Reklama

Reklama

Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina

(TV film)
  • Česko Kód Geronimo (více)

VOD (1)

Akční film se soustředí na elitní tým amerického námořnictva SEAL team 6, který v roce 2011 zabil Usámu bin Ládina v jeho úkrytu v Pákistánu. Snímek sleduje členy speciální jednotky během tréninku na příští misi, jež vyvrcholí odvážnou noční razií na úkryt nebezpečného teroristy. Zpočátku neměli vojáci nejmenší tušení, že jejich cílem je nejhledanější muž světa. Když jim je nakonec odhaleno, na koho mají vlastně spadeno, potýkají se drsní muži s neskrývanými emocemi - jasně si totiž uvědomují, že mají osobně možnost eliminovat nejvíce nenáviděného nepřítele Spojených států amerických a pomstít se za teroristický útok z 11. září. (HBO Max)

(více)

Recenze (66)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka věci byla na televizní záležitost víc než slušná a pokud se jednalo o ten o polodokumentární styl kombinovaný s "autentickou" kamerou, tak ani tady nemám příliš co vytknout. Bohužel by to nebyli Američani, aby do toho nevrazili dávku patosu. Takže celý film je prokládán rozhovory s lidmi, kteří se na zásahu podíleli a dozvídáme se o těch správných amerických hodnotách a podobně. Do totálních kolen to pak sráží ukázky ze života členů Seal Teamu, když zrovna nejsou v akci. Měl to být asi pokus o to, aby si divák k postavám vybudoval nějaký vztah. To ovšem hrubě nevyšlo. Škoda. 30% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to hodně dobré. Ale na můj vkus je tam hodně dialogů a málo akce, vlastně pořádná akce je až v samotném závěru, který se jim ale podařil. A potěšilo mě, že se zde setkali herci z Prison Breaku (Fichtner a Knepper) bylo zajímavé sledovat jak spolu spolupracují (v PB byli proti sobě). :-) ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Aktuálně viděna kratší, 127 minutová verze: Ta je natočena a sestříhána dokumentárním stylem. Jednotlivé postavy více rozpitvávají pozadí a svoje priority a důvody, proč dělají to či ono. Ano, je to patriotické a nechybí ani věty, jak jsou někteří hrdí na to, že jsou Američané, nechybí ani úryvky Obamových prohlášení, proslovů a tiskovek, což vzezření dokumentu jen přispívá na jakési autentičnosti. Nechybí ani množství záběrů, nasnímaných automatickými kamerami připevněnými např. na helmách, takže většina záběrů z akce je rozklepaná, neostrá, tedy akční. Neruší to, vždy se najde i nějaký ten "filmový" záběr. Na to, že jde o televizní produkci, to vypadá neodflákle a vizuálně moc dobře. Těch 126 minut celkem uteče. Popsal bych to jako dokumentárnější a méně patrioticky patetické Act of Valor ve třech hlavních lokacích - Pákistán/Afghánistán - ústředí CIA - Usámova residence. ~~~ Později ještě pro porovnání zkusím 140 minutovou verzi. Ta je pro změnu sestříhána a natočena jakoby s filmovějším dějem a ne jako dokument - tedy bez přímých rozhovorů s jednotlivými postavami a bez záznamů z proslovů a tiskovek. ~~~ Tak právě (2.1.2012) dokoukána i delší 140 minutová verze. Jde o naprosto jiné pojetí a sestřih. Nejsou zde žádné "rozhovory" s příslušníky, zapojenými do operace (ať už SEAL nebo CIA), stále to vypadá televizně, takže film do kin by z toho nebyl, ale navíc se o něco blíže dozvídáme o životě některých příslušníků, některé scény jsou přidané, další prodloužené, ale hlavní samotný útok je nezměněn a tedy v obou verzích stejný. V delší verzi je jen trochu zvláštní způsob zjištění a samotný důkaz přítomnosti 'Geronima'. Delší verze dává jako příběh a dějová linka, jak co na sebe navazovalo, větší smysl a jednotlivé scény tak na sebe navazují jinak, než ve verzi kratší a "dokumentárnější" (jsou lehce zpřeházené). Vůbec to ale nevadí, protože ve výsledku jde o dva poněkud rozdílné filmy a přitom ani jeden není špatný a ani jeden nevyznívá jako "tahle verze byla lepší, protože v téhle bylo něco špatně nebo nelogicky". Doporučuji si tedy pustit obě dvě verze, protože obě se navzájem doplňují a jedna vysvětluje blíže to, co se děje ve druhé, a naopak. Možná by bylo úplně nejlepší, kdyby byla jen jedna mnohem delší verze, zkombinovaná z těchto obou. ~~~ PS: Informace o tom, co se dělo po operaci Geronimo, které se zobrazují v průběhu závěrečných titulků na konci oné delší méně dokumentární verze, tak v oné kratší dokumentárnější verzi filmu chybí - trochu paradox :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V době, kdy od smrti Usámy uteklo už pár let, se na scéně v jednom roce objevily dva filmy, který pojednávají o posledních hodinách jeho života, než tam vtrhla americká pěchota a všecko pokropila salvou kulek, které beztak koupili někde v okolí. Tenhle film na první pohled bude zaručeně horší, než ten co si přichystala Katheryn Bigelow. I tak by ale, v rámci televizního filmu, mohl překvapit. A musím říct, že se mu to i vcelku daří. Na televizní film slušná akce a zápletka, kterou by si nedokázal napsat ani sám život, nebo možná právě dokázal. ()

mackey 

všechny recenze uživatele

Na televizní věc docela dobrý. Potěšil Knepper a Fichtner. Co se týče věcnosti, tak to ponechám dějinám, ale vzhledem k tomu, jak trapně bylo dle oficiálních informací údajně s OBL zatočeno a s jeho tělem naloženo, resp. nenaloženo (což tenhle film logicky jen kopíruje), je vlastně docela symbolicky legrační, že ho ve filmu odbouchnul zrovna T-Bag. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Scény s tajnými agentmi, ktoré sa odohrávajú v pakistanskom Peshawari, boli natočené v indickom Bombaji - časť Maharashtra. (MikaelSVK)
  • Televízny kanál National Geographic uviedol, že film Code Name: Geronimo pred odvysielaním videli experti, historici aj bývalí členovia špeciálnych jednotiek Seal. Producenti filmu však tlačili na jeho čo najskoršie uvedenie, pretože chceli, aby ho diváci videli skôr než konkurenčný snímok Zero Dark Thirty (2012). (Sufferer)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. (Langy10)

Reklama

Reklama