Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (224)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam necpali tu trapnou romantickou linku (půl filmu dva chlapi řeší kdo komu šuká manželku) a trapnou ruskou dramatičnost a patetičnost (američani hadr... vážně), tak to mohl být fakt po hodně dlouhé době opravdu hodně kvalitní katastrofický snímek. Ale bohužel... na jedno zhlédnutí je to však dobré a příznivci dobré hudby si můžou připsat malé plus za soundtrack. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Docela průsak. Do moskevského metra kape. Všude bordel, všichni ožralí, kontrolní systém má v sobě snad ještě elektronky a centrální, sledovací panel má diodové blikátko a tři tlačítka z padesátých let. Divím se, že vlaky nejezdí ještě na páru. A pak přijde ta velkolepá katastrofa! Tunel pod řekou se protrhne a valí se jím ruská třímetrová vlna, která totálně jebe na fyzikální zákony a zásadně nezatéká do bočních prohlubní a odboček, aby se těch pár prchajících genitálů mělo kam schovat a neutopili se hned v desáté minutě. A tak dvě hodiny bloumají čvachtavým tunelem a řeší, kdo bude komu šukat manželku a jestli ten asertivní pubescent sbalí astmatickou šestnáctku, co na něj bez inhalátoru pěkně kašle. Kdyby na konci všichni chcípli, jednu bych snad přidal, ale bohužel, závěrem nesympatičtí hrdinové ruku v ruce pajdají vstříc zapadající sanitce. ()

Reklama

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Vydarená katastrofická snímka z východu. Režisér Megerdičev hneď v úvode predvádza skvelý strih a kameru, namotáva diváka na svoje postavy, ich postavenia a problémy a potom ich vrhne do vlaku, kde tieto problémy vlastne už nebudú záležať. Či? Naopak, vyvstanú na povrch, v kontraste s hrubou realitou životu nebezpečnej situácie je práve zatiahnutie osobných bojov hlavných postáv kľúčové pre zvýšenie napätia a udržanie pozornosti počas hutnej dvojhodinovej stopáže. Vo filme sa síce nájde pár hluchých momentov ale vydarený scenár latku drží stále vysoko. Oceniť ho treba aj pre svoju inteligentnosť a absenciu doslovnosti. Mnohé veci si pozorovateľ domyslí a iné sa mu zasa sprostredkujú obrazom. Metru to dodáva ľahký pocit nepredvídateľnosti. Kvalitní herci tiež potešia. Aby ale nebola reč len o pozitívach... mimo tých hluchých momentov prekvapí film svojím dosť neinteligentným vyvrcholením (čiže presným opakom zvyšku filmu) a tiež otravnou postavou matky, ktorá je síce dôvodom konfliktu ale ak by sa na ňu dobre nepozeralo, bola by vo filme na nič. Tak či onak, Metro je na cca 13 miliónový rozpočet (v USD) technicky skvelý a najmä žánrovo vydarený katastrofický film, t.j. napätie tu rozhodne nechýba. 80% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Andrei je lekárom v jednej zo štátnych Moskovských nemocníc, ktorý vďaka manželke, neprežíva najlepšie životné obdobie. Zistil totiž, že si našla milenca. S daným faktom sa zmieruje veľmi ťažko pričom situácii mu neuľahčuje ani dospievajúca dcéra, ktorá ho zo všetkého obviňuje. Aby toho nebolo málo, neochotný vodič donáškovej služby zablokuje jeho auto, na základe čoho mešká s dcérou do školy. Volí teda cestu Moskovským metrom ... Výborný film. Ten kto očakáva efekty na úrovni amerických, gýčových, "popkornových" kino trhákov - môže zabudnúť. Aj keď neboli zlé, tu ide skôr o starú školu, kde kvalitu snímku nahor ťahá sila príbehu, hereckých výkonov, deja či prejavu emócií, než vizualizácia. Ale áno, dalo by sa vytknúť kadečo. Ale mne sa momentálne nechce. Konečne som videl niečo čo malo hlavu aj pätu, no a čuduj sa svete, film pochádza zo samotného Ruska. Viac ako spokojný. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Metro je sice ruský film, ale ani ten si neodpustil propriety známé ze zaoceánských blockbusterů. A každý takový moment je vada na kráse. Romantický trojúhelník je jaksi navíc, kamerové zpomalovačky mohl režisér vystříhat a když už jsme u toho, tak syrové atmosféře patetické scény nesluší. Dalo by se namítnout, že bez toho by postavy byly úplně anonymní a příběh by se omezil jen na strastiplnou cestu za záchranou. Není to pravda. Scény destrukce a úniku jsou ty nejzajímavější. Kdyby scénář usiloval postavám o život, místo aby ztrácel čas rozpitváváním jejich vzájemných vztahů, atmosféra by byla ještě hutnější. Kupodivu chybí klasické rozdělení na dobro a zlo. Kladní jsou všichni, subjektivně viděno. Zápornou postavu supluje zkostnatělá byrokracie a nejspíš nevymýtitelné ruské lajdáctví. Někdo by v tom mohl vidět sympatickou kritiku špatných poměrů, ti paranoidnější utahování šroubů pro tepání do zkaženého kapitalismu a já v tom vidím berličku, protože Moskevské metro je kupodivu jedno z nejlépe fungujících na světě. Herci jsou úplně přirození a v paměti mi pochopitelně nejvíc utkvěla Katěrina Špica. Zvuk mě opravdu překvapil. Co film ztrácí na vizuálních efektech, to dohání jím. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama