Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Na filmu se odrazila i skutečnost, že scenárista James Webb je bývalý námořní důstojník a právník a v letech 2006 až 2012 byl senátorem pro stát Virginie. (Terva)
  • Americko-arabský antidiskriminační výbor prohlásil, že snímek obsahuje mezi hollywoodskými filmy do roku 2000 nejvíce rasistických narážek proti Arabům. (Terva)
  • Režisér William Friedkin odmietol obvinenia, že film bol rasistický: "Dovoľte mi hneď na úvod povedať, že film nie je protiarabský, nie je protimoslimský a určite nie je protijemenský. Aby bol film natočený v Maroku, súčasný marocký kráľ si musel prečítať scenár a schváliť ho a podpísať sa svojím menom... a nikto z arabskej strany veci nemal pocit, že film je protiarabský. Film je protiteroristický. Zaujal rázny postoj proti terorizmu a hovorí, že terorizmus má mnoho tvárí... ale tento film sme nenakrútili, aby sme ohovárali vládu Jemenu. Je to demokracia a ani na chvíľu neverím, že podporujú teroristov viac ako Amerika." (Arsenal83)
  • Herci a komparzisti prešli rozsiahlym vojenským výcvikom pod velením bývalého kapitána námornej pechoty Dale Dyea. (Arsenal83)
  • Scény obliehania veľvyslanectva USA boli natočené s pomocou 1500 miestnych komparzistov a vrtuľníkov z marockých kráľovských vzdušných síl. (Arsenal83)
  • Pôvodný scenár Jima Webba sa od finálneho filmu líšil: akčná scéna veľvyslanectva sa pôvodne odohrávala v stredoamerickej krajine, námornou prokurátorkou bola žena, ktorá mala románik s obhajcom, a dve hlavné postavy sa navzájom nenávideli. (Arsenal83)
  • Kim Delaney mala podstatnú úlohu v tomto filme, ale bola nakoniec vystrihnutá z konečného strihu, no stále ju možno jasne vidieť na Hodgesovej (Tommy Lee Jones) párty odchodu do dôchodku. (Arsenal83)
  • Fiktívna loď USS Wake Island LHA-7 sa často spomína aj vo vojenskej seriálovej dráme JAG (od r. 1995). (Arsenal83)
  • USS Wake Island LHA-7 je fiktívna a nie skutočná loď amerického námorníctva. Loď videná vo filme je v skutočnosti USS Tarawa LHA-1. (Arsenal83)
  • Na bojové a iné akčné scény bolo najatých približne osemsto reálnych námorníkov. (Arsenal83)
  • Keď sa Hodges (Tommy Lee Jones) vracia na zbombardovanú ambasádu, na obhorenej stene je obraz vtedajšieho viceprezidenta Al Gorea. Gore a Jones boli spolubývajúci na Harvarde. (Arsenal83)
  • Jack G. Shaheen v recenzii pre Washington Report označil film za „najnehanebnejšie rasistický film, aký som kedy videl“. (Arsenal83)
  • Okrem Maroka sa natáčalo v Nokesville, Virginia, Warrenton, Virginia (scény vojenskej základne), Hunting Island, Južná Karolína (scény vo Vietname) a Mount Washington, Virginia (scény generála Hodgesa). S produkciou filmu pomáhalo Ministerstvo obrany Spojených štátov amerických a US Marine Corp. Film sa nakrúcal od 12. marca do 24. júna 1999. (Arsenal83)

Reklama

Reklama