Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jany Kratochvílové (S03E26)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jana Kratochvílová od malička zpívala, hrála na housle, později na kytaru. Od patnácti let skládala a textovala. Začínala v taneční skupině legendárního choreografa Franka Towena. Její první angažmá bylo ve skupině Country beat Jiřího Brabce. Pak zpívala v několika dalších skupinách. Začátkem osmdesátých let vystupovala s legendární rock-reggae kapelou Heval. V tehdejším Československu narážela pro svou osobitost a nepřizpůsobivost na problémy a zákazy.
V roce 1983 Janu pozvali na mezinárodní hudební festival do Irska. Spolu s kolegou muzikantem Pavlem Trnavským se vydali na cestu. A čekal na ně mezinárodní úspěch. Vyhráli a navíc získali i cenu publika. Při zpáteční cestě domů se na pár dnů zastavili v Londýně a právě tam je dostihla zpráva o jejich údajné emigraci. Byli odsouzeni za nelegální opuštění země. Nakonec jim nezbylo jiné řešení, než zažádat britské úřady o azyl.
Janiným nedobrovolným odchodem do Anglie trpěla celá její rodina, která v bývalém Československu zůstala. Pak Janina maminka těžce onemocněla rakovinou. Pro Janu to byly snad nejtěžší chvíle v emigraci. Domů nemohla a s maminkou mluvila jen při občasných telefonátech. Nakonec se podařilo pro matku sehnat výjezdní doložku, a tak mohla odcestovat na Britské ostrovy. Jana se spojila s léčitelkou a nemocnou matku za ní přivedla. Po několika dalších návštěvách léčitelky se maminka cítila lépe a začala se uzdravovat. Maminka žije dodnes.
Další, asi nejbolestnější událost Janina života, také úzce souvisí s emigrací. Její nejmladší bratr spáchal sebevraždu. Jeho smrt si vyčítá dodnes. "Kdybych byla v Čechách, nikdy by se to nestalo, bráchovi bych pomohla..."
V Londýně se Jana Kratochvílová naplno věnovala muzice a dalším aktivitám. Vystupovala pod různými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka, Jana Pope). Přezdívky vystihovaly různá "divoká" období jejího života. V současné době žije Jana s přítelem, hudebníkem Jiřím Hrubešem v Londýně a do ČR jezdí příležitostně koncertovat. Těžce nese, že i po revoluci naráží ve své rodné zemi na problémy. Jana bojuje s pocitem, nechtěli mě doma před listopadem 89, nechtějí mě tady ani teď.
Třináctou komnatou talentované a svérázné zpěvačky diváky provede moderátorka Martina Vrbová. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
konrad DVD
28.09.2016
roswelll DVD
02.09.2016
Karrfik Jiné
26.01.2010
apokar DVD
05.11.2008

Reklama

Reklama