Reklama

Reklama

Záblesky chladné neděle

  • angličtina Cold Sunday
Trailer

Obsahy(1)

V lidech se ukrývají mnohá tajemství. A jedno děsivější než druhé... Na jedné cestě v mlžných a sychravých severních Čechách se během všední jízdy pohádá Tereza (A. Petřeková) se svým přítelem Richardem (K. Rímský) a vystoupí na silnici, kde stávají prostitutky. Zde v rychlosti nastoupí do auta neznámého Adama (R. Jašków), co zde hledal společnici pro svého bratra Martina (J. Plouhar). Chtěl totiž nalézt, dívku, jež by na dnešní rodinné oslavě dokázala udělat dobrý dojem. Tereza jej zaujme a nabídne jí několik tisíc, za předstírání, že je bratrovou přítelkyní. Dívka, jež je ráda, že uprchla před umanutým Richardem, přijímá. Zaveze ji tedy za svým bratrem do odlehlé vilky na vesnici a již během příjezdu se jí něco nezdá a začíná být nervózní – není to ani tak ponurým domem či odříznutím od světa jako spíše samotným Martinem, o kterém má mnoho pochybností. Adam však vzápětí odjíždí a nechá Terezu a Martina o samotě… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Terva 

všechny recenze uživatele

Už od prvních chvil mě ten příběh nebavil.Sálá z něcho šílená negace. CITÁT - Je to náš společný problém, tak ho budeme řešit společně.......Vydržel jsem, ale věřte, že ještě po čtyřiceti minutách se nic neděje a možná to bude i horší - nechci odrazovat. CITÁT - Tady nikdo nesladí............ Ne, nezlobte se, ale tohle sponzoruje Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie - to je ámen z Českým filmem. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Heleďte, sice jsem dneska hodně mimo mísu, ale todle vážně nemám zapotřebí !!" - "Ježišmarjá, nedramatizujte to, Terezko !!" Tradičně výborný Robert Jašków to vystihl docela přesně, protože nebýt poměrně dost přepjatého herectví Adély Petřekové v hlavní roli - No, zato se děvče ovšem může pochlubit moc pěknou prdelkou..;) - neměl bych veskrze výhradně autorskému snímku Ivana Pokorného vlastně co vytknout.. Režisér totiž rozehrává silně nečitelný a tajuplný thriller, který svému žánru dostává a naplňuje jej, jako se to žádnému jinému tuzemskému snímku už léta nepovedlo, když se na této skutečnosti i přes sem tam dost nablblou repliku nejvíce podílí opravdu dobrá scénáristka Iva Procházková, která přichází s kvalitním příběhem sevřeným mezi několik postav na velmi omezeném prostoru, jemuž navíc všechna ta klišé s úplatnými policajty v čele skutečně sluší, to i díky nim Pokorný utahuje šrouby napětí až do finále, které rovněž musí přes tu svou zbrklost diváka překvapit.. Výborná Hájkova hudba těmi klavírními variacemi brnká na nervy jako o život, syrovou a temnou atmosféru naopak svými podzimními obrazy maluje Armin Dierolf, prakticky neznámé německé jméno, se svojí parádní kamerou, což rovněž dodává snímku, v němž dlouho není jasné, kdo je vůbec kdo, na jedinečnosti.. A Jan Plouhar ?? Ten po letech znovu dokazuje tou skvostnou kreací, že je více než dobrým hercem.. Pokorný mě osobně nesmírně potěšil, dokázal totiž natočit parádní a čistou žánrovku, navíc prakticky svépomocí, která si hraje s divákem jako kočka s myší.. Mluvit o tom, že jde o jednu z nejlepších českých nezávislých záležitostí, jakou jsem za velmi dlouhou dobu viděl, snad ani nemá příliš mnoho smyslu, Pokornému totiž de facto ani nemá kdo konkurovat.. Jen škoda, že režiséra vábí především cinkání měšců komerčních televizí, a ten tak mrhá svým talentem ve všech těch expoziturách a podobných žumpách.. ()

Reklama

MI-380 

všechny recenze uživatele

Záblesky hororu v první polovině. Střih, kamera a hlavně hudba - to vše navozuje dokonalý pocit nejistoty a napětí. To se sice nepodařilo udržet až do konce, po hodině se příběh mění tak trochu v parodii, konec s několika příjemnými scénáristickými kotrmelci vše mírně vylepší. 60% (438 hodnotících přede mnou vygenerovalo 52%). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Viděno na festivalu Finále 2013. Na projekci jsem se dostal omylem, když jsem si spletl dveře. S postupem času jsem láteřil sám sobě, že jsem měl dáti přednost raději přednášce o axiomech. U toho bych mohl usrkávat pivo, které u takové podívané bylo zapotřebí. Nemohu tvůrcům vytknout sympatickou snahu o změnu. O vytvoření něčeho jiného. Většina děje se zdála být předvídatelná a výsledný dojem mi způsobil rozpaky, které jsem rád zahnal vychlazeným pivem. A venku bylo teplo. Snad jsem měl jen špatnou náladu, snad jsem byl přesycen, snad jsem se nedokázal soustředit a vše náležitě ocenit. Bohužel nezablesklo mi. Zamrazilo mě. Trochu roztrpčilo a rozhodilo. Bohužel. ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Je to velmi napínavé, protože se všechny ústřední postavy chovají jako na útěku z Bohnic a člověku tak neustále šrotuje, kdo z nich do polstrovaného pokojíčku opravdu patří. Učitel Martin má zálibu v zakrvácených svetrech a bez lopaty nebo pušky v ruce na něj nenarazíte a k tomu se vždy jen náznakem dozvíme něco z jeho temné minulosti. Mysteriózní nádech umocňuje sychravé počasí na samotě u lesa, démonická klavírní hudba v takových dávkách, že vám zůstane v uších ještě půl dne po skončení a drastické dějové zvraty- Tereza není Tereza, někdo je manžel a pak zase není…na chvíli je z toho dokonce pěkná řezničina! Při záběru kdy si vytočený Rímský podá na odpočívadle pro štětky bezbrannou popelnici a bez varování jí téměř skope do bezvědomí jsem si raději zakrýval oči. Ale abych jen nezlehčoval- Záblesky jsou na české poměry velmi slušný psychologický mysteriózní sriler a snaha se cení,ne? ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Snímek do koprodukce odmítla jak Česká televize, tak i TV Nova, jež požadovala účast svých seriálových herců. Do akvizice si snímek vzala televizní stanice Nova Cinema. (chelseaman22)
  • O snímek se nemálo zajímal zahraniční odborný časopis Kameramann, a to jednak proto, že se na něm podílel Armin Dierolf (oceňen cenou nejlepší kamera na festivalu Sehsüchte 2009), a krom toho byly některé scény natočeny s prototypem kamery PS-Cam X35. [Zdroj: zableskychladnenedele.com] (hippyman)
  • Obyvatelé statku, kde se natáčelo, vlastnili desítky druhů zvířat, která musela být během natáčení s výjimkou ovcí odvezena. (chelseaman22)

Reklama

Reklama