Reklama

Reklama

J.F.K. - Dallaský atentát

  • Česko Dallaský atentát (více)

Obsahy(1)

"A tady je prezident Spojených států. Dostává se mu mimořádně přátelského uvítání. Už vidíme i Jackie. Dav propuká v jásot. Všichni radostně zdraví projíždějící prezidentský pár." Takto popisoval 22. listopadu 1963 reportér místního rádia příjezd Johna Fitzgeralda Kennedyho do texaského Dallasu. Nikdo netušil, co bude doslova za pár vteřin následovat. "Teď kolem nás projíždí vysokou rychlostí prezidentova limuzína. Uvnitř vidíme agenty tajné služby, kteří drží v rukách zbraně. Zdá se, že kolona byla zasažena střelbou!" Atentát na Elm Street otřásl nejen Spojenými státy, ale celým světem. Dodnes není stoprocentně jasné, kdo ho provedl a kdo ho zorganizoval. K tomuto dramatickému tématu se vrátili američtí dokumentaristé, kteří pomocí autentických televizních, filmových a rozhlasových materiálů rekonstruují dramatické chvíle onoho osudného podzimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem četl v Reflexu speciál (věnovanému výročí atentátu JFK) skvělý editorial.Stálo tam asi - Málokdo si pamatuje co tehdy v ten den 22.11.1963 dělal, ale každý si pamatuje ten okamžik když se o smrti JFK dozvěděl... Při sledování tohoto dokumentu budete dokonale vtáhnuti časem zpět. Do Ameriky šedesátých let, vzhlížející ke hvězdám, děsící se komunismu, Ameriky neskutečných obřích aut a rokenrolu... Samozřejmě, že to není tehdy točený dokument minutu od minuty - logicky, kromě Osvalda o atentátu dopředu nikdo nevěděl, takže připomínky zde některých komentujících moc nechápu...Je jasné, že jako omáčkou si tvůrci místy vypomohli záběry z té doby a s atentátem nesouvisející... Jedná se zkrátka o dokumnt vytvořený z tehdejších reportáží časově sesazených a v maximální možné míře kopírující skutečné smutné události v Dallasu. Pokud se necháte vtáhnout do děje, budete (byť s vědomím konce a znalostí souvislostí) s nemenším roztřesením sledovat těsné okamžiky po atantátu podobně tak, jak to tenkrát sledovala veřejnost v USA. Pranic vám nebudou vadit někdy špatné a technicky nedokonalé černo bílé záběry rušené všemi možnými odlesky světel a lesklých předmětů... Naopak, nese to punc autentičnosti. Už dlouho jsem neviděl takhle dobře udělaný dokument. Doporučuji vidět. * * * * * ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Karlosem80 a jsem ráda, že si dal práci a trochu teorie(?) o smrti JFK popsal. Doufala jsem, že v dokumentu bude aspoň něco, aspoň nástin důvodů, které mohly vést k vraždě nejoblíbenějšího prezidenta. Nestalo se. Zajímavá byla alespoň likvidace střelce Oswalda, u které každého napadne, že byla dobře "připravená". Dobové snímky byly taky pěkné, proto hodnotím jako průměr. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

» Nezabúdajte na jedno, že dallaskí, americkí občania mali v roku 1963 úplne iné myslenie, ako my dnes, ktorí sme prekŕmení všelijakými analýzami « 『 Na úvod sa musím zmieniť o tom, že neverím v oficiálne stanovisko warrenovej komisie o jednom strelcovi, teda o L.H. Oswaldovi 』ALE. PODOTÝKAM, ŽE : “Režiséra tohto dokumentu Toma Jenningsa až tak veľmi neupodozrievam z toho, že by týmto štylizovaním niečo hlbšie sledoval, i keď možno, že áno...” ? _ A síce neuvidím absolútne žiadnych „expertov” , či trebárs spisovateľov, čo napísali o atentáte na Kennedyho rôzne publikácie. Vidím len vzácne, pôvodné, archívne, dokumentárne zábery z 22. novembra 1963 až po pohreby. Stále ešte prezident mal určený harmonogram, ktorý chcel naplniť, t. j. pred osudnými výstrelmi sa napríklad zastavil na návšteve v texaskom Fort Worth v piatok ráno, alebo mal taktiež namierené na veletržné centrum, kde ho netrpezlivo očakávalo 2500 účastníkov... _ Neskôr sa prestrihmi venujeme udalostiam, ktoré sa následne odohrali. Všetko je sprostredkované strihom v reálny čas, cez média, novinárov, svedkov, doktorov a cetera. Fakt, do najmenších detailov starostlivo spracované autentické sekvencie očitými pozorovateľmi, čiže kameramani a fotografovia v akcii, alebo priblíži sa krátky film Abrahama Zaprudera, ktorý budú mnohí rozpitvávať ! Vtedy neboli žiadne mobilné telefóny, e-maily, a tak aj podľa toho sa šírili informácie. Bol to neuveriteľný šok. „Vraha prezidenta” a policajta J. D. Tippita, Lee Harveyho Oswalda o dva dni neskôr smrteľne postrelil majiteľ nočného klubu Jack Ruby. Štvanica na Oswalda bola v plnom prúde ! Na tento pozoruhodný dokument som sa pozeral iba z pohľadu danej doby, teda v pár dňoch, žiadne rozbory nepripadali do úvahy, pretože mali údajného atentátnika, a až po jeho rýchlej smrti, sa vyrojili nezodpovedané otázniky, ktoré sú uložené v zapečatených archívoch, ktoré by sa mali odtajniť v roku 2038 ? Tak, to si počkám, sarkazmus. _ Vyše 70 % Američanov je presvedčená, že Oswald nekonal sám, ak vôbec konal ? No, ale pred viac, ako 50. rokmi boli iného názoru ! Konšpiračné teórie nikdy neprestanú, a mne osobne je Johna Fitzgeralda Kennedyho veľmi ľúto... ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Několik vzácných audiozáznamů, hlavně v první půlhodině zajímavé autentické záběry, následně řada plochých a nic neříkajících komentářů, pár bulvárních rozhovorů o ničem (resp. o jedinečném zážitku vidět prezidenta s „rozstřelenou“ hlavou) a nakonec předlouhé dozvuky atentátu. Dobře míněný pokus o zachycení dramatických dallaských událostí tehdejší dobovou kamerou, ale dokumentu by více seděl klasický hodinový formát, ta půlhodina se dala snadno vystříhat a nebylo by to rozhodně na škodu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Autentický dokument poskládaný z dobového zpravodajství a bez doplňujících pozdějších komentářů. Co snad schází na dovysvětlení, o to víc získává na vykreslení tehdejší atmosféry vypjatých emocí a zmatků. Neuvěřitelná otevřenost všech institucí vůči médiím už by dnes byla v podobné situaci nepředstavitelná.___ Velká chyba je dabing, protože divák přichází o hlasy tehdejších zpravodajů a svědků zabarvené silnými emocemi. /10. 10. 11./ ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama