Reklama

Reklama

Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina

(TV film)
  • Česko Kód Geronimo (více)

Akční film se soustředí na elitní tým amerického námořnictva SEAL team 6, který v roce 2011 zabil Usámu bin Ládina v jeho úkrytu v Pákistánu. Snímek sleduje členy speciální jednotky během tréninku na příští misi, jež vyvrcholí odvážnou noční razií na úkryt nebezpečného teroristy. Zpočátku neměli vojáci nejmenší tušení, že jejich cílem je nejhledanější muž světa. Když jim je nakonec odhaleno, na koho mají vlastně spadeno, potýkají se drsní muži s neskrývanými emocemi - jasně si totiž uvědomují, že mají osobně možnost eliminovat nejvíce nenáviděného nepřítele Spojených států amerických a pomstít se za teroristický útok z 11. září. (HBO Max)

(více)

Recenze (66)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Bylo otázkou času, kdy se američtí filmaříci chopí tématu eliminace nepřítele č.1. Televizní verze trvající 86min., která je více ukecaná a dokumentární je přestříhaná do akčnější (blu-ray verze) 100 minutové stopáže. Sledujeme zákulisní přípravy od fáze, kdy kancelářské krysy se ujišťují o místu pobytu bin Ládina, přes řešení o způsobu akce (bomba=nejistota, zda je prokazatelně mezi kaší mrtvol i teroristický vůdce), týdny pozorování objektu agenty, problémy s místní policií i politickými aspekty činu. Podobně jako Act of Valor je tento film určený divákům oblibující vojenské operace 21. století a jakožto film americký disponuje vlastenectvím a armádní hrdostí (na což si zřejmě někteří uživatelé ČSFD nemohou stále zvyknout). Tento film není přesnou rekonstrukcí operace dopadení bin Ládina a jde o filmovou dramatizaci. V subžánru special force movies jde o výborný film s nakouknutím pod pokličku fungování tajných služeb a následné akce úderného týmu SEAL. (Hodnocena 100 minutová verze) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má neskutečnou smůlu , že jsem ho viděl dva dny po majstrštyku mé milované Kathryn Bigelow a ač člověk nechce neubrání se srovnávání neb oba filmy pojednávají o tomtéž. Z mýho pohledu je tohle zbytečně ukecené, rozuměj, spoustu diaologů je o hovnu a zkratkovité: Nejvíc mě nasral ten záverečný projev Obamy, to tam snad nemuselo bejt, na ty jeho kecy už mám totální alergii. Necítil jsem ani zlomek napětí co u filmu od Kathryn, herecky mně to taky nezaujalo, takže bohužel. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Film je jedno překvapení za druhým. Na to že jde o "blbou TV produkci" je v něm nasázeno "provařených ksichtů až hanba. Na to že jde o americký film se tam ale vůbec neřeší nahota. Na to že to má být propagační masírka (hrdost a patriotismus nadevše), se tam zcela normálně ukazují i "stinné stránky"... Přiznávám se, že nebýt prostřední - vlažnější - části dal jsem plných 5. Prostě je to film vyvážený akorát a nezatěžkaný americkým pokrytectvím (tzn.: "ani nejhrubší násilí nevadí, ale nesmí se při něm mluvit sprostě a ukazovat nahá těla"). Vážně překvapení. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Pri porovnávačke s Zero Dark Thirty síce neobstojí ( priamočiary dej, televízny herci, žiadna gradácia, napätie až v samom závere ) ale aj toto ma niečo do seba ( pohľad vojenských kamier, tréning, Knepper v kladnej úlohe ). Škoda toho zlého strihu pri jedinej fight scéne Gigandeta. Hudba nebola zlá, kulisy ušli a malo to ja zaujímavý začiatok. Celkovo však bolo cítiť tú TV produkciu. Rozhodne nie zlé a rozhodne to prináša svojský pohľad na celú akciu a iný ako ZDT. 3 z 5 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Svetový policajt píše dejiny aj cez takéto filmy, prečo nie, kinematografia je súčasťou propagandy odnepamäti a nemožno ju zanedbávať. Keď si odmyslím hrdinský pátos, tak natočiť film o akcii, o ktorej sa veľa nevie a trvala asi 10 minút, nie je jednoduché hoci sa zvolí polodokumentárna forma. Tak som sa prenudil cez prípravy, politické snahy o povolenie akcie od prezidenta, prehliadky špionážnej techniky a súkromné rozhovory vojakov až k akcii, ktorú sledoval celý americký výkvet pekne online na veľkej obrazovke. –––– Preferujeme zabiť, nie zajať. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Televízny kanál National Geographic uviedol, že film Code Name: Geronimo pred odvysielaním videli experti, historici aj bývalí členovia špeciálnych jednotiek Seal. Producenti filmu však tlačili na jeho čo najskoršie uvedenie, pretože chceli, aby ho diváci videli skôr než konkurenčný snímok Zero Dark Thirty (2012). (Sufferer)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. (Langy10)
  • Scény s tajnými agentmi, ktoré sa odohrávajú v pakistanskom Peshawari, boli natočené v indickom Bombaji - časť Maharashtra. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama