Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (223)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdyby jsi chodil do práce střízlivej, nemlel bys tu něco o vodě........... Ruští tvůrci se s tím nepářou. Proč do metra nenahnat rovnou několik stovek lidí, kteří dokáží udělat perfektní paniku. Davové scény jsou povedené, hudba trochu monotonní, křik, pláč, zmatek a krev. Dramatická stránka je perfektní a krásné jsou jak zpomalené tak i ty zrychlené záběry. CITÁT - Nenastupujte, vlak jede do depa......... Je vám divné, proč je v metru takový nával. Pak věřte, že Moskva měla v roce 2010 11,5 milionu obyvatel. Celé Čechy v jednom městě. Film má něco přes dvě hodiny, ale ani jednou jsem se nenudil. CITÁT - Budu mít alergii na metro. ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Vydarená katastrofická snímka z východu. Režisér Megerdičev hneď v úvode predvádza skvelý strih a kameru, namotáva diváka na svoje postavy, ich postavenia a problémy a potom ich vrhne do vlaku, kde tieto problémy vlastne už nebudú záležať. Či? Naopak, vyvstanú na povrch, v kontraste s hrubou realitou životu nebezpečnej situácie je práve zatiahnutie osobných bojov hlavných postáv kľúčové pre zvýšenie napätia a udržanie pozornosti počas hutnej dvojhodinovej stopáže. Vo filme sa síce nájde pár hluchých momentov ale vydarený scenár latku drží stále vysoko. Oceniť ho treba aj pre svoju inteligentnosť a absenciu doslovnosti. Mnohé veci si pozorovateľ domyslí a iné sa mu zasa sprostredkujú obrazom. Metru to dodáva ľahký pocit nepredvídateľnosti. Kvalitní herci tiež potešia. Aby ale nebola reč len o pozitívach... mimo tých hluchých momentov prekvapí film svojím dosť neinteligentným vyvrcholením (čiže presným opakom zvyšku filmu) a tiež otravnou postavou matky, ktorá je síce dôvodom konfliktu ale ak by sa na ňu dobre nepozeralo, bola by vo filme na nič. Tak či onak, Metro je na cca 13 miliónový rozpočet (v USD) technicky skvelý a najmä žánrovo vydarený katastrofický film, t.j. napätie tu rozhodne nechýba. 80% ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

"Skvělý katastrofický film, plný napětí"?? Skvělý určitě ne, katastrofický tak z jedné čtvrtiny a napětí to rozhodně ano, ale pouze to elektrické. Mělo mě to napadnout, když se to líbilo tomu retardovi, že to bude slabý jak čaj. Půlka filmu je regulérní rodinný drámo, kde se řeší milostný trojúhelník, přičemž jeden bod je naprostý ňouma, kterýmu bych nesvěřil ani umírajícího křečka, natož malou dceru, druhý bod je namástrovaný zbohatlík, kterýmu byste rozbili držku, jen by na vás promluvil, a do třetice nafintěná kurva s odporným mateřským znamínkem vedle kušny, která podvádí ňoumu s namistrovancem. Pak se tam plácá ještě pár postav, který už si pořádně nevybavím. A to je kámen úrazu. Můžu vám říct, že mi bylo vyloženě u řitního otvůrku, kdo se dostane ven a kdo ne. A to včetně tý malý holky, která byla na kopačku okovanou kanadou od první minuty. Pokud se u survivalu nedokážu ztotožnit ani s jednou postavou...průser. Katastrofální průser. Další blbost byla neustálé prostřihy nad metro. Zlehčovaly tak situaci, která se dole odehrávala. Divák měl od nehody zůstat prostě dole pod zemí a nahoru se podívat až na samotném konci. Chyběly vyhrocené situace, ve kterých by řídla skupinka, chybělo napětí, chybělo téměř vše. Dvě dávám pouze za pěknou kameru a celkem dobře zpracovanou nehodu, která mě jen utvrdila v tom, proč radši jezdím tramvají. A málem bych zapomněl na herecké nevýkony. 78%? Du blejt! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruský Hollywood. 1) Rusové mají smysl pro světovost, umějí napodobit Hollywood i mezinárodní kuchařku, podle níž se katastrofické filmy vaří na celém světě. Punc zajímavosti pak filmu dodají ruské reálie. 2) Zaujali mě pěkný 29letý Alexej Bardukov (průvodce metrem Denis Istomin), 41letý Anatolik Bělyj (podnikatel a milenec Vlad Konstantinov) a 26letý Ivan Makarevič (pracovník metra s dredy Vasja Ljutin). 3) Výstižný koment: Niktorius***. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Katastrofický akčňák z ''Maskvy'' zaujal hlavne originálnym, nehollywoodskym poňatím príbehu i osudu hlavných protagonistov. Tradične zlyhával v dialógoch, čo je u mňa pri ruských filmoch klasika a trochu aj v obsadení. Inak, neviem či to malo byť retro, ale metro a obslužný "hardware" mi pripadali, ako by boli ešte zo 60. rokov. Krízový štáb s šéfmi v obrích šiltoch detto. Rusi sa nechceli akosi ukázať v lepšom svetle, čo je trochu podivné. Efekty neboli nijak dychvyrážajúce, ale napriek tomu pôsobili veľmi dobre, viac sa pracovalo s kamerou, ako s počítačovými efektami, čo sa vždy cení. Odporúčam. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama