Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (116)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to sice už hodně dlouho, co můj zrak spočinul na kopci přezdívaném po výrobku z mletého masa, ale pamatuju si, že na mě docela dost zapůsobil, nebyl umělecký ani přestylizovaný, zkrátka jen směs hlíny a krve. Osobně mám tenhle přístup radši než jakési umělecké výpovědi od lidí, kteří na vlastní kůži válku nezažili, i kdyby mezi ně patřil můj jinak oblíbený Kubrick. Výše než Olověná vesta a Apokalypsa, skoro jako Četa. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Hamburger Hill je pro mě pojem. Bitva o kótu, kterou rejžozrouti (NVA) bránili vším co měli. První hodinka je spíše taková "seznamovací" a tu poté střídá ta ofenzivní, která je na tento film zpracovaná zajímavě. Film na který se zapomělo, jelikož nenabízí to co ostatní bratříčci z jeho doby. ()

Reklama

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Snímek sice stojí ve stínu slavnějších bratříčků jako je Četa nebo Olověná vesta, ale určitě si nezaslouží zajít prachem. Hamburger Hill nejde do hloubky konfliktu ani se nesnaží pohybovat v psychologických rovinách jako výše zmíněné filmy, spíš nám přibližuje v plné "kráse" bitvu o strategicky důležitý kopec. Příběh vpodstatě chybí a postavy se nijak nevyvíjí (popravdě jsem se v nich občas ztrácel), film se spíše soustředí na akci, která je na rok vzniku povedená a neztratila by se ani v dnešní konkurenci. Samozřejmě se nestřílí celých 110 minut a boje jsou prokládány tradičním rozmluvami vojáků. Narozdíl od Údolí stínů se nejedná o patetické kecy, například mapování protiválečných nálad ve Státech jedním z vojáků na mě dost zapůsobilo. Na odfláknutý dabing jsem si zvykl a po chvíli jsem ho už ani nevnímal. Tento film by měl vidět každý kdo se o vietnamskou válku zajímá, výsledné hodnocení už je pak jen na něm. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočná Vietnamská tragédia. Tento snímok nám ukazuje, ako boli niektoré rozkazy vo vietnamskej vojne absurdné, nezmyselné a úplne zbytočné. Kvôli nim prišlo o život nespočet amerických vojakov. Americká stratégia vedenia vojny tu úplne zlyhala, to už je dnes známe a dokonca aj USA aj keď nerada, to priznáva. Inak je tento film skôr slabšieho rázu. Naviac sa tu dosť často opakujú rovnaké zábery, čo mu tiež nepridalo. Od malička mám rád vojnové filmy s touto tematikou, ale tento za veľa nestojí. Zlý režisér, zlý scenárista, zlé dialógy, zlý český dabing, zlé spracovanie. Asi takto sa dá najlepšie charakterizovať táto vojnová tragédia. Bitka O Hamburger Hill bola jednou z najkrvavejších a najväčších bitiek vo Vietname, ale tu to filmári veľmi zmrvili. Krvi je tu málo, to v reáli to bol doslova "mlynček na mäso!" Dialógy nezmyselné, nič nehovoriace. Scenár katastrofa, čomu sa diviť, keď ho nepísal žiadny skúsený filmár. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Ne příliš přesvědčivý film o válce ve Vietnamu, který se může "pochlubit" zmatenou režií (neustálé a křečovité přepínání mezi válečnými scénami a dialogy), podprůměrnou technickou stránkou (u rozstřelené hlavy jsem vybuchl smíchy, jak to bylo nepovedené), příšernou hudbou (místy už to působilo jako parodie) a jedním černošským uplakánkem, který si pořád stěžuje, jak ho, chudáčka, ti bílí parchanti poslali válčit. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Během natáčení byl před očima štábu a herců zabit elektřinou jeden z elektrikářů, pracujících na filmu. Celá událost ohrozila zbytek natáčení, ale nakonec se film podařilo úspěšně dokončit. (Hal_Moore)
  • Scenárista James Carabatsos bojoval vo vojne vo Vietname. Jedným z dôvodov, prečo bola prizvaná producentka Marcia Nasatir, je aj to, že jej syn tiež bojoval vo Vietname. (Smok)
  • Některé z postav hráli skuteční mariňáci, sloužící ve Filipínách. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama