Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Písničky s výjimkou ikonické Over the Rainbow nic moc. Zelené kulisy Smaragdového města - meh. Jinak ovšem OK. "You have no power here" ještě před Sarumanem. Boží scéna s tornádem, která je trikově působivá dodnes. Herecky a pohybově nadané obsazení. Boží výprava. No a navrch spoustu povědomých věcí, o jejichž původu člověk před Ozem nevěděl. Stále koukatelné. Dorotka: "Jak můžeš mluvit, když nemáš mozek?" Strašák: "Někteří lidé bez mozku toho namluví spoustu, nemyslíš?" ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé dokonalý muzikál. Za druhé významný krok filmové animace a mezník i pro Technicolor. Hlavně však čarokrásný příběh o dvou rovinách, z nichž si až teď vychutnávám tu skrytou, "dospěláckou". A pohádková část filmu dodnes baví všechny alespoň trochu inteligentní děti, které nepřestoupily k bezduchým moderním animákům. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik, aneb film, který buďto můžete obdivovat za skvělou technickou stránku a hezký, čistý, chvílemi až infantilní příběh, anebo se mu vysmějete nejen proto, že lev vypadá, jakoby se váš strejda navléknul do nepovedeného narozeninového kostýmu a k tomu se pořádně zhulákal. Prostě je tu pro každého něco, já jsem si pobral spravedlivě od všeho trochu. 6/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská technicolorová pohádka nezklame ani v novém století, přítomnost hned pěti režijních velikánů se zkrátka na celkové vizuální estetice a svěží výpravnosti zapřít nedá. Obraz vypadá opravdu krásně, byť na takhle ostré a křiklavé zabarvení nejsme moc zvyklí, titulní postavičky se vydařily herecky i charakterně (zbabělý lev je skvělý) a primitivní obsah podpořený do zblbnutí se opakující ústřední melodií plní svůj účel coby zprostředkovatel formálně kreativní výpravy a chytré situační komiky také na jedničku. A co se týče toho humoru, chvílemi je to pochopitelně dětinské, ale například závěr u čaroděje mě svými nadčasovými satirickými myšlenkami vyloženě srazil do kolen. 85% ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Americká klasika, které jsem se dlouhou dobu z neznámých důvodů vyhýbal. Poprvé jsem tenhle muzikál viděl tedy až nyní, v r. 2011. Musím přiznat, že jde o krásný příběh, který má své jedinečné kouzlo. První polovina filmu je více muzikálová a má právě ono pohádkové kouzlo, písně jsou líbivé a melodické. Druhá polovina už je více chaotická, písně už se nekonají a dostává prostor samotný příběh, který samotný nemá bohužel takový náboj. První polovina je tedy naprosto úžasná - dal bych jí 4-5, druhá už je jen taková zbrklá honička k předem jasnému happyendu, tj. tak 2-3. Za celek pak poctivé 3 hvězdy. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (191)

  • Ve filmu je Glinda dobrou čarodějnicí ze Severu. V Baumově knize však z Jihu. (džanik)
  • Judy Garland je považována za úplně první gay ikonu a právě její role v Čaroději ze země Oz se v 50. letech stala tajným kódem při seznamování gayů a leseb ve smíšené společnosti, kdy se stačilo prohlásit za "přítele Dorotky". (Wendy)
  • Mimo Judy Garland mohly hrát Dorotku také Deanna Durbin, Bonita Granville a tehdy slavná dětská hvězda, Shirley Temple (v letech 1989 - 1993 působila u nás jako velvyslankyně). Byla v té době ale smluvně vázána k 20th Century Fox. (džanik)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama