Reklama

Reklama

Hudba dokáže spojovat i rozdělovat. Do poklidné domácnosti středoškolského učitele hudby Keitha (Guy Pearce) přichází anglická výměnná studentka Sophie (Felicity Jonesová). Místo předpokládaného přátelství se stejně starou Keithovou dcerou Lauren (Mackenzie Davisová) a obvyklých peripetií cizorodého elementu v novém prostředí se rozvíjí jiný vztah. Životem zklamaný Keith, vzpomínající na někdejší dráhu rockového muzikanta a snažící se vyměnit pedagogickou dráhu za stálé místo v Newyorském symfonickém orchestru, je přitahován Sophie, která je mimořádně schopnou klavíristkou. Právě klasická hudba se stává spouštěcím mechanismem rodící se vzájemné náklonnosti. Americký režisér Drake Doremus (*1983), z jehož nepříliš rozsáhlého díla známe romantické snímky Zamilovaní (2011) a Jako ty (2015), postihuje drobné nuance každodenního předměstského života a přesvědčivě tlumočí pocity hlavních postav, které nevyhnutelně dělají to, co by dělat neměly. Pomáhají mu v tom výkony hlavních představitelů, australského herce Guye Pearce a britské herečky Felicity Jonesové, která už s režisérem spolupracovala na filmu Zamilovaní. Roli opomíjené manželky Megan vytvořila Amy Ryanová. Snímek si odbyl svou premiéru v jedné z nesoutěžních sekcí festivalu Sundance 2013. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (96)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dobrou polovinu filmu to vypadá, že Breathe In bude opravdu tím filmem, ve kterém se málo mluví, a který se pokouší filmovým způsobem odvyprávět pocit nenaplněné touhy po svobodě, lásce a změně. V druhé části ale přichází trochu nepochopitelný úkrok od nastaveného žánru a tvůrci postavy uvrhají do sledu všemožných zvratů a peripetií, které podle mě vůbec nesouzní s tím, jak je snímek do té doby vyprávěný. Poměrně intenzivní pohledové drama se tak mění v mnohem levnější a divácky přístupnější variantu sebe sama a trochu ničí to, co ho do té doby dělalo opravdu zajímavým. 5/10 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dům na venkově, spořádaná rodinka s dospívající dcreou. Do domu přicestuje na kratší pobyt studentka. Otec je hráčem na cello, ona válí na klavír. A průser je hotový. Parádně natočený film, pomalý a nenudící. Guy Pearce dokazuje, že je neprávem opomíjen, předvádí výborný výkon. Film je v podstatě banálním příběhem o trojúhelníku, ale účastníků dramatu je vícero, všichni pěkně vykreslení. Pátou hvězdu přidávám za zvuk a hudbu. 80% ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo, ve kterém se ponoříte do života jedné americké rodiny, jejíž poklid je narušen -zdánlivě-příjezdem studentky z Anglie. Guy Pierce, učitel hudby a muzikant, který vyhrál konkurz do orchestru...jak i docela malá nevinnost může změnit chod rodiny, jak se dokáží i přes věkový rozdíl dva lidé přitahovat...i o tomhle život je.Vynikající Guy a nádherná hudba, to už lépe natočit a zahrát prostě nešlo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Plnit si sny a následovat své touhy je přece tak snadné…anebo ne? Ten domeček z kostek v úvodu příběhu předznamenal ráz prakticky celého filmu. Ostatně hned od začátku je jasné, že výměnná studentka Sophie je nejen obrovsky hudebně nadaná, ale také velmi vnímavá, zvlášť k o mnoho let staršímu Keithovi…Nadechni se má v podstatě dost jednoduchý a předvídatelný příběh, žádný ze zvratů diváka nijak zvlášť nepřekvapí. Jenže na druhou stranu nabízí převážně příjemnou, vtahující atmosféru (podpořenou opravdu krásnou hudbou), uvěřitelné emoce, hezky vystihnuté náznaky problémů, podezření, žárlivosti, a více než solidní herecké výkony. Má řadu silných scén, od perfektního klavírního „ahoj“ přes lekce dýchání, osamocení v dešti až po hořký konec (sice také předvídatelný, ale to mu nijak neubralo na působivosti). A nejvíc se mi na filmu líbilo, jak pracoval s tou spoustou všeříkajících pohledů, z nichž každý má svou důležitost a nahrazuje spoustu (zbytečných?) slov postav. Tomuhle filmu o zakázané lásce dám silné 4*. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vlastně nic zvláštního. Postaršímu učiteli se zapálí lýtka, studentka z Ostrovů je přístupná a tak si hodí románek se všemi slastmi i strastmi, co k tomu patří plus něčím navíc. Žádné překvapení. Film se ubírá jasně vytyčenou trasou a ani na okamžik ze svého směru neuhne. Ale koukalo se na to docela dobře a na Felicity Jones s Guyem Pearcem bylo radost se dívat. Druhá půlka ústřední čtveřice sice za moc nestála, ale i tak se jedná v kategorii "zakázaná láska" o to lepší. 60% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Na notových stojanech v Keithově třídě jsou k vidění knihy z vynikající, již nevydávané série pro výuku hry na nástroj „100 Days to Sight Reading Excellence“ od Timothyho Kotova a Thomase Murphyho. (Johnny.ARN)

Související novinky

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

04.05.2014

Drake Doremus je jeden z mála filmařů, kteří dosáhli uznání již před svými třicátými narozeninami. Režisér, který sklidil velký úspěch na Sundance festivalu s filmem Zamilovaní se i svým následujícím… (více)

Reklama

Reklama