Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (224)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rusi v každom žánri dokazujú, že dokážu byť protipólom Hollywoodu. Paradoxne ten umelý lesk hollywoodu je na tom filme to najhoršie. Poniektoré spomalené zábery akoby točil M. Bay. Ak by dokázal režisér trochu pritvrdiť, ukázať viac špiny a drsnejšiu tvár tejto katastrofy, tak by bol výsledok podstatne lepší. Blonďavá "mámuška" je na tento druh filmov trochu zbytočne sexi, krvavé detaily katastrofy vidíme len letmo a rodinné nezhody, ktoré katastrofa zahojí je ako cez kopirák z bežných filmov tohto žánru. Asi najviac mi to pripomenulo klasiku Poseidon (ten starší) a Denné svetlo so S. Stallonem. V originálnej verzii v ruštine sa to príjemne pozeralo, ale v dabovanej verzii by som to ani ja nevidel vyššie ako na priemerné tri hviezdy. 60%. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Uf, no jo, jednou se daří ve výběrech filmů a podruhé zase ne. Takže jsem si pro změnu zvolil tento ruský film, nebot jsem si řekl, že to může být slušná zábava, ale bohužel jsem se hluboce mýlil. Nevím jestli má vůbec cenu abych se s tím nějak rozepisoval. Zprvu připomínám, že proti rusům nic nemám, ale sledovat některé momenty některých ošklivých rusů byly otřesné, ale i úsměvné. Jejich styl jednání, no nevim. Úvod filmu je strašně natahovaný, nudný, trvá asi 15 minut, možná 20 já nevím. Pak se to trochu rozjede, dojde k vykolejení metra a vše se zaplavuje. Ty spomalé efekty mě štvaly a vše mi to přišlo nějak zdigitalozované - myslím tím narážení metra do zdí. Ale uznávám, že celkově byla technická stránka filmu celkem slušný, takže velké plus. Dalším velkým plusem je reálnost, kdy byly někdy trochu víc drsnější scény, kdy byly pochroumaní lidé a někdy i trochu zkrvavené. To je asi tak dost k těm plusům, bohužel. Ruský humor, nebo tak mi to nějak tak přišlo mi vůbec nesedl. Spíš než humor mám asi na mysli mentalitu jak uvažují. Kluk se zasekl a dívka mu pomáhá a pak se oba zničení začnou smát. Nebo blbé vtipy a narážky mají rusové po celý čas filmu. První hodina je boj v metru a pak už je v nějaké šachtě pár lidí, který bojují o život a pokouší se dostat ven. Takže tajé tu je chyba ve scénáři. Hudba je opravdu debilní. Neříkám jako moc katastrofální, ale taková zpěvavá, divná a nevhodná do mnoha scén. Nesmyslné scény tu jsou, např. když rus utíká před metro, ale nemusel utíkat, mezitím hraje vítězná hudba a pak ho metro přejede. No prostě nevím no. Technická strnáka je slušná a i nápady, takže když už se film dere ke konci tak mě baví víc a víc. Takže ve výsledku je to výrazně podprůměrný film, ale nechci ho zatracovat, přiliš mi nesedl. Potenciál to mělo ale ohromný. Herecké obsazení, no zaujme mě jen pár postav, třeba hlavní hrdina, chirurg. Takže výsledný dojem není nějak odpadový, námět byl slušný, pár akčních kousků. Takže celkově to vidím jen tak mezi 1 a 2 hvězdou. Tentorkát štědře zaokrouhlím nahoru. Takže s vypětím všech sil tomuto snímku dávám vydřených 30% = ** ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam necpali tu trapnou romantickou linku (půl filmu dva chlapi řeší kdo komu šuká manželku) a trapnou ruskou dramatičnost a patetičnost (američani hadr... vážně), tak to mohl být fakt po hodně dlouhé době opravdu hodně kvalitní katastrofický snímek. Ale bohužel... na jedno zhlédnutí je to však dobré a příznivci dobré hudby si můžou připsat malé plus za soundtrack. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Katastrofa v moskevském metru v hollywoodském stylu. Takže celkem propracovaná nehoda, příběhy lidí, trocha romantiky, pátrání... Vlastně další z mnoha podobných, byť obstojně zvládnutých, filmů. Škoda, že poslední třetina je trochu natahovanější, jinak mě to celkem bavilo. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh *** | hudba **** | humor - | akce ** | napětí * | pustil bych si znovu *** ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Docela průsak. Do moskevského metra kape. Všude bordel, všichni ožralí, kontrolní systém má v sobě snad ještě elektronky a centrální, sledovací panel má diodové blikátko a tři tlačítka z padesátých let. Divím se, že vlaky nejezdí ještě na páru. A pak přijde ta velkolepá katastrofa! Tunel pod řekou se protrhne a valí se jím ruská třímetrová vlna, která totálně jebe na fyzikální zákony a zásadně nezatéká do bočních prohlubní a odboček, aby se těch pár prchajících genitálů mělo kam schovat a neutopili se hned v desáté minutě. A tak dvě hodiny bloumají čvachtavým tunelem a řeší, kdo bude komu šukat manželku a jestli ten asertivní pubescent sbalí astmatickou šestnáctku, co na něj bez inhalátoru pěkně kašle. Kdyby na konci všichni chcípli, jednu bych snad přidal, ale bohužel, závěrem nesympatičtí hrdinové ruku v ruce pajdají vstříc zapadající sanitce. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama