Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (224)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

V rámci katastrofických filmů a v rámci ruské tvorby, kterou standardně nevyhledávám, se jedná o zajímavý přírustek. Při sledování jsem si vybavil Denní světlo se Stallonem, se kterým má tento film spoustu společného, ale nekoukaní herci, zajímavé napětí a především minimum nelogičností činí z Metra jeden ze zajímavých filmů na téma: co by, kdyby?! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To byla tedy dvojkombinace dát si den po sobě nejdřív toto, a pak World War Z. Stejné chyby, stejné známky, chce se říct. V zásadě jde v obou případech o kompilát scén, které jsou tu více, tu méně podařené, v obou je dáván důraz na rodinu, v obou jsou přemoudřelé dětičky a v obou mnohdy nedává logiku ta linie, která má ty jednotlivé scény propojit. Tak například hned to vykolejení vlaku, to jako proč? To vykolejí vlak při každým brždění ve stanici nebo co? Jako jo, kdyby tam kvuli průsakům padlo něco na koleje, ale takhle to byla scénáristická manýra pro oko lačné po nějaké té trikové destrukci. Pak charaktery nějak moc neseděly. Např. přemoudřelá hrdinova dcerka pořád balancuje mezi tatíkem a milencem své maminky, přičemž jí nedělá problém chvíli viset na krku jednomu, aby mu v další scéně bez jakéhokoli důvodu nadávala, aby na ní nesahal a podobně. Což se několikrát protočí. "Záporák" pak je problematický v tom, že po cca dvě třetiny filmu dělá ze zbyvší skupinky pro záchranu relativně nejvíc. Co je naopak na filmu sympatické je nepokrytá kritika fungování veřejných služeb a veřejných činitelů. Policajti, zaměstnanci metra a podobně jsou ve filmu zobrazeni vesměs ne snad jako zlé osoby, ale jako laxní a ne moc pružní lidé. Až na světlé výjimky samozřejmě. Nejsympatičtější celkově byli asi ten kluk a holka, dobře hráli, chemie mezi nimi fungovala na jedničku a Katěrina Špica je špicovně hezká. Takže jsou z toho takové trochu ušmudlané tři hvězdy, které bych dával raději, kdyby doktor na konci svojí ženu poslal do háje. Update 15.7.2014: Někdy si říkám, že by se podobné filmy neměly točit... http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/photo-Tragedie-v-moskevskem-metru-si-vyzadala-12-lidskych-zivotu-6390/?slide-1 ()

Reklama

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný kúsok od ruských súdruhov, nebyť toho docela prefláknutého a naivného scenára. Avšak pekne sa snaží nám vykresliť psychologické rozpoloženie hlavných postáv, pričom ale tak trochu zanedbáva charakter tých vedľajších. Vizualizácia tiež nebola najhoršia. O niečo lepšie ako priemer (60%). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Andrei je lekárom v jednej zo štátnych Moskovských nemocníc, ktorý vďaka manželke, neprežíva najlepšie životné obdobie. Zistil totiž, že si našla milenca. S daným faktom sa zmieruje veľmi ťažko pričom situácii mu neuľahčuje ani dospievajúca dcéra, ktorá ho zo všetkého obviňuje. Aby toho nebolo málo, neochotný vodič donáškovej služby zablokuje jeho auto, na základe čoho mešká s dcérou do školy. Volí teda cestu Moskovským metrom ... Výborný film. Ten kto očakáva efekty na úrovni amerických, gýčových, "popkornových" kino trhákov - môže zabudnúť. Aj keď neboli zlé, tu ide skôr o starú školu, kde kvalitu snímku nahor ťahá sila príbehu, hereckých výkonov, deja či prejavu emócií, než vizualizácia. Ale áno, dalo by sa vytknúť kadečo. Ale mne sa momentálne nechce. Konečne som videl niečo čo malo hlavu aj pätu, no a čuduj sa svete, film pochádza zo samotného Ruska. Viac ako spokojný. ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Vydarená katastrofická snímka z východu. Režisér Megerdičev hneď v úvode predvádza skvelý strih a kameru, namotáva diváka na svoje postavy, ich postavenia a problémy a potom ich vrhne do vlaku, kde tieto problémy vlastne už nebudú záležať. Či? Naopak, vyvstanú na povrch, v kontraste s hrubou realitou životu nebezpečnej situácie je práve zatiahnutie osobných bojov hlavných postáv kľúčové pre zvýšenie napätia a udržanie pozornosti počas hutnej dvojhodinovej stopáže. Vo filme sa síce nájde pár hluchých momentov ale vydarený scenár latku drží stále vysoko. Oceniť ho treba aj pre svoju inteligentnosť a absenciu doslovnosti. Mnohé veci si pozorovateľ domyslí a iné sa mu zasa sprostredkujú obrazom. Metru to dodáva ľahký pocit nepredvídateľnosti. Kvalitní herci tiež potešia. Aby ale nebola reč len o pozitívach... mimo tých hluchých momentov prekvapí film svojím dosť neinteligentným vyvrcholením (čiže presným opakom zvyšku filmu) a tiež otravnou postavou matky, ktorá je síce dôvodom konfliktu ale ak by sa na ňu dobre nepozeralo, bola by vo filme na nič. Tak či onak, Metro je na cca 13 miliónový rozpočet (v USD) technicky skvelý a najmä žánrovo vydarený katastrofický film, t.j. napätie tu rozhodne nechýba. 80% ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)

Reklama

Reklama