Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (223)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle by Amíci nikdy neměli koule natočit. Dostat to do ruky Emerich nebo nějakej jinej Mr pathetic, tak by z toho pravděpodobně udělal efektama nacpanou dojemnou srágoru, kde by k sobě byli všichni solidární. Hrdinové by dělali jenom to co je správné a vůbec všichni by byli k sobě hrozně hodní a hrozně fajn aby se zachránili... HOVNO! Rusáci se z nějakým stylizováním postav a přikrášlováním lidskýho chování nesrali a ukázali, jak by podobná situace vypadala v reálu. Problémem Metra (ale to není chyba filmu) je fakt, že není určeno tradičním konzumním divákům, kteří jsou odkojení právě na tý haldě patetických sraček co se v poslední době nazývají katastrofickými filmy. Metro je pro fajnšmekry kteří ocení tu uvěřitelnost. Lidi se k sobě chovají jak hyeny. V Rusku nic nefunguje všude je bordel atd všechny tyhle detaily z toho dělají netradiční, ale perfektně autenticky fungující dílko. A co se týče pravda někdy opravdu extrémního chování postav, tak na to se dá říct jen jediné Eto Rosija! A kdo aspoň trochu rozumí tý pověstný mentalitě Rusů, tak to pochopí a já jsem vděčnej za každej spektákl v tomhle žánru co dokáže přijít z novým přístupem a jenom nekopíruje tu patetickou šablonu ala Emerich v jejímž duchu se dnes točí většina filmů tohoto kdysi slavného dnes už pomalu umírajícího žánru. Každopádně kromě těchto faktorů co jsem zmínil i po technické stránce šlape všechno jako hodinky hudba je svižná a povedená a věřím tomu, že dojít k podobné situaci v reálu například v ČR, tak by to probíhalo asi zhruba tak jak je tu popsáno. Takže resumé? Zkrátit film tak o 20 minut a udělat o něco lepší konec neváhal bych klidně napálit i plnej počet. Každopádně jestli jsem dosud nerad jezdil metrem, tak teď už mě do něj, ale lautr nikdo nedostane! 90% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ruský katastrofický film z metra nemusí byť hneď katastrofa. Klišé situácií je tam pekná nádielka, ešte aj záchrana nemej tváre nemohla chýbať, ale aj to klišé je iné tým, že je akési ruské. Hlavná akcia s haváriou a zatopením vlaku točená zvnútra súpravy je nadpriemerná, podfarbená zvláštnou hudbou a aj spomaľovačky sa mi páčili. Keď to trochu viazne, tak film majú osviežiť žiarlivostné scény, to už bolo menej zaujímavé, ale dalo sa to zniesť. Celkovo som bol rád aj zo záverečnej záchrany, a viacnásobné sklamania a katastrofy, čo tomu predchádzali, vytvorili slušné napätie. ()

Reklama

Honzek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nechytl. Podle hodnocení jsem usoudil, že by se mělo jednat o pořádný biják. No, spletl jsem se. Námět na katastrofu pěkný, ale špatně zpracovaný. Všechny charaktery naprosto hloupé, situace, ve kterých se ocitají, řeší tím nejhorším možným způsobem a to je jen příklad. Hudební stránka je absolutně mimo, hodí se do naprosto jiné sorty filmů. Do některých scén jednoduše ani nezapadala. A místy působila opravdu směšně, ostatně jako film samotný. Snaží se být světový, ale každých 10-15 minut klopýtne o další a další klacky, které si sám hází pod nohy. Zhruba úvodní hodinku je to koukatelné, dokonce jsem přemýšlel nad čtyřmi hvězdami. Ale pak už to mělo rychlý spád a šlo to s kvalitou jen dolů. A stopáž samotná filmu též hodně vadí. Tolik náhod, které se ve filmu dějí, jsem nezažil snad v žádném jiném snímku. Při koukání jsem byl místy nucen se smát a to má být prosím katastrofický film. Raději to shrnu. Je dost možné, že vás film pohltí, protože vám stačí samotné efekty, které nejsou špatné, nebo samotná katastrofa a její průběh. Já se ale nemohl zbavit pocitu, že je to nízkorozpočtové béčko. Tři hvězdy s odřenýma ušima :( ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Civilní katastroficky film je co se týče psychologie postav daleko verohodnejsi nez jeho americti bratricci. Bez zbytecnych hrdinu zato s porci naproste demence a bez znalosti fyziky. Obezni mamanek s kufrikem utikajic pred rozparadenou soupravou, ktera si to na naseho tloustika valy rychlosti 10km/h a on pred ni utika rychlosti 8km/h, pripomina spise zavod sneka a housenky. On se vsak zmuze jen na pokleknuti a smireni se s osudem imbecila s velikosti IQ primerenym hodnote stojanku na kartacek. O to usmevnejsi je tato scenka, kdyz si vsimneme ze hned vedle nej je vyklenek s dvermi, kam by se mohl schovat on i jeho kufrik plny dobrot. Velmi zabavne je take ridici stradisko dispecinku, kde ovladaci pult pripomina spise ovladaci panel velocipedu Jary Cimrmana. Hlavni kontrolni panel systemu metra je zde totiz vyobrazen jako masina, ktera by se vesla do telocvicny se spoustou elektronek a doutnavek a na strane druhe maji digitalni merici system pro system cerpadel na odcerpavani vody. Prijem v nemocnici pripomina spise umasteny sklep panelaku cikanskeho ghetta. Inu na vychode vedi jak se prodat! ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

V rámci katastrofických filmů a v rámci ruské tvorby, kterou standardně nevyhledávám, se jedná o zajímavý přírustek. Při sledování jsem si vybavil Denní světlo se Stallonem, se kterým má tento film spoustu společného, ale nekoukaní herci, zajímavé napětí a především minimum nelogičností činí z Metra jeden ze zajímavých filmů na téma: co by, kdyby?! ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)

Reklama

Reklama