Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 2
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 307)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jason Hall / Predloha: Chris Kyle (kniha), Scott McEwen (kniha), James Defelice (kniha) | Hudba: Joseph S. DeBeasi | Distribúcia: Warner Bros Pictures| Štúdio: Village Roadshow Pictures | Rozpočet: 58,8 miliónov $ | Tržby: 428,5 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Strih zvuku, 5 nominácií (Film, HR Bradley Cooper, Scenár, Strih, Zvukové efekty), AFI Award - Film roku. Spolu: 9 výhier a 25 nominácií || Emočne skoro sterilný, ale technicky a príbehovo vykrištalizovaný film od nestárnuceho majstra Eastwooda. Posolstvo filmu je už zažitou príbehovou rutinou, a tak Americký sniper nemá úplne čím prekvapiť. Je to len nadpiemerná vojnovka, podfarbená Eastwoodovým rukopisom. Grand Torino so mnou hýbol viac. 78% | HD, THX, EN DTS | ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Americký sniper nepojednává o fyzickém utrpení uprostřed bitevní zóny, nýbrž spíše o diametrálně odlišných pohledech, kterým je válka v Iráku vystavována jednak ze strany nic netušících amerických občanů v zámoří, jednak z pozice přímých aktérů krvavých bojů, a také o pochybných motivacích, které vedou řadu mladých Američanů vstříc vysněné "službě vlasti". Eastwood sice pracuje s velmi obecnou filmovou rovnicí, když jeho hlavní hrdina přichází do války pln nadšení a vlasteneckých přísah a nakonec odchází coby zlomený muž, který ztratil iluze o cti i existenci dobra, avšak film vyzdvihuje nad průměr neskrývaná nechuť k vlastenectví, které je chabou náplastí na konání či snad oplácení zla, přirozená civilnost emocí, díky níž válečná i psychologická rovina filmu krásně splývá, a samozřejmě Clintův formální génius, který ho ani po osmdesátce neopouští. Vzhledem k tolika oscarovým nominacím se možná vnucuje myšlenka, že Američané mají pro Eastwooda zkrátka slabost, ale já si při sledování Snipera, stejně jako u Gran Torina nebo Million Dollar Baby, uvědomoval, že on si tu oblibu prostě zaslouží... 80% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem mnohokrát četl jako o u ukázce přehnaného vlastenectví a patriotismu, ale já ho tam neviděl. Za to vidím často to české vlastenectví, ožrat si hubu při uspěchu našich sportovců, vzít do ruku vlajku a ožralej jak prase řvát, že jsem hrdej čech, případně jít a nadávat cikánům do sviní nebo zvolit za prezidenta člověka, který lže, rozeštvává národ, uráží lidi a svou mstivou a zákeřenou povahou si kompenzuje každou svou prohru. Nic dalšího u velké části tohoto národa nevidím. Američani jsou už z hlediska historie jiný než my, ano nemusíme to vždy chápat a nemusí se nám to líbit, ale bylo by fajn kdyby jsme se naučili respektovat ty druhý a jejich hodnoty, které jsou postaveny na rodině, ale i na vztahu ke svý zemi a hodnotám který jejich země vyznává, jakoli jsou i američany znásilňovány. To přesně jsem v tom filmu viděl. Viděl jsem v něm člověka, kterýho začaly požírat vlastní ideály, viděl jsem taky lidi z masa a kostí, který největší boj nesvádí někde v Iráku, ale sami v sobě, ale taky jsem viděl hodně lásky, Tayu jako svou ženu by si asi přálo hodně chlapů a teď rozhodně nemyslím na ten záběr, kde je v černým krajkovým prádle, a ještě jsem ve filmu viděl, že slovo jeden za druhýho není jen slogan. Silný, emotivní a skvěle zahraný film ve kterým mě dostala nejedna scéna a nejeden dialog. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHCI, ABYSTE V TĚCH BARBARECH VZBUDIL STRACH Z BOHA A NAŠEL HO…“ /// Chris Kyle, chlápek s talentem pro lov, byl ke svýmu údělu vychováván od mala… Životopis, kterej pacifisti nikdy nepochopěj. To, že mě baví sledovat úvodní dril a pak stříkání různejch tělních tekutin po okolí se dá pochopit. Ale že zůstanu v pohodě i při rodinnejch radovánkách… Clint je frajer. Chápu tu Chrisovu bezmoc, že nemůže trefit to, co nevidí. Ze syrskýho řezníka, nebo ze situací, kdy to koupěj „naši“, by emoční prožitky dokázal vydolovat i Troška (jo, ten. Že je z tebe dostal i v Babovřeskách? To mě nepřekvapuje…), ale citlivě ukázat, jakej že ta válka dokáže vyčarovat syndrom - a navíc bez zbytečnýho patosu a vlasteneckýho onanování, to už jsem dlouho neviděl! Eastwood vyždímal scénář do mrtě. Nezbejvá mi než uznat, že frajer, co trefil cca 160krát to co chtěl, může bejt taky jenom člověk. A lepšího rejžu si ke svý poctě přát nemohl. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Americký sniper“ kterou v roce 2012 napsali Chris Kyle a Scott McEwen, neznám. 2.) Mám tlak 170/10 (ale jen když su doma). 3.) Thx za titule ,,fceli medvidek“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spočiatku sa zdá, že je všetko ako má byť, klasický, už x-tý náborový film na objednávku U.S.Army, ktorej nemôže spraviť nikto lepšiu reklamu ako stelesnenie patrioticizmu, sám pán najslávnejší cowboyský sheriff Clint Eastwood. A ono sa nieje čomu čudovať, v dobe keď je v dohľade ďalší konflikt (Ukrajina-Rusko), možno bude znova treba regrútovať ďalších nevybúrených greenhornov a ako inak naštartovať potrebu obetovať život, než takouto brainwashovou marketingovou reklamou? Ale ak v tom má divák jasno, tak sa na tom nakoniec aj celkom dobre zabaví. Akcia brutálna, technicky vycibrené, niektoré scény naozaj pamätné a to mám vojnových filmov odpozeraných naozaj kvantum. Samozrejme niekde v polovici si tvorcovia asi uvedomili, že to natočené je podľa skutočnosti, a tak tomu bolo treba pridať na vážnosti. Glorifikácia nacionalizmu a patriotizmus samozrejme ostali v popredí, akurát sa tu objavila nejaká tá spoločensko-sociálna otázka dopadu vojny na jednotlivca. Čo je v podstate fajn, ale mohli tomu nechať ten punc čistokrvného macho filmu. Užil by som si to viac, keby do toho nepchali ten sentimentálny 20minútový záver, ktorý bol doslovne šitý na mieru publiku z oscarovej komisie. 80%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (58)

  • Chris Kyle zemřel 2. února, avšak ve filmu, v den jeho smrti, je léto. (Mrsina)
  • Chris Kyle bol veľkým fanúšikom filmov, seriálov a figúrok G.I. Joe. Aj preto sú na ne vo filme viaceré odkazy: napr. pomenovanie obrnených áut – Duke a Snake Eyes. (MikaelSVK)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama