Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller ze světa velkých peněz vypráví příběh klíčových postav investiční firmy v průběhu jednoho z prvních dnů finanční krize, jež se rozpoutala roku 2008. Když nezkušený finanční analytik Peter Sullivan (Zachary Quinto) odhalí informace, které mohou jeho firmu poslat ke dnu, vyvolá tím řetězec rozhodnutí – finančních i morálních – a katapultuje životy všech zainteresovaných na pokraj katastrofy. Pomocí skvěle vykreslených lidských charakterů film Margin Call ukazuje, že nic není jen černé, nebo bílé. V dalších rolích fascinujícího debutu scenáristy a režiséra J. C. Chandora se představují Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci a Demi Moore. Margin Call nabízí neúprosný a odvážně autentický pohled na finanční průmysl a jeho aktéry ve chvíli, kdy stojí před rozhodnutími, která utvářejí budoucnost celého světa. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Více než rok se počítalo s tím, že roli Sarah Robertsonové bude hrát Carla Gugino (mi-ib)
  • J.C. Chandor řekl, že námět filmu nosil v hlavě rok a půl a samotný scénář napsal za 4 dny v mezidobí mezi pracovními pohovory v Boulderu v Colorado. (mi-ib)
  • Ve filmu se měla objevit i Grace Gummerová, dcera Meryl Streepové. Hrála bývalou přítelkyni Petera Sullivana (Zachary Quinto), avšak její scéna byla nakonec z filmu vystřižena a je k vidění na DVD v bonusech v tzv. "Deleted Scene". (mi-ib)
  • Jméno ředitele John Tuld (Jeremy Irons) nápadně připomíná jméno ředitele investiční banky Lehman Brothers Richard S. Fulda. Lehman Brothers se stejně jako firma ve filmu dostala na pokraj finanční katastrofy. Richard S. Fulda vyhlásil krach investiční banky Lehman Brothers a tím spustil finanční krizi v roce 2008, za což byl často kritizován. (mi-ib)
  • Zájem o ztvárnění rolí ve filmu projevili Billy Crudup a Tim Robbins. Ani jeden se však natáčení nezúčastnil z důvodu dalších závazků. (oje)
  • Role "hlavouna" Johna Tulda, kterého ztvárnil Jeremy Irons, byla původně nabídnuta Benu Kingsleymu. Ten však musel kvůli účasti na dalších projektech odříct. (oje)
  • Scéna z konferenčnej miestnosti, kde sa počas noci zišli všetci výkonní predstavitelia firmy, sa natáčala celých 12 hodín. A hoci bolo podľa filmu okolo štvrtej hodiny nad ránom, v niektorých neskorších záberoch už bolo v pozadí vidieť vychádzajúce slnko. Paradoxne práve tá júlová noc roku 2010 bola tou najkratšou za celý rok. Táto scéna sa tiež niekoľkokrát opakovala, aby sa všetci zúčastnení dostali do svojich rolí. Kevin Spacey neskôr uviedol, že to bol "najšialenejší rehearsal, akého sa kedy zúčastnil," najmä teda kvôli výkonu Jeremyho IronsaPaul Bettany, ktorý stvárnil Willa Emersona, počas scény nepovedal ani slovo a režisér uviedol, že ani v skutočnosti počas celých 12 hodín neprehovoril ani raz. Demi Moore a Simon Baker po dokončení natáčania scény okamžite utekali na letisko, aby stihli svoj let, od ktorého ich delilo zhruba len 90 minút. (Real Tom Hardy)
  • Počas scény, kedy Peter (Zachary Quinto) prichádza na kĺb celej veci a špára sa v číslach, môžeme mimo nich na obrazovke vidieť nadpis článku "Microsoft to cut Xbox 360 Elite pricing..." ("Microsoft znižuje ceny Xbox 360 Elite"), čo je historicky presné. Taktiež je na obrazovke čas 00:47, čo dáva znať spolu s jednou scénou neskôr, že film sa odohráva medzi 27. a 28. augustom 2008. (Real Tom Hardy)
  • Most Moundsville, ktorý Eric Dale (Stanley Tucci) spomínal, skutočne existuje a ako bolo uvedené vo filme, bol dokončený v roku 1986. (Real Tom Hardy)
  • Pracovné víza Jeremyho Ironsa vypršali krátko pred začatím natáčania. Celý proces obnovy víz trvá spravidla niekoľko týždňov, vďaka pomoci niektorých amerických senátorov sa celý proces značne urýchlil. V záverečných titulkoch je taktiež vtipne uvedená veta, ktorá na toto odkazuje: "The Jeremy Irons Visa Miracle Team." (Real Tom Hardy)
  • V pôvodnom scenári v scéne, kde Seth (Penn Badgley) na záchode plače a vedľa sa Jared (Simon Baker) holí, cítil Jered súcit s postavou Setha. Režisér však cítil, že bude lepšie ukončiť scénu tichom, aj napriek tomu, že by Jereda zobrazila ako človeka. (Real Tom Hardy)
  • Postava Jeremyho Ironsa vo filme zarobila za rok 86 miliónov amerických dolárov. Dick Fuld, CEO firmy Lehman Brothers a John Thain, CEO firmy Merrill Lynch, podľa ktorých je postava založená, zarobili podľa verejných záznamov za rok 4 a 83 miliónov amerických dolárov. (Real Tom Hardy)
  • Aj napriek všeobecnému presvedčeniu, že firma vo filme má byť akože Lehman Brothers, režisér a scenárista uviedol, že sa jedná o Goldman Sachs, čiže investičnú banku, ktorá z celej krízy vyšla najlepšie. (Real Tom Hardy)
  • Peter (Zachary Quinto) bol raketový vedec, ktorý ale išiel radšej pracovať na Wall Street kvôli peniazom. Režisér uviedol, že ľudia s takýmito profesiami pracujúcimi na Wall Street nebola v tom čase žiadna rarita. (Real Tom Hardy)
  • Budova One Penn Plaza, v ktorej sa natáčalo a dej sa odohrával, v skutočnosti nemá helipad. (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie snímky prebiehalo v New Yorku a trvalo 17 dní. (Laslo)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Špičkově obsazený bankrot

Špičkově obsazený bankrot

12.07.2010

Předevčírem jsme tu měli drama z Wall Street, které chystají Scott a DiCaprio, dnes je tady další, mnohem aktuálnější. Margin Call je nezávislý film neznámého scénáristy a režiséra J. C. Chandora,… (více)

Reklama

Reklama