filmu nemusely moc hrát, protože v realitě to měly dost podobně, a v tomto ohledu pro ně to natáčení bylo hodně osobní (vrcholná scéna je ta s jejich hádkou u auta v závěru). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nuž, hlavná postava vyzretej štyridsiatničky vám začne po pár desiatkach minút tak liezť na nervy, že sa vôbec nebudete čudovať jej okoliu, ktoré s ňou skôr či neskôr začne rozväzovať vzťahy. Jana si žije stále bohémskym životom, navštevuje diskotéky, vyhľadáva mladších mužov a čo je najhoršie, neustále dáva každému vedieť o svojich emocionálnych stavoch, čo sa prejavuje neznesiteľnými teátrami na verejnosti. Ale bol to samozrejme zámer, len sa treba zmieriť s tým, že si k hlavnej postave skrátka nevypracujete silnejší vzťah. Jej konfrontácie s dcérou sú hysterické až tak, že strácajú na uveriteľnosti. Inak cítiť, že si všetci dali na výsledku záležať, či je tu ale aj nejaká autobiografická črta zo života Brejchovej a Brodskej, netuším, asi skôr nie a ide len o adaptáciu knižky. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodná odvaha Jany Brejchovej a Terezy Brodskej ísť do silne autentickej konfrontácie a vzbudiť v divákovi otázku, či videné na plátne je prevzaté zo života alebo ide len o scenáristickú rafinovanosť. Tak či onak, filmársky nijak objavný kúsok, ktorý ale funguje dokonale emocionálne, resp. emocionálne dokonale. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Silný momenty v tom jsou, třeba konfrontace Brejchový s matkou, jinak ale není úplně jasný, proč je Brodská pořád tolik nasraná, spíš působí jako uražená zneuznaná pipka, což asi tak ve výsledku vyznít nemělo. Celkově to ale rozhodně blbý není, jak tady dost lidí naznačuje. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Medvědí službu tomuto působivému filmu prokazuje skutečně neposlouchatelná hudba, která se v podobě hýkání podnapilé ženské objevuje v každé více méně vyhrocené situaci. Nebýt tohoto příšerného hudebního doplňku, který mi výrazně narušoval koncentraci při sledování filmu, hodnotila bych mnohem výš. A to prosím "zpívá" Petra Janů! ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Dcera otěhotní, tajně porodí a když se to máma doví, tak ji vyžene z domu. Dcera, která je ještě dítětem, se tedy musí starat sama... Zajímavé psychologické komorní drama, ve kterém hlavní role ztvárnily skutečná matka a dcera - Brodská a Brejchová. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Herečka Jana Brejchová přišla s podnětem k filmu a ovlivnila i podobu scénáře a já k tomu dodám bohužel... Když byl film dotočen přišla Tereza Brodská (Simona) za režisérem s tím, že závěrečné kontroverzi mezi dcerou a a matkou (Jana Brejchová) nevěří. Že po všech těch křivdách by měl být scéna výčitek dcery vůči matce daleko dramatičtější. Režisér Drha udělal neuvěřitelnou věc a dal na námitky Brodské a požádal produkci o další natáčecí den a scénu přetočil. Tereze řekla že po natočení scény skončila máma v slzách, protože v hořké a bolavé scéně bylo až příliš toho co bylo nezpracováno a nedopuštěno mezi nimi. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

První, co mě při sledování tohoto filmu napadlo, že to muselo být pro obě hlavní protagonistky (Janu Brejchovou s Terezou Brodskou) dost náročné, něco takového natočit. Pokud vím, tak jejich vlastní vztah  musel v mládí Terezy projít docela těžkou zkouškou (kdy se nejprve o Terezu v dětství starala víc teta než matka, později pak když ji Brejchová domů přivedla "otčíma" Jaromíra Hanzlíka). Ustály to a to samé jde nakonec říct i o postavách tohoto filmu. I když zde v to člověk  už snad ani nedoufá. Je tedy až zvláštní, že matka ani neví (nevšimne si), že její dcera čeká dítě. To vzájemné odcizení (resp. despekt ze strany Brodské) je fakt až drsné, ale místy mi celý ten příběh přišel až trochu málo uvěřitelný (třeba ten rozchod Brejchové s jejím ženatým milencem z poněkud nepochopitelného důvodu nebo jak se ten student točí kolem dcery i matky). A pak mi taky nesedlo poněkud afektované herectví Jany Brejchové (plačtivá hysterka). Vůbec mám z jejích filmů v osmdesátých letech pocit, že  už to její herectví je trošku odvar (v porovnání v tím, co točila a hrála v letech šedesátých a sedmdesátých). ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Silné momenty tam jsou. Bez diskuse. Komplikovaný vztah matky s dcerou je nosné téma samo o sobě, zde ale nepříliš šťastně zpracované. Brodská se chová jako fakan, na druhou stranu se jí nelze divit, vzhledem k tomu, že její matka řeší sebe a své partnery a dcera jí už tolik nezajímá. Brejchová tady rozehrává místy emotivně velmi vypjaté herecké kreace, otázkou zůstává, jestli by méně nebylo více. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Veškerý úspěch (ale stejně tak i neúspěch) tohoto filmu stojí na hereckém výkonu Jany Brejchové. Jindy perfektní herečka se zde objevuje v roli matky, která doprává své dceři poněku velmi volnou formu výchovy. To vše se odrazí na jejich pozdějším vztahu, který nemůže být dobrý. V roli Janiny dcery se objevuje její skutečná dcera Tereza Brodská, tehdy začínající herečka. Scénář je velmi průměrný, mírně povrchní, zpracování velmi špatné, hudba neposlouchatelná. Pouze zmíněná Brejchová je důvodem, proč hodnotím třemi hvězdičkami, jinak bych šel s hodnocením níž. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Citlivá místa tohoto filmu jsou hudba a Tereza Brodská. Hudba je tragická bez debaty a osmnáctiletá Terezka místy. Dobrá je ovšem syrovost jak vizuální, tak konverzační. Pragmatičnost doktorů a policie je v konfrontaci s osobní tragedií naprosto brutální. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažká psychologická dráma o strate vzťahu medzi matkou a dcérou v kľúčových okamihoch života. Najskôr mi chýbali nejaké retrospektívy na objasnenie, čo k tomu viedlo, ale film nie je o objasňovaní motivácií, ale o rozmýšľaní ženy v strednom veku s nádejami, ktorej sa Brejchová zhostila výborne. Podobne aj Tereza, aj keď tá mala len pár krátkych výstupov, z toho jeden veľmi intenzívny. –––– Tak vy sice žijete se svou dcerou, ale jinak o svý dceři nevíte vůbec nic. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film se zajímavým námětem, ale takovým jakýmsi neživotným, málo pravděpodobným. Cenné je herecké setkání matky Jany s dcerou Terezou, celé je to ale nějaké studené, vyplněné prázdnými dialogy, film pouze průměrný, aspoň pokud si pamatuji. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Já ti nic nevyčítám, já jenom konstatuju..." A já konstatuju, že mne tohle drama zklamalo. Čekal jsem nějaké náročné dialogy mezi Brodskou a Brejchovou (která jediná opravdu hrála, jinak to byla herecky velká bída) a on tam byl tak jeden sotva pětiminutový... ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Dost slabý scénář, místy bezradná režie, pro mnohé asi i otravný hudebný doprovod. Celé to drží pohromadě hlavně díky Janě Brejchové, ostatní herci jsou tu víceméně do počtu. ()

Reklama

Reklama