Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 2

Recenze (969)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je sice hezké, že Robert Zemeckis konečně nechal stranou rádoby revoluční animováne ptákoviny a vrátil se tam, kde mu to šlo vždycky nejlepé. A takové scéna havárie letadla ukazuje, že to má stále ještě v paži. Bohužel si ke svému návratu vybral podprůměrný scénář o totálně nesympatickém alkoholikovi, který Zemeckisovi naprosto podráží kolena. Vznikla tak stopáží naprosto přepálená moralitka, ve které je spousta linek a postav tak nějak navíc (ex-feťačka a Goodman, který vypadá jak z naprosto jinýho filmu) a klišovitých scén, ze kterých je vám Roberta až líto. Tenhle scénář zkrátka nezachránil ani on a ani skvěle hrající Denzel.50% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis je zpátky, pro někoho možná nudné a obyčejné drama o tom, jak si alkoholik musí přiznat, že je alkoholik, pro mě však téměř dokonalé drama, které právě díky pevnému uchopení Zemeckise a dobrému scénáři v žádném dialogu neztrácí náboj a navíc Denzel Washington dokáže utáhnout všechno, právě on posouvá celý film o úroveň výš. Celá pasáž s pádem letadla je perfektně natočená a líbilo se mi celé to téma, kdy člověk sice může zachránit spoustu životů, ale někdo zkrátka musí zaplatit za ty, které zachránit nedokázal a vše je jen boj o peníze, ve kterém pro nějaké hrdiny zkrátka není místo. Jsem šťastná, že se Robert Zemeckis vzpamatoval, vykašlal se konečně na ty své pokusy s technologiemi a vrátil se k tomu, co mu jde nejlépe, tímto filmem ukázal, že na něho ještě zapomínat nemáme. Silné 4* ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $31miliónovTržby USA $93,772,375Tržby Celosvetovo $161,772,375Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,786,488 //počet predaných kusov 579,579Tržby za predaj DVD v USA $19,135,065 //počet predaných kusov 1,097,691║ Tak Zemeckis riadne vyšumel akoby si myslel že sa z toho samo spraví niečo veľkolepejšie, strašne to necháva na voľno plynúť, nič na vrch nedá a nepomôže ani troška sa snažiaci Washington, ktorý si tu odbíva asi svoju najsuchšiu postavu vo svojej kariéru, ktorú si ani neobľúbite ani dostatočne nedokážete znenávidíte, nuž nemá to iskru. Príbeh je ako tak zaujímaví po úsek s katastrofou ale potom príde na tak suchý banálny dej, ktorý fakt nemá čo hútnejšie ponúknuť a snaha o otvorenú sondu do života pilota alkoholika a čiastočne narkomana smerom k divákovi ovocie neprináša, sklamanie. A opäť sa ukázali úzkoprsí akademici od oscara film má 2 nominácie na oscara: herec + scénar?? /40%/ ()

lamps 

všechny recenze uživatele

V první půlhodině je Let dokonalou instruktáží toho, jak se má chovat elitní pilot v krizové situaci- kopnout do sebe půl litru džusu s vodkou, otočit střemhlavě padající letadlo vzhůru nohama a přistát s ním na poli plném pánbíčkářů. A tuhle drobnou exkurzi do katastrofického žánru zvládl Zemeckis natolik bravurně, že i James Cameron by mu měl z paluby Titanicu uznale zatleskat. Zbytek filmu pak představuje dost bolestivou zpověď zlomeného alkoholika, která sice není tak dynamická jako velkolepý úvod, ale emocionálně si hlavně zásluhou Washingtonova prvotřídního herectví a velmi naturalistické režie dál udržuje obdivuhodnou úroveň. Někdy bolí podívat se pravdě do očí, ale právě tohle je ten typ filmu, pro který stojí za to tu bolest přetrpět. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Náš kapitán je zas jak kára, náš kapitán je zas jak kára, náš kapitán je zas jak kára, koukej, jak se klátí… Denzel Washington je bezpochyby bourák, který hravě zvládne mašinfíru, elitního zabijáka z hobbymarketu i opilého pilota, veselého vraha. Studie důsledků nepřiznání si vlastního stavu závislým člověkem sice dostává až moc prostoru na úkor vyšetřování (vzájemné působení objektu letadlo šrot a subjektu pilot našrot), ale není to nic, co by nešlo zkousnout, obzvláště když už v úvodu křídlo letadla bořící špičku kostelní věže naznačilo, že k Bohu na nebi to tentokrát bude o něco dál. Jenže, co s tím koncem? Kdyby hrdina odešel ze slyšení za blesků fotoaparátů a potlesku publika a své „procitnutí“ si eventuálně nechal až na spolek anonymních alkoholiků, byl bych ze sociálního realismu nadšen, jenže tklivost za každou cenu všechno pohřbila. Jak poté začaly navazovat další srdceryvné scény, už jsem jen čekal odhalení, že ve volném čase dealující Goodman je zaměstnán jako letecký mechanik a nekvalitní údržbou nese odpovědnost za zablokovanou výškovku. S ohledem na předchozí Zemeckisovu tvorbu mohu říct, že mě závěr zklamal, ale nepřekvapil.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Když je letoun obrácený "vzhůru nohama", letí v záběru z pilotní kabiny v mnohem větší výšce, než v předchozím záběru ze země. (imagoo)
  • Věznice, v níž je uvězněn Whip Whitaker (Denzel Washington), je Gwinnett County Jail, která se nachází v blízkosti města Duluth v okresu Gwinnett, blízko Atlanty v americkém státě Georgia. (horskejvlk)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama