Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (967)

emma53 

všechny recenze uživatele

Včera jsem se dívala na Problém s dráhou letu s Clintem a dnes na Denzla v Letu. Jasně z toho vyplynulo, že dnes musím dát vyšší hodnocení. Moje spokojenost byla určitě o level vyšší a důvodem bude jistě i daleko větší zkušenost režiséra Roberta Zemeckise. Hned od bezvadně vygradovanýho začátku mě to vtáhlo do děje a i přes delší stopáž (opravdu mohla být o něco kratší) si film udržel mou pozornost až do konce. Svou roli v tom hraje bezkonkurenčně stěžejní role Denzela, který dal své postavě a potažmu celému filmu podle mě tu správnou jiskru. Já byla spokojená až na ten konec, který výjimečně ráda překousnu. 85% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemekis, Washington, Silvestri to sú všetko známe mená, ale s výsledku som sklamaný. Námet nie je zlý, ale film je strašne natiahnutý a moc toho neponúkne. Washington je dobrý herec, ale tento krát jeho postava je fakt nezaujímavá a Zemeciks dopadol rovnako ako Washington - začiatok pekne natočený, ale potom príde už dlhá, málokedy zaujímavá rovinka do cieľa, ktorá ničím moc neprekvapí ani nezaujme. 60% - 3* ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Pro svět filmu je asi dobře, že se Zemeckis vrátil od pochybných digitálně animovaných projektů. Obzvlášť první části Letu, kdy je zachycena osudová nehoda, je toho důkazem. Osudné události jsou natočeny tak svižně a „jakoby autenticky“, že jsem si až po dobu sledování filmu nestihnul uvědomit, jako moc to vše působí nereálně (i když stejně kolikrát působí i epizody Leteckých katastrof). I několik dalších minut po nehodě je film velice poutavý, nejen dějem, ale i filmovou řečí, střihem, poutavými záběry, užitím hudby, jako by sám režisér oslavoval svůj návrat k živým hercům. Pak ale film začne trochu doplácet na přemrštěnou stopáž. ozvlášť pak v závěru jsem měl dojem, že je sdělováno trochu víc, než je třeba a ten patos v závěru si také mohli odpustit. V celku ale velice slušný film, který je dobré alespoň jednou shlédnout. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nadmíru uspokojivé drama schopné velice zručnou režií vykreslit adrenalinové pilotování poškozeného letadla a následně neusnout na vavřínech a udržet divácký zájem prostřednictvím pestrého života hlavního hrdiny. Přechod z intenzivní půlhodinky akčního rázu do dialogové roviny je plynulý, výborný charakter Whipa tvoří ruku v ruce s Denzelovým hereckým výkonem nosný bod, kolem kterého může vyprávění celého filmu oscilovat... Jistě, stopáž mohla, resp. měla být kratší, taktéž v závěru nebylo třeba tolik moralizovat, nicméně film skrývá lecjaká drobná překvapení, která nás vzdalují od pocitů nudné, akademické rutiny, zvládá se příliš netopit v klišé, a tak s drobnými ztrátami na životech zůstává na 4*. 7/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Havárie šla. Ale potom... už to moc nešlo. "Boží zásah jako jedna z možných příčin", to jsem fakt nevěděl, jestli si dělají srandu. K tomu je to strááášně zdlouhavé. Žádné postupné rozvíjení dramatu, vyšetřování, odpovědnost a tak. Jen nuda a nuda. Přitom nápad je tak slibný. Hrdina nikoli bez bázně a hany, ale závislák, to skutečně slibuje velké možnosti. Ale je z toho velké nic. Vlastně ani nevím, co konkrétního napsat, protože se není skoro čeho chytit. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Příběh připomíná událost z roku 2001, kdy kanadský kapitán Robert Piche klouzavým letem bezpečně přistál s Airbusem 330, kterému došlo palivo. Zachránil tak 306 pasažérů od jistého neštěstí. Přes noc se stal hrdinou, ale záhy poznal odvrácenou stranu slávy, a to když novináři odkryli jeho dlouho zapomenutou kriminální minulost a soukromý život. (Kritiq)
  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)
  • Kameraman Don Burgess a režisér Robert Zemeckis se dohodli, že použijí málo používané třicetivteřinové záběry. Aktuálním trendem přitom byly záběry v trvání 3-6 sekund. (Terva)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama