Reklama

Reklama

Vše pro dobro světa a Nošovic

  • USA All for the Good of the World and Nosovice!
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film ,,Vše pro dobro světa a Nošovic" je svérázným portrétem malé české vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna - největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Filmaři se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a skrze sedm postav spřádají hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. - Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (182)

tere.z 

všechny recenze uživatele

Že jsou velké korporátní firmy svině, to už všichni víme. Jenže moc lehce se s tím smiřujeme. Proto doufám, že nezůstane jen u pěkného zážitku z kina, ale rozvíří se i pěkná společenská debata k tématu. Není to úplně nestranný dokument, ale to mu nakonec ani nemůžeme vyčítat. Je inteligentní, angažovaný, zábavný a možná až moc chytne u srdéčka. Ale co. P.S. Pan tiskový mluvčí Huyndai by zasluhoval titul Mistr tlučhuba generál vepřová hlava roku. Mimochodem vyplatí se zůstat do konce titulků - reklamu na nošovické zelí si Klusák řádně vychutnal:) ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem od této zajímavé tematiky víc, ale nejsem si jistá, že to vůbec šlo. Málokdo se nebál mluvit. Je zajímavé, co automobilka v malé vesnici způsobila. Ale nemyslím si, že Korejci jsou o tolik horší šéfové než ostatní, továrna je prostě továrna. Zaměstnavatelé zneužívají situace, kdy se každý bojí o práci a musí držet "hubu", aby ji neztratil. ()

Reklama

czejny 

všechny recenze uživatele

Vše pro dobro světa a Nošovic. Název, který dále v komentáři kvůli jeho délce nepoužiju už ani jednou. Krom toho, že to nesouvisí s filmem jako takovým, tak Klusák nepředvádí jakýsi objektivní fraškoidní dokument jako tomu bylo u Českého míru. Zaměřuje se na téma, ke kterému už samotným ironickým názvem vyjadřuje svůj postoj. Přiklání se na stranu vesničanů, kterým pracovití Korejci postavili na jejich polích obří kolos plyvající automobily značky Hyundai. Klusákovo zpracování nám předkládá osud vesnice v trochu dramatičtějším světle, než tomu bude doopravdy. Nicméně díky tomuto pojetí si můžeme položit otázku, do jaké míry by dnes vesnice měla být tvořena zemědělstvím a do jaké míry je souvztažnost vesnice a zemědělství jen přežitkem z minulého režimu. Svým zpracováním, které hojně využívá filmařských prostředků, aby dosáhl svého cíle (= zesměšnění Hyundaie s úlisným tiskovým mluvčím za zadkem), zachází s mistrovskou obratností. Aby ne, když tuto techniku (někdy ne příliš vhodně) si osvojil v Českém snu a míru. I samotní hlavní aktéři, na které zaměřil svůj objektiv kamery, tentokráte působí lidštějším dojmem než výstřední typy v Českém míru, kteří se předháněly v tom, z koho vypadne trapnější žvást. Na tomto díle Klusáka je sympatické, jakou cestou se vydal. Že zaujímá k tématu jasnější postoj a projevuje svou iniciativu. Pokud na této cestě vydrží, rád si počkám na další dokument. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Žádné terno, když vezmu v potaz, že Klusák strávil v automobilce skoro půl roku...a jestli je tohle nejlepší z těch 17 hodin, které tam natočili, tak teda ouvej...Kámen úrazu bych viděl i v tom, že se film hlavně věnuje od pohledu ne příliš bystrému chlapci, ze kterého tvůrci udělali obětního beránka, ovšem názor na něj si každý divák jistě udělal sám. Já mu teda rozhodně nefandil..Celkem chápu mírné nadšení u diváků neznalých situace (přece jen - ještě nedávno jsem to měl do Nošovek 2 zastávky vlakem), ale já prostě čekal víc.. Alespoň, že ta závěrečná reklama byla hodně podařená :) 5.5/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mé váhání mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami utnula závěrečná reklama. Z Klusáka se stal kritický dokumentarista, který si jde tvrdě za svým (možná proto je nepatřičně srovnáván s Moorem), ale nesnaží se divákovi podsouvat svůj názor na věc (proto bych ho spíše přirovnala k současné americké dokumentaristické hvězdě Fergusonovi). Zařazení nepodařených záběrů do filmu se mi nelíbí, možná to dodává snímku na autenticitě, ale mě to spíše ruší. Toť jediná má výtka. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Vít Klusák si kvůli natáčení tohoto filmu udělal řidičák a koupil auto. Nejedná se však o vůz značky Hyundai. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Soundtrack k filmu od kapely DVA bude časem volně ke stažení na webových stránkách filmu. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Společnost Hyundai producentovi filmu opakovaně pohrozila, že podnikne právní kroky proti zveřejnění filmu. (Zdroj: Hypermarket Film)

Reklama

Reklama