Reklama

Reklama

Ripper Street

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2016), 39 h 30 min (Minutáž: 58–130 min)

Tvůrci:

Richard Warlow

Hrají:

Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg, MyAnna Buring, David Wilmot, Charlene McKenna, David Dawson, Clive Russell, Amanda Hale, Gillian Saker (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

V tomto britském historickém seriálu s kriminální zápletkou nás tvůrci zavedou do tajuplného Londýna do viktoriánského období na konci 19. století na místo zvané Whitechapel, které se stalo známé řáděním fantoma přezdívaného Jack Rozparovač. Sledujeme zde policejní práci detektivního inspektora Edmunda Reida a jeho týmu, kteří se snaží chránit chudou populaci East Endu před vraždami a organizovaným zločinem, a to vše v zájmu vyššího dobra... (Trajektt)

(více)

Videa (22)

Trailer

Recenze (165)

July 

všechny recenze uživatele

První díl byl i navzdory několika "deus ex machina" skokům na velmi dobré 4*, a to jak díky atmosféře, tak i hereckým výkonům, prostředí, hudbě, příběhu... Následující díly bych hodnotila různě buď na nadprůměrné 3* nebo slabší 4* až čisté 4*. Víceméně se shoduji s hlavními body kritiky zmiňovanými zde (sem tam nelogičnosti v příběhu i chování postav, Jackson občas úplně jako CSI expert), ovšem pořád se jedná o velice nadprůměrný skvělý seriál s pěkně zpracovaným prostředím a sympatickými, dobře napsanými postavami, jehož druhé série se nemohu dočkat. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Historická kriminálka. Istým spôsobom mi to vzdialene pripomína Sherlocka. Titulkami, uličkami Londýna, istým nádychom moderna, ahistorickou hudbou. Nemáme tu digitálne fotografie, ktoré môžeme x krát priblížiť a vieme, kto je vrah ale nejakú tú ich verziu konca 19. st. Historické referencie na známe postavy - Muybridge, Bernhardt, J.S. Mill etc. Využívanie moderných prístrojov a poznatkov vedy, ktoré sú príjemne menej dokonalé ako tie, ktorými nás presycujú seriály zo súčasnej doby. A tak sa musíme spoľahnúť aj na schopnosť detective Inspector-a improvizovane vytvoriť bombu z pár chemikálií, ktoré nájde. (Moje nevedomé ja priviedlo späť predstavu MacGyvera, na kt. som vyrástla :) ) a na skúsenosti a vedomosti. K zaujímavosti pre mňa tiež prispievajú nevyjasnené príbehy detektíva a jeho manželky a dcéry a doktora, exvojaka. Len čo potom, keď ich odhalia? A samozrejme ich hlavné tri charaktery. Juj páči sa mi každý z nich svojim spôsobom! __ Chválim krásne lokácie a production design!!!! Bohatý v množstve i v ľuďoch. A tí extras. Krásne zvláštny!__ Jediné čo mi fakt že prekáža je nechutná mäsiarina. Veď nepotrebujeme vidieť, ako vyberajú črevá! V tom sa vyžívajú! Mohli si to ušetriť...__ Nie som špecialista na krimi žáner. Ako spestrenie je to fajn. ()

Reklama

venalce 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuhle seriálu jsem se potřebovala prokoukat, protože na první dobrou mě pilotní díl vůbec nezaujal. Na druhý pokus jsem začala s druhým dílem a do seriálu se naprosto nepokrytě zamilovala. (První díl jsem později znovu zkoukla a zhodnotila ho jako jeden z těch slabších, to se prostě občas stává, že seriály naberou dech až později.) Nicméně je to další z těch britských seriálových skvostů, seriál, u kterého se nemusíte spokojit s kompromisy, který neuráží divákovu inteligenci. Obzvlášť se mi zamlouvá jeho komplexnost - detektivní zápletky tu jsou naroubované na historické události i postavy, mnohdy s až překvapující přesností (např. smrt Josepha Merricka). Nebývá výjimkou, že se jednotlivé epizody zabývají skutečným problémem viktoriánské Anglie. Bývá nešvarem zvláště amerických počinů, že je historie ve jménu "zábavy" znásilňována, ale to naštěstí není případ tohoto seriálu, Britové si potrpí na syrovost a historii milují. Herecké obsazení je tradičně prvotřídní, spousta známých tváří (dělám si čárky za herce z Game of Thrones). Těžko říct proč, ale celé to prostředí policejního sboru ve viktoriánském Londýně na mě působí jako Ankh-Morpork se svou Hlídkou, což je výrazné plus. Kvalitních kostýmních seriálů, které nepodlehly vyumělkovanosti, ale snaží se o historickou autentičnost, není nikdy dost. Ripper Street přežilo svou vlastní smrt a nadále nás těší svou přítomností. A je to jen dobře. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Po 3 dílech: Výborné! maličko mi přijde, že tvůrci čerpají ze sherlocka, ale než se mi na obrazovky vrátí Benedict Cumberbatch s Martinem Freemanem, tak si budu užívat tohle pánské osazení z Ripper Street. Hudba mi přijde prakticky totožná se Sherlockem od Ritchieho, ale ono není asi z viktoriánské éry zase co vybírat nového.. Zatím mě spíš než kriminální stránka přijdou poutavější charaktery vyšetřovatelů, kteří jsou tajemní a těším se, co se o nich dozvím.. Jen tak dál BBC... ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

První řada mě úplně dostala, epizodní příběhy, doba Jacka Rozparovače a atmosféra, která se dala krájet. Druhá řada měla slabší rozjezd, ale závěrečný dvojdíl byl něco epického, takové tempo, napětí a gradaci postrádá naprotá většina nejen seriálů, ale i filmů dnešní doby. A co udělají pohlaváři z BBC? Zruší tenhle úžasný seriál. A tak opět vítězí hordy tupých diváků televize nad kvalitní tvorbou. Gratuluju. UPDATE: Po 3. řadě od Amazonu přidávám 5. hvězdu, protože Amazon přidal seriálu temnější a krvavější atmosféru, provázanější díly a nebojí se jít až na dřeň. Pecka. ()

Galerie (599)

Zajímavosti (15)

  • Joseph Merrick, známy ako Sloní muž, ktorý sa objavil v druhej sérii seriálu, žil i v skutočnosti. Narodil sa 5. augusta 1862 a zomrel 11. apríla 1890. Od mala trpel deformáciami tela a vystupoval v panoptiku vo Whitechapel pod spomínanou prezývkou Sloní muž. Naozaj musel spávať v sede, ako je uvedené v seriáli. Dôvodom bola jeho abnormálne veľká zdeformovaná hlava. Príčinou jeho smrti bolo pravdepodobne udusenie, keď sa snažil spať po ležiačky ako ostatní ľudia. (Carol Pifková)
  • V epizóde s názvom "A man of my company" spomínajú, že pri jednej obeti vraha nastal rigor mortis (posmrtná stuhlosť) za menej ako 10 hodín po vražde. Kapitán Jackson (Adam Rothenberg) to odôvodní tým, že vo vode pri nízkych teplotách môže rigor mortis nastať okamžite. V skutočnosti však pri nízkych teplotách nastáva až po približne 4 dňoch. Naopak, pri vysokých teplotách nastáva už v priebehu pol hodiny. (Carol Pifková)
  • V seriály sú používane i časté slangové výrazy, ako napríklad Crusher alebo Pig - Policajt, detektív; Rookery - slumy alebo ghetto; Thomas - klient prostitútky; Toffer - školená prostitútka; Molly house - verejný dom pre homosexuálov a transvestitov. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama