Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojáků se uprostřed zničeného města ze všech sil snaží před nemilosrdnou německou armádou ubránit strategickou budovu. Během obléhání vzniká mezi vojáky a mladou ruskou ženou, která v domě žije, nečekané pouto. Režisér Fedor Bondarčuk ve filmu Stalingrad zkombinoval napínavé bojové scény s lidským dramatem ruských vojáků, několika zbývajících civilistů a německých okupantů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (243)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Vážný zranění tam nejsou, ale může to kdykoliv spadnout....... Film začíná zemětřesením v Japonsku, příjezdem Ruských záchranářů a zachraňováním Německých občanů zavalených v jednom domě. To je jen začátek, pak se vše přesouvá do Stalingradu roku 1942. CITÁT - Já měl pět otců, zemřeli a taky nebrečím............ Zajímavě vyprávěný příběh o lásce ve válce. Velmi povedená triková stránka, podmanivý hudební doprovod, akční scény střídají romantiku a realitu, kamera povedená, scénář skvělý a herecké obsazení....inu jsou to herci.CITÁT - Budeme se učit střílet......... Scéna "střílení za roh" je krásná a uvěřitelná. Parta Rusů zamilovaných do jedné dívky, kteří se jí snaží chránit před Němci a jeden Německý důstojník, zamilovaný do Ruské dívky, který se jí taky snaží chránit před Nemci - no prostě láska dělá zmatky. CITÁT - Zabijou mě naši nebo vaši?............... Podmanivý film a přiznám, na konci jsem jsi trochu pobrečel, nějak měknu. CITÁT - Máma říkala, že mám štěstí, protože vůbec nevím, co je to válka............ ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Příklad hrubě nepovedeného válečného filmu. Zbytečný záchranářský úvod i závěr, předimenzované úlohy žen (války jsou a vždycky byly prostě spíše mužskou záležitostí) a překvapivě ani akce není kdovíjak fascinující, nemluvě o frekvenci jejího výskytu. Přitom právě v tomto ohledu jsem si od ruské verze z roku 2013 sliboval docela hodně a nabádal k tomu i trailer. Jenže právě do něj tvůrci nacpali, co se vešlo, a do víc jak dvě hodiny dlouhého filmu už toho moc nezbylo. Hvězdu navíc snad za závěrečný dělostřelecký útok, možná i za snahu rozšířit řady válečných filmů o druhé světové válce. Tohle téma se mi nikdy nepřejedlo, zasloužilo by zase nějaký ten velkorozpočťák, jen bych prosil výrazně kvalitnější provedení. P. S. - Thomas Kretschmann je sympatický herec, ale i on tady bohužel splynul s všudypřítomným podprůměrem. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na úvod trailer. Asi budem jedným z mála, ktorý nebude kritizovať. I ja som však čakal prúser. Prirovnanie Bondarčuka k M. Bayovi je na mieste. Už v 9. rote mi tie jeho spomaľovačky nesedeli a po prvých recenziách na csfd som čakal prehnane spomalený a nablýskaný gýč aj tu a určite som si žiadne prekvapko nepripúšťal. Ale stalo sa. T. Kretschmann v roli nemeckého kapitána bol úplne fantastický. Spomalené zábery ma občas znervózňovali, inokedy boli efektné a sadli tam. Atmosféra zničeného mesta plného dymu, prachu a ohňa sa vydarila a príbeh, podľa mnohých zbytočne komorný a nudný, mne takto vôbec nepripadal. Úvod a záver zo súčastnosti a zemetrasením postihnutého Japonska bol úplne zbytočný, tu sa zhodneme všetci. Hlavne nečakajte masaker ako v Brestskej pevnosti. Film je rozdelený dvoma hlavnými dejovými linkami. Ruskými vojakmi a jednou "devačkou" v dome, v ktorom odolávajú nemeckým jednotkám a druhá kde sa nemecký kapitán- T. Kretschmann zamiluje do krásnej ruskej blondíny - Máši. Práve táto dvojica ma okúzlila, ich rozhovory, kde nikto nikomu nerozumie som napriek tomu vstrebával s otvorenými ústami. Pomalá kamera a hypnotická hudba často navodzuje hypnotický stav, ako v scéne rozhovoru, kde Kretschmann rozpráva o tom, ako ruština zvláštne znie: " Peťja, Máša, Volga, bol..."Na tejto dvojici z nepriateľských strán nádherne vykreslil nezmyselnosť vojny i v podstate beznadejnú love story, pre ktorú v Stalingrade nie je miesto. Za zmienku stojí i Kretschmannov príhovor pred nastúpenými vojakmi - "Got mit uns" i jeho rezignácia v závere, kde je mu už všetko jedno. V konečnom dôsledku je to jeho film a postava sympatického nemeckého kapitána mu sadla najlepšie od filmu Pianista. Film 80%. Kretschmann 100%. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Stalingrad po dvacáté osmé. Tentokrát s nabušeným vizuálem, ale naprosto prázdný a vlastně strašně hloupý. Je sice jasné, že cílem je ukázat jak jsou Rusové tough a tak vůbec, ale no taaak. Trocha sebekritiky a logiky by soudruhům neuškodila. Všechny postavy až na operetního zpěváka / assassína, mi přímo lezli krkem. A tak mi z toho akorát zbude vzpomínka na skvělý trailer. Nic víc. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby vedel tatko Bondarčuk, čo za hroznú kakačku natočil jeho (ne)podarený synáčik, tak chytí mokrý vecheť a toľko ho ním mlátí, až by z neho lietali len zdrapy. Viac nie je čo dodať, hrozná digitálna zlátanina na pomedzí fantasy paródie a s pátosom, že by sa zaň nemuseli hanbiť ani v Holyvúde. 15/100 ()

Galerie (90)

Zajímavosti (12)

  • Pôvodný scenár Ilyu Tilkina nemá jeden literárny zdroj. Scenárista využíval muzeálne archívy a dokumenty, skúmal denníky účastníkov stalingradskej bitky a ich príbehy si podrobne zaznamenával. (sashazv)
  • Přestože se ve filmu objevuje množství obrněné techniky, žádná z ní není původní. Sovětský tank T-34 je pouze dřevěná maketa, německé samohybné dělo StuG III je novostavba postavená na podvozku poválečného obrněného transportéru MT-LB a tanky Panzerkampfwagen IV jsou repliky postavené na podvozcích tanků T-44. (p3tris)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Reklama

Reklama