Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ota je bývalý učitel a ve svém věku má již řadu vrtochů, kterými poněkud komplikuje život svému synovi a snaše. Nyní jej čeká náročná operace a Ota se rozhodne, že je ta správná doba, kdy je třeba vyhledat někoho, kdo kdysi dávno velmi ovlivnil jeho život. Setkání s herečkou Janou je ale poněkud jiné, než si představoval. Přesto je to právě tahle vitální dáma, která nemíní nerezignovat na aktivní život, která znovu zamotá jeho osud. Díky Janě se Ota vydává na napínavou road-movie, na jakou by si možná ani v mladším věku netroufl. A je to právě tohle důležité setkání, které oba utvrdí v poznání, že nejhorší, co může člověk udělat - je všechno vzdát! (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (26)

  • Když dostal film grant, měli filmaři jen scénář, jednu vybranou lokaci a dva herce. (Duoscop)
  • Když Otto (Radoslav Brzobohatý) a Jana (Jiřina Bohdalová) opouštějí ústav sociální péče, odjíždějí autem Škoda 1203, lidově zvané "dvanáctsettrojka". Toto auto se začalo vyrábět již v roce 1968. (Terva)
  • Jana Furtáková (Jiřina Bohdalová) má ve svém pokoji tři plakáty z imaginárních filmů a divadelních představení, ve kterých hrála pod uměleckým jménem Jeanne deFuro. Jsou to Moon, Betty a Návrat do ráje. Zvláště u Návratu do ráje si můžeme přečíst jméno režiséra. Je jím Jiří Strach. (Terva)
  • Jiřina Bohdalová získala na chorvatském filmovém festivalu v přístavním městě Pula cenu Zlatá Arena pro nejlepší herečku v hlavní roli. (Agatha)
  • Jiřina Bohdalová získala za roli Jany hlavní cenu Golden Reel Award v kategorii nejlepší herečka na 12. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Tiburon konaném v San Francisku. (Agatha)
  • Snímek získal na 25. festivalu Finále Cenu diváků. (Tom_Lachtan)
  • Režisér Jiří Strach si zde vyzkoušel i roli koproducenta – vložil do filmu svůj honorář a zažil si riziko na vlastní kůži. Když zjistil, jak snímek divácky dopadl, neskrýval zklamání. [Zdroj: týdeník Ekonom] (hippyman)
  • Herec Radoslav Brzobohatý utrpěl zranění během natáčení scény, kdy seskakuje z náklaďáku. (Lynette)
  • Moderátorky premiérového večera Tatiana Vilhelmová a Aňa Geislerová vzdaly hold hlavním představitelům jejich podobiznou na svém oděvu. Tatianu zdobil Radoslav Brzobohatý a Aňu Jiřina Bohdalová. (Olík)
  • Ve snímku je pozoruhodné obsazení malých rolí. Jeden či dva obrazy si zde vystřihla spousta populárních herců. Tatiana Vilhelmová to komentovala takto: „ Stát před kamerou s takovou hvězdou, jako je Jiřina Bohdalová, byť v několika obrazech, je pro mě vždycky čest“. (Olík)
  • Areál šrotiště, kam v úvodu filmu veze Oto (Radoslav Brzobohatý) se svým synem (Ivan Trojan) starou škodovku 120 L, těsně před natáčením zasáhl požár. Podařilo se však včas vše dát do pořádku. (Robbi)
  • Realizace filmu zabrala 27 natáčecích dní. (Robbi)
  • Při jízdě na vlečňáku traktoru Jiřina Bohdalová upadla a sedřela si obě holeně. Následující scénu útěku přes plot tak zvládla natočit jen díky lékařskému ošetření a práškům na bolest. (MyShock)
  • Scénář prošel za 3 roky vývoje mnoha změnami. Výsledný snímek je obrazem až šesté verze scenáristy Marka Epsteina, která obsahuje naprosto odlišnou druhou polovinu, než jak byl scénář původně napsán. Důvodů pro změny bylo hned několik, včetně odmítnutého grantu. (MyShock)
  • Hlavní protagonisté Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý veškeré scény natáčely bez dublérů, včetně smyku v křižovatce a třímetrového pádu z plotu sanatoria. (MyShock)
  • Režisér Jiří Strach se nechal při natáčení inspirovat "věkovou zkušeností" obou hlavních představitelů. (MyShock)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama