Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední film režiséra Martina Friče se odehrává na maloměstské poště. Bezvýznamný pražský úředník (Jiří Sovák) vymyslí jednoduchou fintu, jak přijít k penězům. Vypraví se do malého města a na zdejší poště se vydává za experta, který má prověřovat údajné padělky bankovek. V místě, které si pro krádež vytipoval, však narazí na sympatickou poštmistrovou (Milena Dvorská). Půvabná a schopná žena trpí různými komplexy a má konfliktní vztahy s manželem (Zdeněk Řehoř). Právě ona však svou laskavostí přispěje k tomu, že se v cynickém podvodníkovi probudí svědomí... Námět morality s kriminální zápletkou pochází od Jaroslava Dietla a obsahuje autorův typický živočichopis obyčejných lidí. Točí se kolem přehnaných ambicí i partnerských problémů. S jemně ironickým nádechem líčí poměry v provinčním městě, kde nechybí zahořklý udavač a vystrašený zbohatlík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (101)

Pete 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi roztomilé. Až jsem si říkal, že by hlavní zápletku mohl sehrát Burian s Gollovou, jenže tady jsou do toho spletené další osudy lidiček z maloměsta, se všemi nejrůznějšími nešvary socialismu s lidskou tváří. Dobová situace je vůbec pěkně (dokonce bych řekl až odvážně) vystižena, včetně postavení žen ve společnosti, ale zejména je tu vidět všudypřítomná korupce, podvody a podvůdky, zkrátka "kdo neokrádá stát, okrádá svoji rodinu" v praxi, RaJ na zemi. Unikátní je použití Sovákova ironického voiceoveru ve filmu v podstatě imrvére od začátku do konce. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film, který je mimo jiné zajímavým svědectvím své doby. Osobně jsem ho sledoval s nemalým zájmem a obdivem k herectví Sováka i Dvorské. Sovákova postava děvkaře a rádoby hochštaplera je strašně zajímavě napsaná a v kontextu doby překvapí svým individualismem i touhou po úniku z ubíjející šedi každodenního života - v Sovákově podání je to rozený sympaťák, kterému nelze nedržet palce, ačkoli se fakticky přiznává ke kriminálnímu jednání. To nejlepší na tomto filmu je však podle mě Sovákův vnitřní hlas, který překvapivě cynicky komentuje okolní postavy i vývoj děje a který zde funguje skoro až jako autonomní film ve filmu. Nebýt zde onoho Sovákova voiceoveru, ztratil by tenhle poslední Fričův film minimálně půlku svého kouzla - takto však, mj. i za přispění přemíry humorných situací, autentických hereckých výkonů a překvapivého závěru, vznikl film, který i po letech stojí za vidění. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pokud si muž středního věku pořídí manželku s čerstvě vydaným občanským průkazem, tak musí počítat s tím, že peníze na provoz domácnosti zmizí v černé díře krásčiných potěšení. Dvaačtyřicetiletý Láďa podobný model doma má, takže si už plně uvědomuje o co přišel, když se rozvedl se svou první manželkou. Láďa však má v hlavě dokonalý nápad na zbohatnutí, který hodlá dnes uskutečnit, neboť si je vědom svého neprůstřelného alibi a hlavně má jistotu, že žádné z policejních alb nedisponuje jeho fotografií. Odjíždí, se svými pečlivě nacvičenými úsměvy, do malého městečka, avšak nepočítá s výkřiky svého svědomí, křehkou paní poštmistrovou ani drzostí vedoucího samoobsluhy. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Stranické legitimace neberem. Hezká sonda do Dietlova svůdnicko-scénáristického podvědomí v Sovákově hvězdném provedení s vnitřními monology, které mají v českém prostředí obdobu snad jen ve Vajíčku s V. Voskou (z téhož roku). Nazdar, rodáci. "Je tady nějak moc veselo na těch patnáct stovek, co tu berete brutto." Se slušností nejvíc pokradeš ! Neomylné Fričovo režijní zvládnutí všech detailů hravě překonává občasné rezervičky scénáře a dává prostor bystřické poštmistrové v podání Mileny Dvorské i plejádě ostatních herců velké éry českého filmu. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Martin Frič zakončil svou nesmírně bohatou režisérskou kariéru tímto výborným filmem. Atmosféra 60tých let, perfektní příběh a mistr sólo Jiřího Sováka, kterého doprovází krásné ženy československé kinematografie. Rozhodně je zde vidět výborný Fričův vývoj a přizpůsobení se době, ve které byl film natočen. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Příběh se odehrává v obci Bystřice, ve skutečnosti se jedná ale o Benešov u Prahy. (sator)

Reklama

Reklama