Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnešním dětem je problém přiblížit historii. Nebaví je. Je to průda a vopruz. Proč vůbec něco vědět o Ramsesovi, Jeruzalému či nějakém Husovi? Důležité je přeci vědět, kde je dobrej wifi signál, kdo má na kartě nasosaný nějaký cracklý full prima hry a apps, co kdo vycraftil v minecraftu atd... -----Všechno je na to učitelích a způsobu výkladu dějepisu. Udělat to nějak zábavně a záživně nedokáže každý. Drcení dat a událostí nazpaměť je ta nejhorší cesta. Proto vítám každou snahu připomínat naší historii dětem jakoukoliv formou. Máme svojí historii a máme nač být hrdí. Bohužel vlastenectví je u nás dnes stejně vyčpělý pojem jako Jan Hus se svojí pravdou... Hodit dějiny zábavnou formou na filmové plátno je myslím jednou z cest, jak dětem nenásilně některé události sdělit, oživit či ukázat... O to více však musí být tvůrci opatrní v tom, jakým způsobem to budou prezentovat. Nechci tvrdit, že nelze udělat kreslenou pohádku o Janu Husovi, protože by to bylo znesvěcení velké ikony naší historie... ale je třeba to udělat vyváženě. Ať je tam humor, ale ať je tam i to o co se mistr Jan snažil, co propagoval a zač zemřel. Tady mi přišlo, že nějak převažovala ta zábavnost, muzikálnost a tak mi to celé přišlo špatně pojaté. Je to velká škoda. Dávám tedy jen jeden kalich. * ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Precizní dekonstrukce jednoho z nejodolnějších národních mýtů! Koutský správně pochopil, že manipulace s dějinnými fakty nelze překonat jen další "zaručeně objektivní" a "pravdivou" verzí, ale manipulací přiznanou, nijak se neskrývající za přirozené obrazy. Sám vytváří vlastní filtr skrze neuctivou aktualizaci a díky ironické nadsázce na něj neustále upozorňuje, podrývá jej a nakonec přispívá i jeho rozpadu až surreálně absurdním vygradováním. Díky hře s estetikou socialistického realismu, spartakiád a masových hnutí režisér předkládá svoji optiku odpovídající současné mentalitě vedle dalších dějinných výkladů a rovněž skrze neustálé aluze tematizuje to, co jej na husitském hnutí fascinuje - jeho předznamenání všech dalších revolucí a tyranií davu. Husiti jsou tak v prvé řadě inteligentní reflexí a zároveň negací mýtotvorného potenciálu velkých dějinných událostí, jejich zábavnou relativizací a převyprávěním v rámci současného přehnaně pragmatického vnímání světa. Kdo v nich vidí jen satiru na současné mocenské půtky a morální úpadek či film primárně určený pro dětské publikum, ten právem zůstane neuspokojen či dokonce pobouřen. Film nemá cílové publikum a to je sympatické, akorát trochu mohl šetřit s ústupky co nejširší divácké obci včetně generace náctiletých v podobě nevanalézavých až samoúčelných písňových vložek, jejichž texty se v žádném případě nevyrovnají třeskutým dialogům. Co se týče technické stránky, některým nedostatkům se film nevyhnul. Když ale vezmeme v potaz dnes již unikátní a nesmírně pracnou metodu animace, k níž se Koutský odhodlal a musel v průběhu několika let pokreslit kolem půl milionu papírů, pozastavovat se nad drobnými nesrovnalostmi v barvách či nedostatečné návaznosti v pohybu by bylo krajně nevděčné. Koutský je osobitý tvůrce a vyměna jeho nezaměnitelného stylu tza dokonalou počítačovou animací s nezvbytnými cizími vstupy by hraničila s kardinálním hříchem až herezí. ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zrůdnost, proti které je Vávrova trilogie pravdivou kronikou. Pokus o jakýsi moderní pohled a nadhled na husitské dějiny dopadl katastrofálně, nejen že to není vtipné, ale jde se místy až do krajní trapnosti. Dějově je to přespříliš prosté a přesto to není určeno pro děti, místy zašli tvůrci s překrucováním dějin neúnosně daleko. ()

Pavkan 

všechny recenze uživatele

"Jen dobře vyzbrojená pravda zvítězí". Kdyby s podobnými perlami tvůrci ve filmu nešetřili, bylo by to za 5. Člověk musí ocenit hravou "nedokonalou" animaci Pavla Koutského, dokonalé hlasové obsazení, dějovou bezstarostnost a pár dadaistických vtípků, které rozčeří hladinu ve chvíli, kdy byste se jinak možná začali nepatrně nudit. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

proti alternativnímu pojetí dějin nic nemám a pokud by se to udělalo dobře,mohla by to být víc než slušná zábava.Bohužel neudělalo a i když tu a tam vykoukne solidní gag (tank s cepem,Hustown),který je skoro až Cimrmanský,zbytek je jen nic neříkající a rádobyvtipné cosi,které ve finále neocení ani děti ani dospělí...30% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Když ''blondýna'' pro muže po boji nese jídlo na stůl, nahoře na talíři je tlačenka, které se objevuje a zároveň mizí. (tyna97)
  • Na filmu pracovalo asi 25 lidí, z toho 9 animátorů, mezi nimi také Pavel Koutský. Hlavních animátorů pak bylo celkem 5. [Zdroj: czechanimation.cz] (hippyman)
  • Produkce filmu trvala téměř 4 roky. (tyna97)

Reklama

Reklama