Reklama

Reklama

Pearl Jam Twenty

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument o skupině Pearl Jam zachycuje roky, které vedly ke vzniku kapely, roky šílenství, které nastalo brzy po dosažení hvězdné slávy a následnému stažení ze světel showbyznisu. Film byl sestříhán z více než 1200 hodin málo známých záznamů kapely. Je to definitivní portrét Pearl Jam: částečně koncert, částečně intimní pohled do zákulisí a také svědectví o síle hudby a nepoddajných umělcích. (Vzorin)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

jasse 

všechny recenze uživatele

Členové kapely Pearl Jam prý neměli vůbec v úmyslu vytvořit tenhle dokument, přemluvil je k tomu jejich obdivovatel a přítel, novinář a režisér, Cameron Crowe. Podle slov režiséra nevznikal lehce, hudebníkům se do vzpomínání na události, které s kapelou zažili za 20 let existence, příliš nechtělo. Dokument vznikal takovým způsobem, že Crowe zpovídal a natáčel jednotlivé členy každé zvlášť a když si pak společně film promítli, kolikrát podle jeho vlastních slov ..."nezůstával v místnosti žádný kyslík..." :). O kritické momenty v kapele (vyhazov Dave Abbruzzeseho, Mikovu závislost, krize kolem roku 1996) se jen lehoučce otřel, ale tohle skalní fanoušci ví a neskalní to vědět nemusí. Nakonec se vše podařilo skvěle. Závěrečná píseň Alive, prostříhaná historickými záběry, ukázala, jak tahle kapela uzrála - jako to víno, které Eddie Vedder pije na koncertech...:). Cameron Crowe o nich říká: "Každý správný rockový příběh prý končí tragédií, ale ten jejich tragédií začal. A to je příběh Pearl Jam. Je to příběh o radosti. Je to příběh o životním stylu, který jim ušetřil další tragédie. " Strašně jim přeju, aby jim to vydrželo až do důchodu.... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nebyť tohto filmu, neteším sa tak na Prahu v júli 2012! Cameron Crowe nepredstiera, ani sa nepotrebuje tlačiť do popredia, on skrátka vie o kom točí (či skôr strihá - tá masa archívnych záberov je omračujúca) a iba zdieľa svoje nadšenie a obdiv. Pearl Jam sú fenomén, nenápadný kolos v histórii rock and rollu a Twenty je extraktom všetkého, čo predstavujú. Zaráža akurát minimum pozornosti ku Alice In Chains v "seattleskom" úvode a následná ignorácia extrémne zaujímavých projektov Mad Season či Three Fish. Mozaika zo života Pearl Jam tak nie je kompletná. Asi nebol čas...? ()

Reklama

Carth 

všechny recenze uživatele

Po Back and Forth od Foo Fighters další nový dokument jedné z mých nejoblíbenějších skupin. A opět úžasný. Nic moc nového jsem se sice nedozvěděl, ale jako průřez historií kapely výborné. Zaprášená Grammy, živák Better Man, závěrečný Alive... paráda. Jen škoda, že jsem (zatím) neměl možnost tohle vidět v kině. Edit 15.1.2012 - A v létě naživo! :-)) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě mrzelo, že jsem Pearl Jam nikdy nezažila naživo a po tomhle dokumentu mě to mrzí ještě víc. Cameron Crowe odvedl výbornou práci, narval dvacetiletou historii kapely do dvou hodin, ze kterých nenudí ani vteřina. Dozvíme se hodně intimních věci (Eddie Veder a smrt jeho pravého otce; jak kapelu zasáhla tragédie na rockovém festivalu v Dánsku; jak je ovlivnil Andy Wood, leader jejich mateřské kapely Mother Love Bone apod.) Závěrečný sestřih písně Alive mi nahnal husí kůži a hned poté jsem si šla vygooglovat termíny jejich příštího turné - zatím to vypadá na Berlín ve 2012. Pozdější update - Praha 2.7.2012 to jistí! Díky uživatelce jasse za upozornění :-) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Cameron toho o nich očividně ví tolik, že zapomněl cokoliv vysvětlovat... Vypráví skrze emoce, jako vždycky, ale nevím, jestli mi za dvě hodiny stačí dozvědět se, že "je má rád". Ke konci už jsem mírně podváděl a přeskakoval... Ale asi je to i tím, že jsem včera viděl podobný dokument o Foo Fighters, takže jsem přejedený. Zachovám teda tři hvězdy. Zatím. ()

Zajímavosti (6)

  • Soundtrack tvorí kolekcia 2 CD s 29 skladbami, ktoré Cameron Crowe sám vybral a k všetkým napísal dôvod výberu a ich historický význam. (eurika)
  • Crowe je v blízkom priateľskom vzťahu s Pearl Jam od čias keď Eddie Vedder, Jeff Ament a Stone Gossard hosťovali v jeho filme Singles (1992). (eurika)
  • Okrem dokumentu a soundtracku vyšla aj kniha "Pearl Jam 20", ktorej predslov napísal Crowe a obsahuje materiál z jeho vlastných rozhovorov so skupinou. (eurika)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno