Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na Most přes řeku Kwai to nemá, to je ještě jiná liga, ale jako komorní drama o velmi zajímavém a drsném prostředí to funguje skvěle. A je to především Colin Firth, který svým výkonem z tohohle filmu dělá něco víc než jen průměr. U mě samozřejmě hraje roli záliba v historii, ale i pro ostatní to nebude ztráta času. 85% ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Australské drama založené na skutečném příběhu, který sám o sobě působí neuvěřitelně silně a o to větší škoda, že se toho nechopil známější a hlavně zručnější režisér a nedokázal potenciál tohoto filmu využít naplno. Neříkám, že Jonathan Teplitzky natočil špatný film, nicméně si příliš neporadil s dramatickou částí příběhu a sekvencemi ze zajetí, které mimo jiné působí velmi nedůvěryhodně a nevyvolají ten správný efekt, když si k tomu připočtete poměrně suché dialogy a odfláknutý konec filmu, tak se bohužel žádný koncert nekonal. Na druhou stranu se nedá říci, že bych se v téměř dvou hodinách v nějaké pasáži více nudil, na čemž má rozhodně zásluhy skvěle hrající Colin Firth, který podal skvělý výkon a je radost sledovat každičký jeho výraz na tváři. Moje hodnocení 60% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušná životopisná dráma so zaujímavým príbehom, veľkým odkazom a fantastickým Colinom Firthom. Úvod bol síce pomalší a dejová linka hneď nezaujme, ale od miesta kde začnú flashbacky, už príbeh nepustí. Škoda len toho konca, zdal sa mi troška silený, mierne patetický a teatrálny. Tiež niektoré veci, ktoré som chcel vo filme počuť som nepočul a naopak. Celkovo mi záverečný dialóg nesadol, mám pocit, že sa do toho dalo vložiť viac, po obsahovej aj emocionálnej stránke. Tiež som nepochopil, prečo Eric Lomax označil za hlavného mučiteľa práve Takaši Nagaseho, keď bolo zjavné, že ho vlastne mučil ten druhý. 70/100 ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Colin Firth a Nicole Kidman si od pohledu nesmírně herecky sedli a není tudíž ani divu, že společně připravují další dva filmy. Chemie mezi nimi funguje náramně a úvodní seznámení je tou nejlepší romantickou pasáží, jakou jsem viděla za hodně dlouhou dobu. Vzápětí se zvážní a tempo zvolňuje. Ve flashbackové části mě příjemně překvapil Jeremy Irvine. To je vážně stejný člověk, který ve War Horse hrál pomalu hůř než ten kůň? Každopádně za tenhle výkon dávám palec nahoru. Hlavním neduhem, kterým Koleje osudu trpí, je předvídatelnost. Jediný překvapivý zvrat je ještě ke všemu stejně šokující jako nedůvěryhodný. Chtělo to pravděpodobně méně kecání a větší péči vedlejším postavám. Závěrečné vyznění mě samozřejmě nesmírně potěšilo, ačkoliv mi došlo už asi tak v první třetině oné vypjaté scény. Škoda pak zbytečně slzopudného dovětku, který doplnily titulky, bez nichž by hloupý divák opět nic nepochopil. Byla bych pro titulky a omezené citové výlevy, bez kterých by se možná povedlo brečet i těm na druhé straně obrazovky. Takhle to bylo ve výsledku poněkud britsky chladné. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jsou dva druhy filmů: první, kde hlavní roli hraje pomsta, a druhý, kde hlavní roli hraje odpuštění...A tento film je příkladem toho druhého...Odpuštění není snadné, a lidská touha po pomstě je zakořeněna hluboko v nás...Ač to filmy velmi zjednodušují, pomsta nepřináší zadostiučinění ani klid, naproti tomu odpuštění přináší svobodu mysli, ducha a duše...Film není po technické stránce nijak dokonalý, ale hlavní téma předává s grácií... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Film vůbec nezmiňuje Ericovu (Colin Firth) první ženu Nan, se kterou se zasnoubil večer před odjezdem do války a vzal si ji pár týdnů po svém návratu. Byl s ní ženatý 37 let a zplodil s ní 3 děti (z nichž jediný syn zemřel pár hodin po porodu). Jejich manželství bylo hodně poznamenáno Ericovým psychickým stavem. Eric se ale s Nan rozvedl až poté, co ve vlaku potkal Patti (Nicole Kidman). Jeho dcera Charmaine, která se na rozdíl od druhé dcery Lindy a manželky Nan dožila premiéry filmu, byla fascinována tím, jak moc je Jeremy Irvine podobný jejímu otci v mládí. Později prohlásila, že se na autory filmu nezlobí, že je z příběhu vynechal, protože film je dle knižní předlohy, ze které je vynechal její otec. I pro Patti bylo manželství s Erikem už druhé. Z prvního měla 3 syny a dceru. (Honzyg)
  • V záverečnej scéne, keď Eric Lomax (Colin Firth) objíma Patriciu (Nicole Kidman), jeho hodinky ukazujú 6:30, aj keď sa scéna odohráva uprostred dňa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama