Reklama

Reklama

Záblesky chladné neděle

  • angličtina Cold Sunday
Trailer

Obsahy(1)

V lidech se ukrývají mnohá tajemství. A jedno děsivější než druhé... Na jedné cestě v mlžných a sychravých severních Čechách se během všední jízdy pohádá Tereza (A. Petřeková) se svým přítelem Richardem (K. Rímský) a vystoupí na silnici, kde stávají prostitutky. Zde v rychlosti nastoupí do auta neznámého Adama (R. Jašków), co zde hledal společnici pro svého bratra Martina (J. Plouhar). Chtěl totiž nalézt, dívku, jež by na dnešní rodinné oslavě dokázala udělat dobrý dojem. Tereza jej zaujme a nabídne jí několik tisíc, za předstírání, že je bratrovou přítelkyní. Dívka, jež je ráda, že uprchla před umanutým Richardem, přijímá. Zaveze ji tedy za svým bratrem do odlehlé vilky na vesnici a již během příjezdu se jí něco nezdá a začíná být nervózní – není to ani tak ponurým domem či odříznutím od světa jako spíše samotným Martinem, o kterém má mnoho pochybností. Adam však vzápětí odjíždí a nechá Terezu a Martina o samotě… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film mě vtáhl do svého děje, jak se mi to ne vždy daří. Konec sice pořádný happy end ale to mi nevadilo. Film jsem shlédl na youtube, jako většinu filmů, na které koukám v poslední době. Sice tu a tam film vrže, ale o mi až tak nepřekáželo v hodnocení za tři hvězdičky, které dávám nadějným režisérům, a taky většinou pokud bych chtěl film ještě znovu vidět. Film si ale na nic nehraje, role jsou civilně podané, žánr naplňující. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Klasický TV film, takže se docela divím, že to šlo i v kině, ale vlastně proč ne. Když nad tím teď, bezprostředně po schlédnutí přemýšlím, tak si říkám, že to vlastně dopadlo nad veškerá má očekávání (ty samozřejmě nebyly vzhledem k zdejšímu hodnocení nikterak přemrštěné). Tvůrcům se takřka celý film docela slušně dařilo budovat atmosvéru, žádná z postav zbytečně brzy neodkryla karty a tak byl člověk stále na vážkách co se bude dále dít. Navíc ten krásně ponurý statek s neskutečně depresivním okolím, na kterém se valná část příbehu odehrává, to vše ještě umocňoval. Řekl bych, že se zde povedlo za nepříliš přemrštěný rozpočet natočit skutečně solidní, uvěřitelný thriller, s lehkou hororovou atmosvérou. Škoda jen toho konce, ke kterému bych i něco napsal (být jiný, jdu určitě na 4), ale nechci kazit rozluštění těm, kdo ještě neviděli. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Návrat českého filmu k poetickým názvům navzdory tomu, že si divák poetiky, vyjma hrstky zpomalených záběrů, moc neužije. Atmosférou se film blíží tajemnému thrilleru s psychologickými prvky. Atraktivní Dora prchá před svým prchlivým a rozzlobeným ženatým milencem, který má nepokryté sklony k agresi. Ve spěchu nastoupí do auta ve kterém sedí distingovaný Adam, který ji považuje za šlapku a zaplatí ji, když bude jeho bratrovi na oslavě narozenin dělat společnici. Odveze ji na odlehlý a zanedbaným dojmem působící statek s tragickou minulostí, kde žije jeho podivínský bratr, který byl dříve učitelem a kterého společnost zavrhla pro jeho nemorální chování. Dora s nedobrým pocitem zůstává na statku ve společnosti muže, jehož úmysly jsou nejasné. Neotřelý námět se nepodařilo dotáhnout zdárně do konce. V samotném závěru si film dal mat, když rezignoval na postupně budovanou psychologii postav. Rovněž příběhu scházel, i přes místy dusnou atmosféru na statku, výraznější a poněkud vyhrocenější dramatický koncept. Většinu času se totiž jelo na stále stejnou rychlost a vznikal tak pocit stereotypního se motání na jednom místě bez vrcholných momentů, které by film pozvedly. Režisér Ivan Pokorný (střihl si menší roličku kriminalisty) to měl celkem dobře rozvržené, ale postupem času nebylo příliš jasné, kam chce nakonec dokráčet. Nedá se však přímo hovořit o zmatenosti. Objevem byla pro mě Adéla Petřeková v roli Dory, která filmu dodala šmrnc zajímavého pojetí, na první dojem prvoplánové sexy role. Dalším plusem byl Jan Plouhar jako nevyzpytatelný podivín obývající statek a také Kryštof Rímský jako násilnický milenec. Nova jako výkonný producent sice posbírala většinu herců ze svých nemožných seriálů, ale ti ukázali, že mají rozhodně na víc. A Ivan Pokorný, kdyby si víc dal záležet v jemné psychologické hře s postavami a vymyslel hustější závěr filmu, mohl natočit výjimečný film. Do takových výšin film nevystoupal. A dokonce se to obešlo bez product placementu. Film není nutno vidět v (chladnou) neděli v níž se odehrává, ale lze v něm spatřovat záblesky kvality. Mé hodnocení: 60% ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Pro mne hodně milý překvápko. Je to solidní psycho a napětí si drží stabilní úroveň celý film. Jde o to, jestli onu hru s divákem přijmete, nebo ne. Když se tam každý chová trochu "divně" dá se vytřískat solidní atmosféra i u štěchovickýho mostu a na samotě v lese za sychravého počasí. Jinak chlapi nikam nejezděte, ty společnice tam nestojí-vzala je velká voda.(černý humor bývá nejlepší terapie na životní sračky) A tedy nepotřebujete mít rozpočet, jako na blockbuster-trhák, aby atmoška byla dost hustá. Bud si chcete hrát, nebo ne... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Zamyšlení hodný snímek, jež interpretuje cosi, co v českých luzích a hájích zatím nemá obdoby. Dost netradiční mix téměř hororové hudby s komediálními prvky vás popostrkuje k resumé, že takhle netradiční projekt si dozajisté najde x zatrvzelých nepřátel na život a na smrt. Osobně se mi snímek velice líbil, a to z následujích důvodů: a) Skvělé kamera, obzvlášť ty zpomalené záběry jsou pro některé české filmy typické a zároveň absolutně atypické v globálním měřítku. b) Zvuk perferktní (ne tak perfetní jako Morricone), ale na české poměry prostě skvělá práce. Hlavní melodie jen podrhovala tu proklatou "mlhu na blatech", jež musela dostat snad každého. d) Komediální prvky tvoří nezanedbatelnou část snímku. Hlavní otázkou (alespoň pro mne) zůstává, jestli jich nebylo až příliš. d) Samozřejmě nesmím opomenout pozadí hlavní propagonistky. A teď k mínusům: a) Lze natočit film v žánru horor-komedie? Jak jsme viděli, tak to vážně nejde. b) Kmotrovká espézetka na (dá se říci) průměrném BMW? c) Vykopávková Nokie v rukou Theodory? d) Močení za autem? Osobně jsem již viděl přes tisícovku filmů, a tenhle byl první, kde by úřadoval nekrofil (3 dny a 3 noci v sadu? To muselo bejt). Každopádně by se nemělo zapomínat, že se jedná o český film s mrňavým budgetem (mírně přes 3,000,000 Kč). Za tu cenu a za tu odvahu jít do něčeho absolutně atypického musím dát ****. 75% (viděl v kině na předpremiéře) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Režisér h Ivan Pokorný si ve filmu zahrál policistu z kriminálky. (chelseaman22)
  • O snímek se nemálo zajímal zahraniční odborný časopis Kameramann, a to jednak proto, že se na něm podílel Armin Dierolf (oceňen cenou nejlepší kamera na festivalu Sehsüchte 2009), a krom toho byly některé scény natočeny s prototypem kamery PS-Cam X35. [Zdroj: zableskychladnenedele.com] (hippyman)
  • Největší starostí režiséra Ivana Pokorného byla sněhová nadílka. Právěk proto se začalo natáčet již v září, namísto plánovaného listopadu. (chelseaman22)

Reklama

Reklama