Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Naskočil jsem zhruba do poslední půlhodinky, ale vím o co tam šlo. Prostě půl milionů Rusko-Ukrajinských vojáků, zdravotníků, horníků a civilistů proti radioaktivitě. Z dokumentu jsem pocítil úplnou beznaděj. Bylo to tak hmatatelné, obzvlášť kolik tam položilo život těch pracovníků a zbytek má trvalé následky. Tok problémů neustával a tak všechno padalo na bedra místních dříčů. Zejména vystavení těch bagrů, vyhazování nebezpečného odpadu ze střech, kde bylo ozařování fakt silné a přesto nakonec z větší části dosáhli úspěchu. Pramálo peněz, pouhá Rudá vlajka po výhře, myslím si, že ani peníze a ani úcta jim, není schopná formulovat "dík" těm, co obětovali sebe samé pro záchranu nejen celé Evropy. Masakr. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

I když je to na ČSFD, co se bodového hodnocení týče, přesně naopak, tak mě se líbil víc starší snímek Nultá hodina. Bitva o Černobyl samozřejmě také patří mezi dokumentární skvosty - obsahuje navíc řadu autentických záběrů, které dodávají dokumentu na síle (z odklízecí čety na střeše reaktoru opravdu mrazí) - ale nemůžu se přece jen ubránit dojmu, že film chce mezi řádky tak trochu agitovat o jaderném nebezpečí. A to (ač s tou agitací jako takovou naprosto souhlasím), by do dokumentu myslím patřit nemělo. PS - za 1 hodinu a 20 minut se to přesně před 25 lety stalo... ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jaderná katastrofa, která ovlivnila celou Evropu. Přesto se nikdo nepoučil a jaderné elektrárny či zbrojení pokračuje. Kompletní dokument u události, na které pracovalo 500 tisíc lidí. Zdravotní a ekonomické následky nevyčíslitelné, na vše ostatní máte Eurocard-Mastercard. Za český dabing bych trhal autorům nehty. Hrozné amatérské hlasy. ()

TheKiw 

všechny recenze uživatele

Docela neobvyklý pohled na jednu z nejděsivějších katastrof v dějinách, který se místo ní zabývá jenom následky a jejich likvidací. Kudos za celkem raritní záběry a výtečná svědectví lidí, kteří se přímo účastnili. Antikudos tomu břídilovi s otřesným nápadem zprostředkovat co nejvíce ruštiny. Jednak jsou původní ruské hlasy skoro stejně hlasité jako ty anglické, jednak překlad čtou lidi s citelným (místy těžce srozumitelným) ruským přízvukem a vynechávají část informací. Jediná další věc, která mě na jinak super dokumentu rozhodila/naštvala je strašení "druhou explozí, která by učinila půlku Evropy neobyvatelnou". Zaráží mě, že o něčem tak "fantastickém", jako je výbuch o síle 5 megatun, člověk nikde nic nenajde. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

O tom, co se v onu nešťastnou chvíli stalo, ví snad i děti ve školce. To, co následovalo poté, však v obecném povědomí není. Proto je dobré, že vznikají dokumenty i o těchto událostech. Co se mi však nelíbilo, byla absence jakékoliv zmínky o zasahujících hasičích, kteří jako první nesli tíhu nepříjemné reality... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno