Reklama

Reklama

Jak prosté

(seriál)
  • Česko Sherlock Holmes: Jak prosté (více)
Ukázka z filmu 15
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2012–2019), 109 h 9 min (Minutáž: 39–46 min)

Tvůrci:

Robert Doherty

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill, John Noble, Ophelia Lovibond, Nelsan Ellis, Jordan Gelber, Ato Essandoh, Desmond Harrington (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(154)

Excentrický detektiv Sherlock Holmes a jeho střízlivá společnice doktorka Joan Watsonová tvoří moderní dvojici, která řeší ty nejnemožnější případy newyorské policie. (SkyShowtime)

Videa (30)

Ukázka z filmu 15

Recenze (185)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jako skalní fanynka britského Sherlocka se statusem "I am SHERlocked" jsem byla zděšena, když jsem se dozvěděla, že Američané se chystají opět provést jeden ze svých chvatů, kterým tak často a tak rádi srážejí k zemi originální díla a vytvářejí své vlastní "moderní", a značně potlučené verze. Tentokráte to je právě geniální, nyní už kultovní minisérie, která vzešla z "Mind Palace" Stevena Moffata a Marka Gatisse, která to krutě schytala. Řekla jsem si, že bych se měla podívat alespoň na pár dílů, abych věděla, jak troufale si s "naším" Sherlockem zahrávají. Zhlédla jsem tedy úvodní díl. Ačkoliv nabízel v rámci svých, značně omezených možností docela kvalitně podaný příběh, neobsahuje Elementary absolutně nic z geniality a výjimečnosti verze BBC. Kromě podobností, které jsou z ní naprosto drze ukradeny, jako kupříkladu zdejší plakát, Sherlockovo oblečení, šála a urputná snaha se mu vyrovnat. Jenže tady to bohužel nefunguje. Jonny Lee Miller představuje Sherlocka, který se chová překvapivě lidsky, dokáže se omluvit, je docela příjemný na své okolí a také očividně provozuje sex. Docela malá odchylka od Sherlockových charakterových vlastností. Jeho dedukce a úvahy zde však nejsou vůbec tolik propracované a ohromující, ačkoliv se tak snaží tvářit. Místo toho nastupují teorie tak jednoduché a nezáživné a některé dialogy a názory Sherlockovu charakteru tolik vzdálené, že jsem až musela kroutit hlavou nad tím, jak může něco takového říkat. Lucy Liu jsem nikdy neměla příliš ráda a obsadit ji do role Joanny (HA HA HA!) Watsonové byl opravdu fenomenální tah. Celý příběh je vlažný, jak obsahově, tak i herecky. Občas se nějaká ta slovní perla možná utrousí, ale jelikož jich je opravdu velmi málo, na pozadí (či popředí?) obyčejného a nezajímavého zpracování zaniká stejně rychle, jako se zrodila. Scénáristická stránka je docela slušná, ale ani to seriál nedokáže zachránit. Myslím, že britský Sherlock by celou svou dedukci tohoto seriálu dokázal shrnout ve svých geniálních projevech: "Booring. It's obvious, isn't it?", "Dear God, what is it like in your funny little brains? It must be so boring." :) ()

phoebe.h2 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem o americké verzi novodobého Sherlocka nechtěla ani slyšet. Nakonec jsem pilotu dala šanci. Ano, není to taková kvalita jako je britský Sherlock, ale seriál má své světlé chvilky. Pokud na postavu Sherlocka přestanete hledět, jako na TOHO Sherlocka, vyjde vám z toho celkem příjemné detektivní drama, které má svůj důvtip a dobře zahrané postavy. Jonny Lee Miller i zde dokazuje, že je dobrým hercem a postupem času si jeho Sherlocka oblíbíte. Dobrým krokem se ukazuje i to, že se z postavy Watsona stala žena. Mezi ní a Sherlockem je to správné napětí, které dodává seriálu na atraktivnosti. Jen doufám, že je nebudou chtít dát dohromady, protože by to seriálu ve finále pořádně ublížilo. Určitě stojí za to dát této verzi šanci. Je naprosto jiná než její britský bratříček a v tom je to kouzlo Elementary. Edit: Musím konstatovat, že se z Elementary vyklubala jedna z nejlepších novinek. Snad dva díly pro mě byly malinko slabší, ale Elementary si nejenom drží svoji kvalitu dílů, dokonce se u něj zvyšuje. Musím ale říct, že jsem se docela nasmála u dílu, kde se několikrát zopakovalo I believe in Sherlock Holmes. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti tomu, že Sherlock řádil v Americe, že Watson je žena, že je to přeneseno do současnosti a moc to nectí předlohu. To vše by se dalo zkousnout, ale když Watsonová řádí jako Bruce Lee v sukních, když je často chytřejší než Sherlock (a to jako proč?, je to tedy o Sherlockovi nebo Lucy Liu?), a když Sherlock spíše působí jako dementnější Monk, tak už mi to celé skřípe jako kolotoč, kde někdo nasypal písek do soukolí. Občas nějaký vtip pobaví, ale celé je to hodně povrchní, a co se zápletek týče, tak chvílemi i hloupé. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od mnoha kritiků mi nevadí, že Watsona hraje žena. Jednak pro to, že mám Lucy Liu rád, jednak pro to, že chemie mezi mužem a ženou funguje kolikrát líp a především pak proto, že tenhle seriál vůbec za Sherlocka Holmese nepovažuju. A všem bez předsudků, kteří chtějí seriál zkusit, doporučuju totéž. Je to slušná detektivka, Holmes má dobré hlášky a určitě sleduju dál. 70 % # s01e04 – pár dobrých hlášek ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Brilantní herecký výkon Millera, inteligentní logika, jemná ironie a vtipný cynismus. Nechybí ani nenápadný náhled na současný svět. Přiznám se, že jsem se seriálu dost bál, ale současná doba a New York, Holmes a či dokonce Watson v sukních nenarušují ducha příběhů pana Doyla, kterého jsem měl a mám rád. ()

Galerie (1 263)

Zajímavosti (18)

  • Na místě činu nosí všichni převážně modré gumové rukavice, kromě Sherlocka (Jonny Lee Miller), který nosívá bílé. (TaNya_)
  • Těsně před koncem je vidět kapitána Thomase Gregsona (Aidan Quinn), jak leží na nemocničním lůžku. V prvním záběru nemá napojenou modrou trubici pro dýchání, v následujícím záběru je trubice na správném místě. (Malory)

Související novinky

Pokračování Shazama našlo záporačku

Pokračování Shazama našlo záporačku

13.04.2021

Herečka Lucy Liu (Kill Bill, Kung Fu Panda) hlásí návrat do první ligy, objeví se totiž jako záporačka v pokračování komiksového blockbusteru Shazam! Fury of the Gods od studia Warner Bros. Liu… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama