Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 2000 vypukla v severofrancúzskej obci Outreau aféra pohlavného zneužívania detí. Osemnásť osôb bolo obžalovaných a medzi nimi i hlavný hrdina filmu Guilty Alain Marecaux, do ktorého domu polícia vpadla v skorých ranných hodinách. Alain strávil vo väzení tri roky a neustále sa snažil presvedčiť sudcu, že nič nespravil. Postupne prišiel o všetko: manželku, deti, prácu... Niekoľkokrát sa pokúsil o samovraždu. Obrat v jeho živote nastal, keď matka zneužívaných detí priznala, že klamala a za pedofilov označila prakticky každého, kto sa jej znepáčil. Súd veril deťom a spôsobil tak najväčšiu justičnú katastrofu v dejinách Francúzska. (sochoking)

(více)

Recenze (120)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Už sa vám niekedy stalo, že sa vám pri pozeraní filmu rozum zastavil? Mne sa to stalo pri sledovaní tohoto. V záverečných asi desiatich minútach filmu som vážne mala problém ho chvíľu znova nakopnúť do normálu...je niečo takéto možné? Vyzerá to tak, že hej...opäť raz niečo o mojich "obľúbených" systémoch a ich obetiach. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

To k vám takhle nad ránem naběhne hromada lidí, ohání se lejstry a v ten okamžik, aniž by jste si to stačili uvědomit, skončil váš do té doby spořádaný a relativně spokojený život. Je až neuvěřitelné, že se něco podobného mohlo v moderních dějinách justice odehrát, ale od toho je vlastně spravedlnost slepá, že... Jistá malá útěcha pro mne vyvstala v otázce totální anarchie v justičním systému, protože zdaleka asi nejsme jedinou zemí, kde si právo vykládá každý po svém, ale jak je vidno, tak i jinde by se mohli řádně chytit za nos. Z pozice moci, tímto způsobem zlikvidovat člověka, naprosto zdecimovat jeho důstojnost a podstatu žití, to pro mne bylo tak šokující poznání, že jsem si ani nechtěl přiznat, že je film položen na reálném základu. Google má ovšem vždy pravdu a proto už teď vím, že ani Francouz nemůže mít jistotu v tom, že večer neulehne do postele jako svobodný člověk a nad ránem z něj neudělá systém zrůdu obdobných kvalit, jako Belgický soused Marc Dutroux. Bylo až neuvěřitelné sledovat s jakou laxností bylo vedeno vyšetřování a jak nikdo nebral v úvahu fakta a prokazatelné lži. Stejně tak nikdo nesklonil hlavu v okamžiku kdy si pravda svoji cestu na světlo našla a ač při té cestě k ní, umírali lidé v lepším případě se o to úmrtí někteří několikrát marně pokusili, tak bylo hlavní zachovat si tvář a i tak výkon moci aplikovat i za cenu totální blamáže. Je to jeden z nejsilnějších filmů ze soudního prostředí a budu ještě dlouho dumat nad tím, co bych udělal já v kůži Alaina Marecauxe. Viděno jako 9 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Emočne silne nabitý príbeh, ktorý by fungoval aj bez 'nálepky' "podľa skutočného príbehu". Pôsobí veľmi vierohodne, teda až na to policajné vyšetrovanie, súdne rokovania...takéto zaobchádzanie s človekom, ktorý si platí celý svoj život dane, by sa dalo očakávať skôr od bacharov vo väznici, tí naopak, sa správavali ľudski a mentálne vyrovnane. By ste to nepovedali, že takto sa k vám súdna moc zachová v západoeurópskej a vyspelej kapitalistickej krajine? Škoda, že nie všetko je vysvetlené , príp. je to zahrané do autu. Niektoré malé výhrady by sa dali nájsť k spracovaniu. V každom prípade, jeden z tých filmov, ktorý som 'zhltol' na jeden šup. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je síla. Ta arogance ze strany policie i vyšetřujícího soudce byla natolik sugestivní, že jsem měl sto chutí skočit do obrazovky, pořezat jim ksichty, vyrvat ohryzky a rozšlapat je do jedný krvavý kaše. Doufám, že se za to, jak dokázali několika lidem totálně posrat život, budou až do skonání věků smažit v pekle. A jakoby příběh Marecauxe a spol. nebyl už dost tragický a k vzteku, vyšperkují to tvůrci na konci dodatkem, že soudce Burgaud, tedy zmrd, který to všechno zkurvil, dostal v roce 2009 důtku. Ty vole důtku! Málokterý národ mě dokáže nasrat tak, jako žabožrouti, ale tentokrát maj za to výjimečných 1000%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Uff, justitia est caecus v plné palbě, která člověka ždímá po celou dobu a ani na konci se nic nezlepší. Člověk by možná s nějakým odškodněním a trestem pro pravé viníky přivřel oči nad tím příkořím, nicméně závěrečných pět minut je jenom nevěřícným valením očí nad tím, že se i dnes může dít něco tak neuvěřitelně nespravedlivého. 100% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Filmový štáb neměl povolení natáčet na místech činu. Scény, které se měly odehrávat ve vězení v Beauvais, byly natočeny ve vězení v Belgii a scény z vězení v Amiens byly natočeny v Loos. Scény od soudu nebyly natočeny v Boulogne-sur-Mer, ale v pařížském regionu. (bianci)
  • Philippe Torreton zhubl 27 kilogramů, aby ztělesnil Alaina Marécauxe vyhublého po 98 dnech hladovky. (bianci)
  • Písnička, která hraje při oslavě nového roku, je „Samba De Janeiro“ od Bellini. (Duoscop)

Reklama

Reklama