Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jany Kratochvílové (S03E26)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jana Kratochvílová od malička zpívala, hrála na housle, později na kytaru. Od patnácti let skládala a textovala. Začínala v taneční skupině legendárního choreografa Franka Towena. Její první angažmá bylo ve skupině Country beat Jiřího Brabce. Pak zpívala v několika dalších skupinách. Začátkem osmdesátých let vystupovala s legendární rock-reggae kapelou Heval. V tehdejším Československu narážela pro svou osobitost a nepřizpůsobivost na problémy a zákazy.
V roce 1983 Janu pozvali na mezinárodní hudební festival do Irska. Spolu s kolegou muzikantem Pavlem Trnavským se vydali na cestu. A čekal na ně mezinárodní úspěch. Vyhráli a navíc získali i cenu publika. Při zpáteční cestě domů se na pár dnů zastavili v Londýně a právě tam je dostihla zpráva o jejich údajné emigraci. Byli odsouzeni za nelegální opuštění země. Nakonec jim nezbylo jiné řešení, než zažádat britské úřady o azyl.
Janiným nedobrovolným odchodem do Anglie trpěla celá její rodina, která v bývalém Československu zůstala. Pak Janina maminka těžce onemocněla rakovinou. Pro Janu to byly snad nejtěžší chvíle v emigraci. Domů nemohla a s maminkou mluvila jen při občasných telefonátech. Nakonec se podařilo pro matku sehnat výjezdní doložku, a tak mohla odcestovat na Britské ostrovy. Jana se spojila s léčitelkou a nemocnou matku za ní přivedla. Po několika dalších návštěvách léčitelky se maminka cítila lépe a začala se uzdravovat. Maminka žije dodnes.
Další, asi nejbolestnější událost Janina života, také úzce souvisí s emigrací. Její nejmladší bratr spáchal sebevraždu. Jeho smrt si vyčítá dodnes. "Kdybych byla v Čechách, nikdy by se to nestalo, bráchovi bych pomohla..."
V Londýně se Jana Kratochvílová naplno věnovala muzice a dalším aktivitám. Vystupovala pod různými jmény (Z. Goddess, Zuru, Heretyka, Jana Pope). Přezdívky vystihovaly různá "divoká" období jejího života. V současné době žije Jana s přítelem, hudebníkem Jiřím Hrubešem v Londýně a do ČR jezdí příležitostně koncertovat. Těžce nese, že i po revoluci naráží ve své rodné zemi na problémy. Jana bojuje s pocitem, nechtěli mě doma před listopadem 89, nechtějí mě tady ani teď.
Třináctou komnatou talentované a svérázné zpěvačky diváky provede moderátorka Martina Vrbová. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama