Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

heyda 

všechny recenze uživatele

Úžasný námět podle skutečné události, podmanivá kamera, perfektní Colin Firth, ale na druhou stranu utahané zpracování se slabým scénářem, které stahuje film dolů, což je velká škoda. Tohle mohla být pecka, film, který mohl oslovit široké publikum a strhnout na sebe velkou pozornost. Bohužel já o něm donedávna vůbec nevěděl a počet hodnocení napovídá, že se o něm všeobecně neví. Přitom by mohl být díky svému rozuzlení a poselství mnohem cennější než takový Krvavý diamant nebo třeba Rwanda. 75% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I nenávisť musí byť mať svoj koniec..." Spočiatku to vyzerá na love story, ale trvá pomerne krátko. Svadba je rýchla a po nej sa film venuje skôr psychológii postáv, hlavne tej ústrednej - C. Firthovi. Spomienkové a vojnové scény zaberajú dobrú polovicu snímku a v týchto fázach je film veľmi dobrý. Sú tu kvalitné i pôsobivé scény z budovania železnice cez rieku Kwai. Áno, presne ako v tom slávnom filme. Tento je však hlavne o zlomenom človeku, ktorý sa z mučením zo strany Japoncov nedokázal vyrovnať. Po rokoch zistí, že jeho hlavný trýzniteľ prežil a vydáva sa na cestu pomsty. Tieto momenty boli pre mňa najlepšie i najsilnejšie a to hlavne z dôvodu skvelého výberu herca z japonskej strany - sympatický Hirojuki Sanada, ktorého som si veľmi obľúbil po jeho samurajskom filme Soumrak . Záver ma dojal a keďže ide o film podľa skutočnej udalosti, tak sa prikláňam k slabším štyrom hviezdam. 70%. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Především zde jde o velmi silný nosný námět. Posttraumatická stresová porucha ze zažitých válečných útrap, její velmi těžké a dlouhé zdolávání. Je zajímavé, že se jedná nejen o týraného, ale i o trýznitele. Trvá celých 40 let než se hlavní aktéři dokáží podívat směrem zpět. Každý člověk by měl odpouštět sobě i jiným. Při každém zablokování energie odpuštění se začne hromadit zlost, vztek, zášť, které doslova trhají svou ostrostí. Ubližuje tak sobě i tomu, koho nenávidí. O tom tento film je. Samotné zpracování filmu moc nenadchne, hlavně první polovina je pomalá, chvílemi nudná. Vše zachraňují herecké jistoty. Děj v druhé půlce je rozhodně zajímavější. Samotný závěr se může, mnohým zdát jako klišé, ale já byla naměkko. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Přijde mi docela překvapivé, že jsem se o filmu s takovým tématem a takovými herci dozvěděla až od rockera Dodo Doležala na rodinném barbecue. A to chodím pravidelně na ČSFD i IMDB, čtu bulvár o Nicole Kidman a jsem studentka filmové školy, takže bych měla mít přehled ve všech směrech.To to nemělo žádné PR? A nebo jsem si ho jenom nevšimla? Inu což. Hirojuki Sanada je drahoušek, to je jisté. Plus je zajímavé, i když nikterak novátorské, jakým způsobem jsou tvůrci věrní románové (memoárové) struktuře montováním celkového dramatického oblouku ze spousty menších. Přináší to s sebou úskalí několika témat, z nichž každé se snaží být osudovější než ty další (spasitelská láska, smíření s bohem/vlastním nitrem, vina v době války), a celek je potom asi melodramatický až nad míru. - Dodatek, je celkem vtipné porovnat filmového hrdinu s jeho reálným životopisem, filmaři jsou největší lháři a takoví důvěřiví diváci jako můj tatínek si to vůbec neuvědomují. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k obsazení Colina Firtha, Nicole Kidman a v roli ronina excelujícího Hirojuki Sanady jsem byl na film docela natěšený. Očekávání mírně zchladilo počáteční rozpačité hodnocení na filmových webech. Jen dobrý příběh a kvalitní herci holt nejsou zárukou skvělého filmu, tomu by prospěla zejména zručnější režie. Ale své jsem si tam našel, takže jsou Koleje osudu pro mě někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. S ohledem na sympatické herce (obarvená a decentně, ale přitom přesvědčivě hrající Nicole), zajímavé téma a lokace (hodně přehlížené bojiště v Indočíně) a protože jsem jako kluk měl rád mašinky, tak trochu přidám. :-) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Most, kde Eric (Colin Firth) stojí na konci filmu, je slávny most cez rieku Kwai v Thajsku.
    (misterz)
  • Vo filme je čas značne urýchlený. Eric Lomax (Colin Firth) a Patti Wallace (Nicole Kidman) sa síce stretli v roku 1980, ale v skutočnosti mali svadbu až v roku 1983. Eric nevedel, že Takashi Nagase (Hiroyuki Sanada) je ešte nažive do roku 1993 a prvýkrát sa stretli až v roku 1995. (misterz)

Reklama

Reklama