Reklama

Reklama

Mengeleho dvojčata

(TV film)
  • Česko Tajemství Mengeleho dvojčat (více)
Německo, 2006, 50 min

Obsahy(1)

Mengeleho dvojčata - Brazilské městečko modrookých blonďatých dvojčat nevytvořil Mengele Josef Mengele. Sadistický lékař z koncentračního tábora v Osvětimi, který neblaze proslul svými pokusy na lidech. Anděl smrti, který zabil přes 400 000 lidí. Po válce uprchl před trestem do Jižní Ameriky, kde na konci sedmdesátých let zemřel. V loňském roce se jeho duch vrátil. Celý svět obletěla bizarní zpráva z brazilského městečka Candido Godoi, kde se rodí záhadně vysoké procento modrookých a blonďatých dvojčat. Pokračoval nacistický sadista ve svých pokusech i v Brazílii? Stalo se malé brazilské městečko jeho další laboratoří? S touto bizarní teorií, která proběhla i českým tiskem, přišel nedávno argentinský historik Jorge Camarasa. Nechvalně známá postava nacistické éry Joseph Mengele nemá nic společného s městečkem plným modrookých blonďáků, které existuje nedaleko brazilsko-argentinských hranic. Je pravda, že po skončení druhé světové války vedly stopy Mengeleho nejspíš do Jižní Ameriky, to je však to jediné, co ho s městečkem Linha São Pedro potenciálně spojuje. Ve zvýšené míře se zde také vyskytují modroocí blonďáci – což pravda není vzhled, který bychom si spojovali s Latinskou Amerikou. Nejde ovšem o výsledek nějakého „eugenického“ programu, ale imbreedingu – rozmnožování mezi příbuznými. Je to důsledek velikosti, respektive malosti zdejší populace, městečko je od okolního světa značně izolované. Ursula Matte vyvrací i Camarasovo tvrzení, že by obyvatelé městečka byli potomky německých přistěhovalců. Vyšší podíl dvojčat někdy bývá i důsledkem vystavení populace určitým toxickým látkám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

dmk 

všechny recenze uživatele

Mengeleho příběh málo propracovaný(byť ke konci zajímavý), dvojčata v tom městečku se nijak kloudně nevysvětlí, problematika rození dvojčat obecně poze nakousnutá, nedotažená do konce. I kvalita celkové zpracování by chtěla doladit-mnoho zbytečných lidí, neustálé opakování jak málo toho o dvojčatech víme... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Dokument který se snaží rozluštit záhadu velkého výskytu dvojčat v malém brazilském městečku Candido Godoi. Zároveň se vydává po stopách Josefa Mengeleho. Dokument vznáší spoustu otázek... Je záhadný výskyt dvojčat prací Mengeleho ? Byl vůbec v Candido Godoi ? A spoustu dalších. Záleží na tom jestli se dá věřit svědeckým výpovědím. V Mengeleho spisech není o městečku ani zmíňka. Jenže kdo zaručí že nějaké spisy záhadně nezmizely ? Proč do spisů uložených v Argentině nesměl nikdo nahlédnout ? Některé otázky dokument sice zodpoví, ale pořád tu zůstává pár otazníků. Je zde pořád prostor ke spekulacím. Důvod velkého výskytu dvojčat v malém městečku se více méně vysvětlil. Já osobně se taky přikláním k výzkumu vědců. Městečko zakládalo 8 rodin. Vznikl tady zakladatelský efekt = genetické faktory, bílkovina IGF. Život Mengeleho v exilu už ale tak přesvědčivé odpovědi nepřinesl. Já osobně si myslím že velký výskyt dvojčat Mengeleho nalákal a v Candido Godoi se určitě objevil. Dnes už se asi zkutečné pravdy nedopátráme. Tak či tak se mi tenhle dokument líbil. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Účelový dokument. Našli zvlášstnoť a aby to malo sledovanosť, zapojili do toho Mengeleho a pritom dobre vedeli, aký je výsledok. 1 z 5 ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé téma. Otázka zní, co všechno z toho, co zaznělo z výpovědí místních, je pravda. Nicméně tak jak tak doporučuju a zakončení přesně tak jak by to mělo být. Žádné zbytečné spekulace a mlžení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tvůrci vytahují své trumfy potvrzení jejich teorie postupně. Izraelská tajná služba Mosad dopadla a unesla Eichmana. U jejich druhé priority Mengeleho se ji to nepodařilo. Přitom si ani nezměnil jméno. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama