Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posádka plukovníka Gradyho, která odstartovala k rutinní vojenské letecké misi, má problém. Poté, co selhal řídící počítačový systém zvaný "Fail Safe", změnil letoun s nukleární náloží a dvěma dvacetitunovými hydrogenovými bombami směr a nyní se nezadržitelně řítí na Moskvu s úkolem provést atomový úder. Prezident USA, generál Warren Black z Pentagonu i další specialisté na válečné operace horečně hledají způsob, jak katastrofě zabránit a celý svět se ocitá na pokraji jaderné války... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Po trochu nudném úvodu (ale vzhledem ke stopáži opravdu krátkému úvodu) začíná jít do tuhého. Jak postupuje čas, atmosféra je opravdu napjatá, no a konec, přestože není nic vidět, masakr. Pachuť studené války je z toho cítit na míle daleko, což je určitě velké plus a vůbec si nedokážu představit, jak se cítili lidé, kteří v 60. letech viděli originál. To by muselo vyřešit asi moc hodně panáků. Přece jen tomu ale něco malinko chybí a televizní háv (i přes vynikající herecké obsazení i výkony) se nezapře. Nakonec dám 4 body, jelikož podobně laděný snímek "Den poté (1983)" mě dostal přeci jen o trochu víc. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film. Mrazivá atmosféra. Napětí dosahovalo maximální hranice. Nevěřím nikomu, kdo bude tvrdit, že ho nechávalo dění ve filmu chladným. Původní verzi filmu jsem sice neviděl a uznávám, že zápletka v tomto remaku tedy není žádnou novinkou, ale je třeba se podívat na to, jak byla v tomto případě dívákovi přednesena. Nebylo potřeba desítek milionů dolarů a okázalých triků a výsledek je přesto nutno ohodnotit vysokým stupněm kvality. ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Velice nápadité, poutavé a smysluplné. Aneb o tom, jak si velcí muži hrají s figurkami, aniž vidí na skutečný povrch. A o tom, jak vše může zničit jedna technická chybka. O válce, kterou ve skutečnosti nikdo nechce, ale uvědomí si to, až když je pozdě. Sice jsme tenhle nápad tady už několiktát měli v jiném obalu, ovšem tady se tvůrci obešli bez triků a doslova nevylezli z komory. Napětí se buduje pouze zkrze telefonáty a mapu a pomocí klaustrofobních záběrů. Vlastně se to celé odehrává jen ve dvou místnostech a skvěle to funguje. Bohužel, za co musím strhnou hvězdičku? Za kameru. I přes tu napínavost mi kamera neuvěřitelně vadila. Celou dobu mi to připadalo, že je to nahrané na levnou digitálku a pak odbarvené. K tomu se místy nešikovně třese. Kvůli kameře jsem z toho ztratila část atmosféry a přes to jsem se zkrátka nepřenesla. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Remake Lumetova filmu Fail-Safe z roku 1964, který je tak důsledně stejný, až se nabízí otázka, jestli důvodem jeho vzniku bylo i něco jiného, než dát šanci další herecké generaci. Ta ve srovnání s kalibry typu Henryho Fondy nebo Waltera Matthau uhrála čestnou prohru na body, filmu sluší i černobílý materiál a kratší stopáž, která celkovému výsledku nijak neuškodila. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neodvolatelná mise jako remake Selhání vyloučeno (aneb Fail Safe jako remake Fail-Safe) z roku 1964 rozhodně nezklamal. Divadelně laděný příběh podle novely Cold War od Eugena Burdicka a Harveye Wheelera je látkou velmi poutavou a nadčasovou. Doby studené války jsou pochopitelně pryč, ale jisté napětí a obavy nad hlavami mocností budou vždy. Rozdíly oproti minulé verzi? O třicet minut méně a jiní herci, ale musím jedním dechem dodat, že minimálně na stejné úrovni jako ti předchozí, což je u televizního filmu opravdu nevídané (přesto se třeba Hank Azaria nedokázal dostat na "protivnou úroveň" postavy hrané Walterem Matthauem, z původního filmu. Kratší film, méně času na detaily). Díky oběma argumentům je novější verze jednoznačně přístupnější dnešnímu divákovi a nezapomíná žádný důležitý moment příběhu. Vše není vykresleno tak skvěle a atmosféra možná není tak úžasná jako v původním filmu, ale to nevadí. jediný detail, který mě však zamrzil je konec. U obou filmů je stejný, ale rozdílnost provedení je naprosto zásadní a z původního konce mě mrazí dodnes. Frears však viditelně nechtěl kopírovat už tak velmi podobný film a chtěl ho zakončit trochu jinak, komorněji, s větším důrazem na rodinu (což je mimochodem cítit z celého filmu, klasické americké hodnoty místo mrazivého šoku). Remake hodný svého místa ve filmových archívech a současně ukázka, že i v televizi se dá točit kvalitně. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • Letouny "Vindicator" jsou stejně jako v původním filmu zastoupeny letouny B-58 Hustler. (Djkoma)

Reklama

Reklama