Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (224)

Radko 

všechny recenze uživatele

Skupina ľudí sa čvachtá a pľuští zatopenými chodbami moskovského metra. Nestačí im, že sa zachraňujú pred pohromou, to nie. Riešia zároveň neveru a tak. Nakoniec sa z metra vyčvachcú. Povznášajúci zážitok to veľmi nie je. Odporúčam pozrieť si film všetkým súčasným aj nádejným vodoinštalatérom. No a samozrejme tým, čo sa radi hodiny pohybujú v premočenom oblečení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si myslel, že jen Amíci jsou ve filmech schopní ve vypjatých momentech kecat o neskutečných blbostech a mít rádoby vtipné průpovídky. Teď už vím i Rusové jsou k tomu náchylní. V tomhle filmu určitě. Film drží nad vodou vagóny ruského metra z Mytiščinského strojírenského závodu nejen atraktivní prostředí ale i slušný vizuál. Kiláky tunelů pod Maskvou jejichž historie často sahá až do třicátých či padesátých let jsou ideálním místem pro katastrofický film. Voda z řeky Moskva vlivem stavební nadměrné zátěže zaplaví jeden z tunelů ráno ve špičce provozu. Jelikož by diváka nebavilo koukat na topící se no-name pasažéry bez příbehu, je do děje vložena milostně-dramtická vsuvka v podobě rozpadajícícho se manželského páru, dcery a milence. Náhoda tomu chce, že se všici ocitnou právě v soupravě, která jede do zatopeného tunelu. Samozřejmě je nutno film okořenit nějakým coutdownem a tak se vedení města rozhodne do určitého času tunely hermeticky uzavřít a zapečetit (zakonzervovat) tekutým dusíkem. Kdo se do té doby nedostane zpět (včetně rescue teamů) tak bude v tunelech zakonzervován. A tak sledujemé boj přeživších o život v nehostinném podzemním labyrintu plném krys, bahna a lagun pod vysokým napětím.... Za závěr filmu by se nemusela stydět ani Rosamunde Pilcher, bylo to takové no zkrátka ruské. V souhrnu se na to dalo koukat, zejména části týkající se tunelů, uvězněných souprav a boj cestujících o život byly vizuálně velmi dobře zpracované. Výborná byla i hudba i když ústřední motiv mi přišel vykradený z 28 weeks after... Až zase příště pojedu áčkem pod Vltavou jistě si na tenhle filmeček vzpomenu :-))) ! Tři stlačení respirátoru jsou tak akorát. * * * ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam necpali tu trapnou romantickou linku (půl filmu dva chlapi řeší kdo komu šuká manželku) a trapnou ruskou dramatičnost a patetičnost (američani hadr... vážně), tak to mohl být fakt po hodně dlouhé době opravdu hodně kvalitní katastrofický snímek. Ale bohužel... na jedno zhlédnutí je to však dobré a příznivci dobré hudby si můžou připsat malé plus za soundtrack. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

No na Rusáky hodně dobrá tvorba, nápad takovej tu ještě nebyl, provedený to taky nebylo špatně. Možná právě mohli vynechat ten milostnej trojrománek, kterej byl zbytečnej a v klidu by vystačili s těma ostatníma aktérama. Atmosféra jako taková mi celkem chyběla u takovýho katastrofáku, joo ke konci už to celkem stoupalo, ale kdyby pod tou vodou byli po celou dobu, tak to napětí přece jenom bude lepší. Už jenom čekat, kdy s podobnou verzí přijdou američani. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

První půle perfektní, napínavá, lepší než kdejaký americký biják, ale pak se to už jen natahuje a natahuje, napětí se ztrácí a naopak roste nesmyslné chování postav, což je velká škoda. Rusové měli na dosah nejlepší katastrofický film posledních let, ale v druhé půli to nechali vyšumět do prázdna... Škoda, přesto fanouškům katastrofických filmů doporučuju! 65% ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama