Reklama

Reklama

Rodinná dieta

  • Finsko Katastrofin aineksia (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nemůžu si čistit zuby, protože můj kartáček je z plastu," říká v dokumentu Johna Webstera jeho mladší syn. Rodina, žijící ve Finsku, se totiž rozhodla, že zkusí vydržet jeden rok zcela bez produktů, k jejichž výrobě nebo při jejichž použití je potřeba ropy. Touha minimalizovat svou ekologickou stopu se v mysli režiséra zrodila poté, co začal vnímat problémy spojené s globálním oteplováním a vyčerpatelností přírodních zdrojů. Vyměnit automobil za autobus, letadlo za vlak, motorový člun za veslici nebo nakoupit v obchodě základní potraviny však není vždy snadné, zvlášť pro rodinu s dětmi. I ti sebevíc motivovaní začnou pochybovat, když se věci komplikují a způsobují nepohodlí. Uvnitř čtyřčlenné rodiny tak brzy vznikají rozkoly. V průběhu roku se z původního pevného rozhodnutí přejít na ekologicky přijatelný způsob života postupně slevuje ke kompromisům a jednodušším řešením. Lze se chovat ekologicky, a nezničit přitom rodinné štěstí? Podstoupili byste sami takový experiment? (Jeden svět)

(více)

Recenze (16)

Zaitsev 

všechny recenze uživatele

Zajímavý experiment, který se nijak nevymkl kontrole (výrazně) a Johnny si to všechno pěkně rozpočítal. Co se týče výsledku, tak jeho rodina to "dobrodružství" přežila a on sám sebe "tak trochu" uspokojil příznivými procenty. Celkem jsem se bavil, nicméně jsem přesvědčen, že kdyby ještě chvíli prudil, tak by se moc hezký a milující pohled jeho hezké ženy proměnil v něco pro Johnnyho moc ošklivého...:) ()

pappaja 

všechny recenze uživatele

Přesně jak říká Hank - nebylo tu všechno rozebrané do důsledků: jaké potraviny si vybírali, aby nebyly zabalené v plastu? kde sháněla rodina hygienické potřeby? Začala si snad manželka šít vložky, tak jako u nás ženy za komunismu??? Soudě podle její optimistické nálady myslím, že ne! A další háček: budeme šetřit, a proto hned zítra koupím nové topení a taky nové auto (na ekopohon) - no to je poněkud kontroverzní úspora!! U nás říkáme "sirka na dvakrát - štamprla na raz". Jasně z toho vyplývá, že lidé v rozvinutých státech (včetně ČR!) se prostě uskromnit odmítají. Ale každopádně před touto finskou rodinou klobouk dolů. Z experimentu jasně vyplývá, že některé věci člověk prostě neovlivní - i kdybyste sebevíc chtěli, plastů a nadmíry obalů se nezbavíte. Můžete kupovat mlíko z automatu, ale neseženete mouku přímo od mlynáře, těstoviny odsypané na váhu, nebo jogurt do vlastní krabičky :-) apod.. ()

Reklama

Eamby 

všechny recenze uživatele

Bylo zajímavé zhlédnout poměrně šílený způsob, jak se v domácnosti obejít bez plastů. V dnešní době je nedílnou součástí život obklopený plastovými lahvemi a všemožnými výrobky, které z jiného materiálu nikde neseženete. Tento styl života bych nejspíš nezvládla, už jen z důvodu, když byli v obchodním domě nakupovat... pro nás všechny je tohle normální způsob života, nikdo si neuvědomuje, kolik se tohoto kolem nás objevuje. Shánět všemožně toaletní papír, který není zabalený v plastě (i když u nás se vyskytují i obalené v normálním papíře), vyrábět si vlastní zubní pastu a prostě se celkově vyvarovat tohoto pro nás životního rituálu, je poměrně nemožné a podle mého názoru po čas dokumentace tohoto filmu i tato rodina ÚPLNĚ bez koupi plastů nežila. ()

Carlinhos 

všechny recenze uživatele

Nechci používat nic, co má něco společného s plasty a ropou, tak nejdříve budu jak blázen shánět toaleťák, který není v plastovém obalu, abych si o pár měsíců později koupil auto. Jo, to dává smysl. A protože chci co nejméně zatěžovat životní prostředí, tak budu jezdit pro palivo 300 kilometrů, to musí srdce ekologů plesat. Jako většina podobných dokumentů na jednu stranu nesmyslně přehání a na druhou stranu řadu důležitých věcí zatajuje nebo dělá ústupky. Rodinná dieta prostě ukazuje jen tu stranu mince, která se jí hodí, tak jako to dělají všichni ekomaniaci a podobní osvícenci. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Já to beru jako takovou první vlaštovku, protože čím dříve se budou ztenčovat zásoby ropy, tím více budeme muset přemýšlet o stejných věcech, jako v tomto dokumentu. Nakonec se stejně budeme muset vrátit k životu bez ropných produktů, jak tomu bylo ještě na přelomu 19. a 20. století. A protože se máme už příliš dlouho příliš dobře, přechod nebude jednoduchý pro nikoho. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama