Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (250)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nejdříve jsme bojovali za vlast, za Německo. Pak jsme bojovali proto, abychom nenechali kamarády ve štychu...Ale nyní, když všichni již padli... za co a za koho vlastně bojujeme? To co jsme napáchali, to nám jen tak neprojde... '' Tenhle seriál mne dostal. A to i přes to, že mám u tohoto typu filmů problém se identifikovat s hrdiny, kteří jsou okupanti. Těžko se mi sleduje jak přepadají cizí zemi a jak střílí nepřátele, kteří si jí brání... Film se snažil odprostit od ideologie a diváckých předsudků a ukázat nám pětici přátel (takový tehdejší běžný vzorek poplace), která vichr druhé světové války roznesl po Evropě. Hlavní děj se odehrává v Rusku, protože děj filmu začíná těsně před napadením Sovětského svazu. Zde také prožíváme první vystřízlivění hned první mrazivou zimu ze snadného postupu Polskem a Francií. Souhlasím s většinou, že se Němci v Rusku a ana Ukraině chovali jako zvěř a to vesměs veškerém jednotky, tudíž ne jen SS a ukrainské pluky. Propaganda Rusy (komunisty) přirovnávala vojskům ke zvěři a nutila jednotky se tak k nim i chovat. Tady opravdu tvůrci hrdiny dost idealizují... Ale možná, že jsme měli právě kliku na těch pár, kteří o věcech přemýšleli a kteří také pochopili ten obrovský podvod na sobě i na Německu. Proměnu můžeme sledovat nejen na zdravotní sestřičce Charlottě, ale zejména na bratrech Wilhelmovi a Friedhelmovi. Zatímco Wilhelm je voják z ocele a otcova pýcha, Friedhelm je filozoficky založený člověk s odporem k zabíjení za nějž se otec stydí. Ale válka oba semele tak, že první si začne klást nepříjemné otázky - proč, a druhý vzdaje se všeho bez problému popraví na rozkaz děcko. Krásná je věta frontového velitele Wilhelma poté co Wilhelm protestuje proti brutalitě SS: ,,Wilhelme, zapomeňte na svět který jsme znali...'' Válka zkrátka lidi mění ve zvířata. Obzvláště ty co mají moc a sílu. Film je spíše psychologický, i když několik hodně dobře provedených bitek také uvidíme. Seriál má klasickou nemoc všech seriálů z válečného nebo historického prostředí a to, že se hrdinové vždy nějak potkávají. Ačkoliv válka v Rusku se táhla na statisících čtverečních kilometrech, naše parta se tu a čas spolu setká. To se pak později týká i Polské lokace. Ale přesto přeze všechno to bylo řemeslně skvěle zvládnuté, na TV film opravdu dobře! Osudy hrdinů mne chytly za srdce i jejich proměna během války. Po dlouhé době jsem viděl zase hodně dobrý válečný film, který nezbývá než doporučit k vidění! U mne je to za 5 přátel na fotografii. * * * * * ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Válečné panoptikum, ke kterému nebylo nic přidáno a kterému také nic nechybí. Na první pohled mistrovský válečný film, ale skoro v každé sekvenci se ozývají jakési falešné tóny. Nechme je ale zatím znít, a podívejme se, jak si 2. válku zobrazují Němci v 21. století, tedy skoro po 70. letech – a proč... Nejdříve proč: Německo se stalo v rámci a díky EU největší evropskou mocností, ekonomickou cestou dosáhli v podstatě (až na to nejžádoucnější: Ukrajinu) toho, co chtěli dosáhnout válkou, i když získat něco hospodářskými prostředky má menší hodnotu, než když je to získáno vojensky - při nejmenším nelze tak snadno děli lidi na pod- a nad-. A tak je třeba tuto válku konečně dějinně zakotvit, vklínit do učebních osnov a paměti lidí, protože žádní pamětníci už nežijí... A nyní jak: Především každý měl své chyby - Židy nenáviděli nejvíc Poláci, Rusové stříleli nemocné a znásilňovali ošetřovatelky, a Němci samozřejmě (i přes četné snahy o soucit s druhými) také občas šlápli vedle (ty největší šlápoty - např. SS-Einsatzgruppen - film pomíjí) Ovšem podobně jako v 1. válce (viz Remarque) je tu proslulé německé kamarádství, které mnohé omlouvá, a které jiné národy v tak vyhraněné formě (Kameradenschaft) zřejmě vůbec neznají.... Gudaulin mluví o tom, že je na tuto válku třeba hledět jako nikoli na porážku Německa, ale na "osvobození země od fašistické diktatury". Toto tvrzení film akcentuje především, ovšem je to sporné tvrzení, které evokuje otázku, co bylo dřív, zda slepice nebo vejce. Zda si Hitler vymyslel Německo nebo Německo Hitlera. Mně vedou veškeré indicie k druhé variantě. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji, že Němci tuhle minisérii natočili a zvládli to víc než na jedničku. Bez patosu, nostalgie, prostě tak, jak to tehdy někteří obyvatelé Německa viděli. Pět nerozlučných kamarádů, každý povahou úplně jiný, z toho dva bratři, jeden voják, druhý intelektuál, William, židovský syn krejčího, Greta, toužící být slavnou zpěvačkou a Charlotte, která spěchá pomoci do lazaretu německým vojákům. Válka bude krátká a Vánoce všichni oslaví spolu v Berlíně. Prošli celou válku, každý s jiným osudem.... Působivé, bez příkras, drsné i dojemné. Válečné životy.... Sáhli si na samé dno aby prohlédli. Za plný počet hvězd plným právem. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Velice efektní seriál, žádné filmové veledílo, ale dobře poučené na amerikánských válečných filmech (Bratrstvo neohrožených bylo zde pěkně v bojových scénách exploatováno), takže někdy to sklouzává k vypravěčským klišé, někdy lze s úspěchem odhadovat pokračování děje, někdy je děj postrkován nepravděpodobnými náhodami, ale ta vizuální stránka leccos překryje. Ďábel je ukryt jinde. Není to ale připomenutí toho, že Židy Němcům nadšeně pomáhali likvidovat pomocníci z řad Ukrajinců, ani připomenutí polského antisemitismu ani scény znásilňování německých zdravotních sester rudoarmějci, to jsou známé skutečnosti. Zarazí to, jak hlavní němečtí hrdinové jsou málo zasaženi nacismem, jako by jim nevymývali mozky v HJ a BDM, jako by se náhle vynořili v tom roce 1941, prošli běžnou měšťanskou výchovou a náhle se dostali na frontu mezi nácky. Přitom to nejsou nějaci disidenti, ale představitelé běžné německé populace, která byla v reálu ideologicky pěkně zmasírovaná. Nepochybně i mezi Němci byli jedinci, kteří odmítli pachat zvěrstva či udávat, ale zde je těch dobrých německých skutků nakumulováno příliš mnoho na příliš malé ploše, takže našinci to začne připomínat ty srandovní dederónské seriály, kde se Německo jen hemžilo protinacistickými odbojáři. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně nebyla nejlepší volba pro chill-outovou neděli u televize. Usedala jsem k tomu příjemně naladěná a odcházela jsem emočně tak zdevastovaná, že jsem nemohla spát, haha. Pro mě tuto sérii nejvíc vystihuje slovo "civilní." Tvůrci si opravdu dali záležet, aby hlavní hrdinové byli tak nedokonale sympaticky lidský, jak to jen jde a velmi dobře se jim podařilo ukázat postupně na každém z nich, jak je válka psychicky změnila. Což já dost oceňuju u každé produkce, a i zde to vyšlo. Velmi hodnotná výpověď jako o válce celkově, a co dělá s "obyčejnými lidmi," tak jako pohled z německé strany. Vynikající herecké výkony hlavní pětice, z nichž mě nejvíc sebral Tom Schilling, se postaraly o tu pátou hvězdu. Nemůžu než doporučit. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Reálne sa natáčalo v krutých podmienkach pri teplotách až -30 stupňov. (Arsenal83)
  • Přítomnost sovětského vojáka v jednotce Armiji Krajowy je málo pravděpodobná. AK byla prvním Stalinovým cílem v Polsku po osvobození. Co nestihli Němci, to dodělali Rusové. Stalin považoval AK za prozápadní a nestávalo se, že by měla sovětské poradce či vojáky. Nehledě na to, že Poláci Sověty nenáviděli. (deLaFere)
  • Soud v Krakově nařídil německé televizi ZDF, aby se za seriál (který odvysílala i polská veřejnoprávní televize) veřejně omluvila polské i německé televizi a zaplatila pokutu v přepočtu 120 tisíc korun. Podle verdiktu dílo popisuje tamní odboj během druhé světové války neadekvátně jako antisemitský. Seriál se postaral o velmi negativní reakce i v ruských médiích. ZDF byla napadána (např. v televizním týdeníku Postskriptum na TV-Zentr) za zlehčování holocaustu a překrucování historie. Zobrazování brutálního chování sovětských vojáků zahrnující znásilňování v lazaretu prý zakrývá zločiny wehrmachtu na východní frontě. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno