Reklama

Reklama

Ripper Street

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2016), 39 h 30 min (Minutáž: 58–130 min)

Tvůrci:

Richard Warlow

Hrají:

Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg, MyAnna Buring, David Wilmot, Charlene McKenna, David Dawson, Clive Russell, Amanda Hale, Gillian Saker (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

V tomto britském historickém seriálu s kriminální zápletkou nás tvůrci zavedou do tajuplného Londýna do viktoriánského období na konci 19. století na místo zvané Whitechapel, které se stalo známé řáděním fantoma přezdívaného Jack Rozparovač. Sledujeme zde policejní práci detektivního inspektora Edmunda Reida a jeho týmu, kteří se snaží chránit chudou populaci East Endu před vraždami a organizovaným zločinem, a to vše v zájmu vyššího dobra... (Trajektt)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (165)

Macejko 

všechny recenze uživatele

Keď si Rozparovač zbalil saky paky, v Londýne sranda neskončila, práve naopak. Výborná dobová detektívka so správne špinavou atmosférou a vysoko kvalitnou "sherlockovskou" hudbou, ktorá kladie prekvapivo veľký dôraz na osobné príbehy ústredného, skvelo obsadeného tria. A nutno podotknúť, že dobre robí. Reida, Drakea a Jacksona som si naozaj preveľmi obľúbil a teším sa na ďalšiu sériu. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Atmosféra super, postavy sympatické... ale nějak mě to nevtáhlo do děje v takové míře, že bych přímo hltal jeden díl za druhým s tím, že už se nemohu dočkat, co se stane v tom dalším. I když zakomponování kdysi skutečně žijícího sloního muže a jeho skonu byl určitě fajn, o tom žádná. Po dvou sériích za mě lepší průměr. ()

Reklama

Gurtha 

všechny recenze uživatele

5* si žádný jednotlivý díl nezaslouží, ale jako celek dokonale funguje kombinace známých praktik s dobou pozměněnými souvislostmi, k tomu je nutno přičíst duo neprůstřelně se tvářících Angličanů s cylindry, v nichž hnisá nevyrovnanost, a jeden pološílený génius, který by byl úžasným záporákem, ale protože je většinou v lihu, uskromňuje se pouze na velice střízlivá hodnocení práce jiných padouchů. Prostě miš-maš, kde se v zkrvaveném pokoji velebí význam pohyblivých obrázků, stavba dnes všudypřítomného Londýnského metra ničí potřebné důkazy a tajné služby vyhazují do vzduchu židovské komunisty. Jen to není podívaná k čaji o páté, viktoriánské příběhy psané v digitální éře prostě musí být „cítit“ krví, jako kdyby staré dobré krádeže kabelek v téhle době jednoduše neexistovaly. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý seriál z dielne BBC, ktorému sa oplatí minimálne dať šancu. Ocitneme sa na konci 19. storočia v Londýne, kde sa ľudia ešte stále spamätávajú z vyčíňania Jacka Rozparovača. Seriál ako taký sa do istej miery opiera aj o skutočné historické udalosti, využíva ich vo svoj prospech, pôsobí to zaujímavo (štrajky, ópium v čínskej štvrti, pokusy napodobniť Rozparovača atď). Po vizuálnej stránke nemám čo vytknúť, dobové prostredie Londýna na mňa celkom zapôsobilo. Tak isto aj hlavná trojica Edmund-Jackson-Drake, kde jeden je sympatický spravodlivý detektív, ktorého prenasledujú osobné tragédie z minulosti, ďalší zas vtipný svojský doktor, čo ušiel z Ameriky, no a posledným do partie je drsný a zároveň nemotorný chlap s veľkým srdcom. Musím povedať, že mne osobne sa najviac páčila postava Jacksona (Adam Rothenberg), ktorý sa prakticky vo všetkých častiach postaral aj o zábavné momenty určené na malé odľahčenie samotného deja. Čo mi však zatiaľ trochu vadí je nie vždy rovnaká kvalita častí, niektoré sú o dosť lepšie ako iné, čomu sa však v takomto seriáli asi vyhnúť ani nedá. Zatiaľ (po zhliadnutí prvej série) hodnotím ako celkom zaujímavý počin, ktorý ma síce nezasiahol v plnej sile, napriek tomu sa však časom určite pustím aj do druhej série. 80% ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Tušila jsem, že se mi bude tento typ krimi série s Matthew MacFadyenem líbit. Tohle já prostě můžu :) Je to vážně paráda a po veledílech jako Sherlock nebo Luther (kteří jsou mými forever favority) mě BBC opět potěšila. Hned s první epizodou se Ripper street dynamicky rozjede a vtáhne do děje. Ústřední trojka herců je strašně správná :) - Matthew v roli spravedlivého výborného inspektora Reeda (ta jeho krásná přednesová angličtina), Jerome Flynn jako chlapácký seržant Drake a Adam Rothenberg jako doktor - kapitán Jackson, který má whisky vždy po ruce. Taky vedlejší postavy jsou dosti zajímavé a ty hlavní mají některá, divákovi neobjasněná tajemství. Případy jsou dosti drsné a stejně tak prostředí špinavého Londýna je poměrně nehostinné. Některými prvky mi to trošku připomíná jak seriálového tak filmového Sherlocka. Moc se mi líbí i hudba a úvodní znělka. Určitě to stojí za vidění. http://www.youtube.com/watch?v=mzXMTzOUB5o http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YnhV5K9F39g ()

Galerie (599)

Zajímavosti (15)

  • Joseph Merrick, známy ako Sloní muž, ktorý sa objavil v druhej sérii seriálu, žil i v skutočnosti. Narodil sa 5. augusta 1862 a zomrel 11. apríla 1890. Od mala trpel deformáciami tela a vystupoval v panoptiku vo Whitechapel pod spomínanou prezývkou Sloní muž. Naozaj musel spávať v sede, ako je uvedené v seriáli. Dôvodom bola jeho abnormálne veľká zdeformovaná hlava. Príčinou jeho smrti bolo pravdepodobne udusenie, keď sa snažil spať po ležiačky ako ostatní ľudia. (Carol Pifková)
  • Ačkoliv BBC po druhé sérii zastavila další natáčení, seriál byl zvolen nejlepším pořadem na britských stanicích čtenáři populárního časopisu Radio Times. Hlasování se zúčastnilo více než 7 500 čtenářů, přičemž hlavní snahou bylo především to, aby BBC pokračovala v dalším natáčení. (helianto)
  • Ve 4. epizodě 3. série "Your Father. My Friend" Reid (Matthew MacFadyen) vyjmenovává oběti Rozparovače a ukazuje na fotky. Zazní jméno Catherine Eddowes, fotka ale ve skutečnosti patří Elizabeth Short, které po smrti dali novináři přezdívku Black Dahlia, a byla zavražděna až v roce 1947 v USA. (RitterQa)

Reklama

Reklama