Reklama

Reklama

Šípková Růženka

(festivalový název)
  • Austrálie Sleeping Beauty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V psychologickém australském filmu režisérky Julie Leigh se seznamujeme s Lucy (Emily Browning), tajemnou dívkou a mladou univerzitní studentkou, kterou pronásledují neustále životní problémy. Její život nabere jiný směr poté, co se přihlásí na inzerát tajemné agentury, která svým zákazníkům poskytuje erotický servis. Lucy se noří do světa spánku a jako novodobá Šípková Růženka slouží jako prapodivný spící společník klientům agentury. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

uiu 

všechny recenze uživatele

Podivně mrazivý a podmanivý film, který ve mě zanechal nepříjemný pocit. Hlavní hrdinku vlastně ani pořádně nepoznáme, neboť vidíme jen střípky z jejího života - studentka, která si přivydělává jako servírka, pomocnice u kopírky a ve výzkumném centru, nestíhá splácet nájemné u své sestry a její švagr ji nenávidí, její bývalý (?) přítel se léčí ze závislosti na alkoholu stejně jako její matka - narazí na inzerát pro "společnice" postarších mužů a tato brigáda s vysokým přivýdělkem ji zaujme natolik, že vezme i práci "Šípkové Růženky". Je uspána, aniž by věděla, co se s ní děje. Do její komnaty přicházejí starší chlápci, kterým už ani viagra nepomůže a dělají si s ní, co chtějí (bez proniknutí). Na film jsem se těšila již dlouho a jako fanynka Emily Browning jsem jej nedočkavě vyhlížela a byla jsem mile i nepříjemně překvapena (nečekala jsem, že ve filmu bude tolik nahoty, zvláště v podání Emily). Na druhou stranu tleskám, že do něčeho takového šla a ukázala se celému světu v celé své "kráse". Její (a jiných dívek) nahota není vyjádřena jako nějaká oplzlost. Oplzlými by se daly nazvat až těla nahých starců, ale co je špatného na nahém těle, když je vám 20 nebo 80? To je už jen estetický problém jedinců, tedy diváků, kteří kvůli tomu film odsuzují. Pro mě asi nejdepresivnější film tohoto roku. A to je klad. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Nápad rozhodně zajímavý a název jakbysmet (to spojení s pohádkou, to prostě dovede šokovat a zároveň to i pobaví). Sleeping Beauty je plný nahoty (nahota starších pánů se dala překousnout, naštěstí se tam nevystavovali, uff), mrazivých chvil, ale byl tak neuvěřitelně nudný (ano, pánové jistě ocení ženské křivky a nahotu), že je i ta malá špetka zajímavosti se tam zkrátka ztrácí... ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ukazuje sa, že veľa dnešných vzťahov a/alebo stykov funguje len cez nejaké prídavné látky. Od alkoholu cez peniaze, amfetamíny až po sladkospavé oblbováky. Kto si to môže dovoliť, vyberie si formu povoľnosti svojho partnera. A ochotných otrokýň lásky je stále dosť. Lebo peniaze. Nejaký veľký príbeh psychologógie sa tu neodohráva, skôr je to také všeobecne tézovité, avšak ak schematizmus ladí s osobným pohľadom na svet, tak sa film stáva skvelým zážitkom. O to viac, o čo je opojnejšia celková chladne tajomne odťažitá atmosféra filmu, nedopovedanosť situácií, charakterov postáv. Ak sa k tomu pridá skvostná kamera nad nadpriemerným hodnotením neváham. Pretože rovnako neváham si tento zážitok po čase zopakovať. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Tak především, Kubrick to teda není. Ale snaha se upřít nedá. Kamera, střih, nájezdy na polo detail a detail, stmívačky jsou vážně skvělé, herci taky do jednoho excelují. Hudba je uhrančivá a mrazivá a výtečně podbarvuje atmosféru na plátně. Takže forma za pět hvězdiček. Horší je to už u obsahu. Dějová linka je vlastně taková velká skládanka pocitů hlavní hrdinky. Nebo naopak absence pocitů. Ta nepřetržitě řeší svou finanční situaci. A to od kopírování v kanceláři po prostituci. Veškerou práci bere vlastně stejně chladně a odtažitě. Své emoce otevře pouze v přímé přítomnosti smrti. Ale jaký to má význam jsem se nedopátral. Sexuální scény v ložnici jsou nakonec docela zbytečné a mnohdy dost uchylně nechutné, scény večeře jsou svým zřejmým odkazem na Eyes Wide Shut spíš trapné. ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Vyhraněný film, jehož forma působí na smysly umírňujícím, tišícím dojmem, až se někdy chce spát, což je však očividně záměr s ohledem na téma. Příběh je pak komponován do výjevů, které osvobozeny od nějaké tradiční dramaturgie (odkrajovány od sebe mrkáním, neboli černými pauzami zatmívaček) přicházejí jeden za druhým a vyvolávají pocit zastřeného snu. Logický výběr do Cannes, jakožto protipól nabitým filmům mužských tvůrců. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Film byl v roce 2011 vybrán do hlavní soutěže na filmovém festivalu v Cannes. (acsmp)

Související novinky

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

Zemřel herec Hugh Keays-Byrne

02.12.2020

Ve věku 73 let včera opustil filmový svět australský herec Hugh Keays-Byrne. Informaci zveřejnil jeho zástupce a později ji na svém facebookovém profilu potvrdil i dlouholetý přítel a spolupracovník,… (více)

Reklama

Reklama