Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch nejlepších parodií, co u nás kdy vznikla. Bohužel, dnes je poněkud zapomenuta, a jelikož takovýto decentní, inteligentní humor se mezi širší populací zas tak dobrému jménu netěší (leč fanoušků má i tak požehnaně), musí si vystačit především s námi, kteří tento humor naprosto zbožňujeme, popř. jsme tento film viděli poprvé už v dětství, a ač jsme tehdy humor tohoto filmu (vtipy tu číhají opravdu na každém rohu) nejspíš nechápali, váží nás k němu vzpomínky na dětství. Tento film si zaslouží své čestné místo vedle Limonádového Joea, Adély i Hradu v Karpatech. Ač dekorace působí dosti papundeklově, na tom, že si tu scénáristé dělají srandu ze všeho, to nemá absolutně žádný vliv. Geniální herci (můj táta vždycky říkal, že Jan Skopeček by pro něj byl ideálním představitelem Saturnina), neskutečné hlášky, krásné písně Waldy Matušky, tajné chodby, detektivní zápletka, a mnohem, mnohem víc. Doporučuji milovníkům anglického a českého humoru. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ne příliš povedená parodie brakových detektivek. Pár povedených vtipů nezakryje fakt, že do scénáře "Adély" má Fantom Morrisvillu daleko. Za vidění to stojí kvůli kráse Jany Novákové, která doplňuje trojici nádherných blondýn 60. let - Schoberovou a Brejchovou. Škoda, že se na ni kvůli předčasné smrti zapomnělo. A potěší také pozdní role Nataši Gollové, která je stejně výmluvná jako ve svých nejslavnějších postavách 30. let. ()

Reklama

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Vybroušenost dialogů, výborné herecké výkony. Nádherná parodie, kterou si užijí především milovníci dobrodružných románů tzv. RoDoKAPSů. Já mezi ně také patřil a jsem na to hrdý. Četl jsem je pod lavicí stejně jako prvorepublikový elegán Nový při hraní v orchestřišti. Vtipy jsou příjemně a hlavně nenásilně vloženy do děje, který rozhodně ani na chvíli nenudí. Květuška Fialová je zde neskutečně sexy. Jen bych mezi děj nevkládal záběry na Nového v orchestru. Ruší to a děj nikam neposouvá, mimo finální scény. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vyloučíme-li všechny osoby, které zločin spáchat nemohly, dojdeme k závěru, že ho mohl spáchat kdokoli jiný." O této dedukcí Allana Pinkertona můžeme diskutovat, můžeme o ní vést spory, můžeme s ní i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s ní dá dělat. Je totiž natolik brilantní, že ji nedokáže vyvrátit ani inspektor Brumpby ze Scotland Yardu. Já tedy nemám takový talent jako hudebník Emil, abych si mezi orchestrálním bubnováním, klepáním kladivem na kovové trubky či škádlením trianglu ještě našel čas na četbu, ale on to zvládá s velkou grácií. Mne tedy tahle parodická šílenost vždycky bavila, ale i když jsem se naučil stlát lůžko podle fakírova vzoru, tak ani po mnoha letech se má záda hrotům hřebíků nijak zvlášť nepřizpůsobila. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Další skvělá česká parodie, která si bere na paškál různá filmová a literární klišé a opět velmi kvalitně zpracovaná. Humor je zde laskavý a žertovný, žádné nechutné výlevy. nezapomenu na Jana Skopečka, který tu jako anglický sluha přímo exceluje a úžasný je i jeho projev, když se Marvan, Olmer a Filipovský chystají jít do podzemí.- Před pár lety jsme tu měli instalatéra. Říkal, že problém je někde v trubkách dole. Od té doby jsme ho neviděli. Někdy si myslím, že tam po chodbách bloudí do dnes. Šílený a hladový... a Filipovský na to. - To mi dal tu facku určitě on. To byla šílená facka! Podobných vtípků je tam víc. Například když Alan Pinkerton zvedne kulku odraženou od žulového sloupu (!!!) a jediným pohledem pozná, že to byla ráže 44, švédské pistole s dlouhou hlavní a střelec měl vysoké podpadky. K popukání vzato až ad absurdum. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Kniha, kterou čte v ději hudebník, má titul "Fantom Morrisswillu" a liší se tak od názvu filmu. (lausik)
  • Jednu z hlavních ženských rolí hrála tehdy nadějná mladá herečka Jana Nováková, která byla nedlouho po natáčení zavražděna. Zabil ji přehnaně žárlivý manžel, za kterého se v roce 1968 provdala. (Rodriguez)
  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)

Reklama

Reklama