Reklama

Reklama

Zachraňte generála Yanga

  • Čína Čung lie jang ťia ťiang (více)

V roce 986 našeho letopočtu se snaží vůdce legendárního klanu Yang, generál Yang Ye, (Adam Cheng) ochránit dynastii Song před útoky kočovných Chitánů, ale je vlákán do pasti. Jeho sedm synů spěchá hned generálovi na pomoc, ale i oni se dostanou spolu se svým otcem do obklíčení. Klanu Yang zbývá už jen hrstka statečných bojovníků, kteří se musí probít přes několikatisícihlavé vojsko, aby generála dopravili živého domů. (Film+)

(více)

Recenze (23)

Anduril 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. Táto ázijská mentalita, čnosť až za hrob, láska, zrada, vernosť v rodine... ma vie vždy nadchnúť. Pekný príbeh siedmych bratov, pekné súboje (osobné aj hromadné), zaujímavý kontrast medzi sľubom (odhodlaním naplniť ho až za cenu vlastnej smrti) a sľubom (daným z donútenia - z povinnosti, na ktorý sa pri prvej príležitosti vykašlem). Nečakal som od tohoto filmu veľa, ale som rád že som ho videl. Je tam dosť krvavých scén, takže ho odporúčam pustiť minimálne 15 ročným a starším. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asijsko-historický-akční film s příběhem. Celé to vypadá moc dobře, ale přišlo mi to poměrně krátké ty minuty chybí delšímu povyprávění a sblížení se se syny. Ti mi bohužel poněkud splývali (SPOILER) a ani mě tak tedy moc nebral jejich postupný odchod (/SPOILER) ~ Hezká jednohubka, ale nějak krkolomně pokrácená. Škoda. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další čínsko-hongkongský akčně válečný epos, kterých stále není dost. Tentokrát se příběh, jako obvykle založený na čínské legendě, odehrává během dynastie Song a je o generálu Yangovi vedoucí své vojsko proti mocnému Khitanovi, který na Yanga útočí kvůli pomstě. Generál Yang je však během bitvy zajat a tak se zase pro změnu vydává jeho sedm synů ho zachránit. Podaří se jim to, nebo Khitan dosáhne své pomsty? Snímek ničím se nevymaňující od spousty podobných. Snad jen stopáží, neboť tentokrát nepřesahuje dvě hodiny, jak jinak bývá obvyklé. Tempo vývoje děje je však tím rychlejší a v rámci, klasicky po vizuální stránce naprosto úžasných, bitev, daleko razantnější. Bitvy, které jsou u takových filmů nejdůležitější, vyznívají očekávaně efektně a působivě. Mínusem se ale stala absence napětí a emoční stránky určitých situací. Nějaké náznaky sice jsou, ale nějak vyšli vniveč. Každopádně se i tak jedná o fascinující biják plný důmyslných soubojů a dechberoucích válečný scén, že jednoho až zamrzí, že snímek není daleko delší. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUŽOVA POVAHA ROZHODUJE O JEHO OSUDU...“...... /// Nepřítel, co se chce pomstít a intrikující rival … příběh skutečného klanu Yang, který se stal legendou. Hrdinskej epos, plnej příkladný věrnosti, lásky k rodičům, laskavosti a spravedlnosti. Teda, než se to rozjede (jako než se začnou kostit…), to by si jeden hubu rozerval. Ale co, v rámci příběhu … ještě že nerozebíraj těch sedm bratrů – to by bylo času … naštěstí to značení ,,bratr 1, bratr 2 …“ je pro děj dostačující. Davový scény jim moc nejdou. Jednak mě sere, že místo komparsu jsou tu CGI (…a skláři nebudou mít co žrát!), ovšem horší je, že ten maglajz není moc přehlednej. Naštěstí se postupně do tempa dostávaj nejen bratříčci, ale i příběh. Přibejvá akce (pravda, spíš samá cigánská férovka…) a čovek lačnící po efektním souboji si užije třeba pěknou lučištnickou přestřelku (ale dojde i na ruční práci…). Po všech těch tupejch americkejch akčňácích (třeba), je tu konečně jeden nadprůměrnej šikmovokej. (Film samozřejmě). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju příběhy, ve kterých sedm synů odejde a … se jich vrátí (číslovku si dosaď dle míry svý fantasie). 2.) Když mám zvolit mezi přežitím nebo čestností, zvolím si …(by mě zajímalo, proč se dělaj ty kurzy přežití…). 3.) Thx za titule ,,toprharley“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný historický film. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch dávnej Číny, keď preslávený generál Yang má za úlohu ochrániť kráľovstvo pred nepriateľom, lenže kvôli zrade spojenca musí so zvyškom armády uniknúť, pričom presila mu nedovoľuje dostať sa domov. A tak sa ho jeho sedem synov rozhodne vydať zachrániť, lenže musia čeliť armáde na čele s cieľavedomým protivníkom, ktorý túži po smrti všetkých bratov. Spracovanie je ale iba priemerné, aj napriek krátkej dĺžke, minimálne v rámci žánru sa to dlhší čas nesie v pomalšom tempe, čo mi ale moc neprekáža, aj tak to nenudí, ale až tak moc mi nesadla celková schéma. Od filmu s touto tématikou som očakával dve možnosti priebehu, buď sa bude skupina bratov celý čas snažiť dostať k otcovi alebo ho zachránia po chvíli a potom ich bude čakať dlhá cesta domov cez množstvo nepriateľov, pričom obe by mi prišli úplne ideálne. Lenže tvorcovia to pojali po svojom, dej sa často drží dlhý čas na mieste, postavy si ma moc nezískali, záporák je nevýrazný, chýba tomu ten správny náboj a aj celkovo ten potenciál mi prišiel po všetkých stránkach o dosť vyšší. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom slušná. Síce je miestami až nepríjemne digitálna, na čo doplatili práve tie veľkolepejšie scény a ani o nejakej originalite sa tu vôbec hovoriť nedá, ale inak mi to sadlo, tá menšia akcia je väčšinou veľmi dobre natočená, až na pár výnimiek akčné scény nepotrebujú strih po každom údere zbraňou, ako je to zvykom, ale akcia je prehľadnejšia, pôsobí dynamicky a páči sa mi aj zvolené prostredie. Najviac sa mi páči akcia v obkľúčenom mestečku, tú som si skutočne vychutnal, poteší aj súboj lukostrelcov, ale celkovo sa na akciu dobre pozerá. Herecké obsadenie je určite sklamaním, jedine postava generála má nejakú charizmu, inak všetkých sedem bratov mi prišlo len takých obyčajných, nikto z nich ma výraznejšie nezaujímal, podobne sú na tom aj záporáci, prekvapujúco chýbajú aj nejaké výrazné ženské postavy, celé obsadenie mi prišlo len také vlažné, nikto mi neprekážal, ale ani ma moc nebavil. Réžia a technická stránka mi v rámci žánru prídu len ako menší nadpriemer, čo ma pri tomto režisérovi dosť mrzí, po vizuálnej stránke to kazia jedine tie digitálne scény a niektoré lokácie, inak sa na to pozerá dobre, ale chýbajú tomu emócie a lepší vtiahnutie do deja. Z tohto filmu u mňa rozhodne prevládajú dobré pocity, bavil som sa a ani akcia nesklame, lenže k lepšiemu hodnoteniu by som potreboval zmeniť obsadenie, prípadne upraviť schému deja, ale najideálnejšie samozrejme oboje. 66% ()

Galerie (167)

Zajímavosti (1)

  • Snímek pracuje se skutečnými historickými reáliemi. Nejbohatším zdrojem informací, týkajících se právě rodiny Yang, objevující se z kraje imperiální Číny v době vládnoucí císařské dynastie Song (960 - 1279), je obšírná literární kolekce - sbírka, chcete-li, zahrnující do určité doby jen ústně tradované pověsti, knižní novely či hrané inscenace nazvaná "Generals Of The Yang Family" (楊家將). Jednotlivé příběhy rodinný klan vykreslují jako klan vysoce loajální ke své vlasti, lidu a ke svému panovníkovi, za něhož byli jeho členové ochotni v bojích proti koordinovaným expandujícím jednotkám nájezdníků mongolské říše Khitan, rozkládající se na severu pod vládou dynastie Liao (907 - 1125), a Tangutské říše (1038 - 1227), rozkládající se na severozápadě, obětovat vlastní životy. S rodinným klanem je spojeno velké množství adaptací, ať už filmových, televizních, operních či muzikálově-filmových. Mezi těmi televizními figurují série Generals Of The Yang Family (1983), Heroic Legend Of The Yang's Family (1994), Warriors Of The Yang Clan (2004), Bai Yutang (2013), zatímco mezi filmovými excelují snímky jako The 14 Amazons (1972), The Eight Diagram Pole Fighter (1983), Assault On Divergence (2006). V roce 2011 se divákům představila původní čínská animovaná série Generals Of The Yang Family (2011). (Conspi)

Reklama

Reklama