Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Uznání největší zaslouží režisér a vynikající herci v hlavních i vedlejších rolích (není se čemu divit vzhledem k obsazení). Film není v podstatě ničím jiným, než dvouhodinovou konverzačkou, ovšem dialogy jsou natolik dynamické a šikovně napsané, že to není vůbec ke škodě. Scénář je vcelku jednoduchý a lehce pochopitelný a tak se zajímavým začiná stávat až vyšetřování ohledně plukovníka Jesepa (Nicholson). Jeho arogantní figura je naprosto bezchybná a závěrečný souboj v soudní síni s mladým právníkem (Cruise) je bez debat fantastický. Vůbec sekvence z vojenského tribunálu jsou překvapivě důvtipné (v žádném případě nesmysl typu JAG) a zaujmou i obyčejného civila. V neposlední řadě však upoutá pozornost i Demi Moore v bílé uniformě. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Medzi mariňákmi na Guantaname - na Kube, je jedna „čierna ovca” , je to vojak William T. Santiago, ktorý jednak žiada o preloženie, alebo - skrátka FYZICKY zaostáva za ostatnými ( slabá kondička - nevládze ), čím si KOLEDUJE o výprask, alebo označenie “červený kód” ( to je niečo na spôsob - „dohovorenia” , nezájsť príliš do extrému, len postrašiť, bohužiaľ, potom - nie je návratu, ak má vojak splniť - RED CODE ? Ja to presne neovládam... ) , čo je príkaz od veliaceho dôstojníka, ktorý splnia dvaja vojaci Downey a Dawson, ktorí to kapánek preženú až tak, že ho zavraždia ! Konali podľa rozkazu, v ktorom má prsty - spomínaný dôstojník, či samotný veliteľ základne - plukovník Jessup, ktorý by najradšej celú túto kauzu, zahodil cez plece, do autu, aby sa v tom nikto nevŕtal, len to by sa prípadu nesmel ujať, dôstojník Kaffee, ktorý je právnik, čo chce vysekať týchto dvoch mariňákov z prúseru ! Má k dispozícii - dvoch pomocníkov, kde jeden z nich, je nežného a zachrípnutého pohlavia. Po čase, začnú vyplávať na povrch postupne ďalšie a ďalšie tromfy ( indície ), ktorými obháji týchto dvoch, okúzli porotu, pričom samotný Jessup pôjde vypovedať ako svedok, čím sa všetko prevalí, lebo Kaffee používa metódy, ktorými sa každý jedinec prizná ! Herecký koncert - mladého Toma Cruisa, ktorému sekunduje - výrazný Jack Nicholson, ktorého budete z celej duše nenávidieť. A Demi Moore, nie je nijako zaujímavá, asi len okrem toho, že bola aktuálne v kurze ? No a režisér, Rob Reiner, už nie je to, čo býval. Vynikajúca je jedna vec, že to rýchlo odsýpa, nenudíte sa ani na chvíľu, ale aj tak tomu čosi chýba, prečo som neudelil vyššie hodnotenie... PS: Našlo sa : „Zopár správnych chlapov” , ktorí chceli dať veci na správnu mieru ! ... Ale zase dávať treba pozor na jeden - podstatný fakt, a to, že tí dvaja vojaci sú vrahovia, ktorí plnili rozkaz, áno, to súhlasí, ale či chcú, alebo nechcú, musia niesť podiel viny, za ktorý budú pykať, mať postih... ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Plejáda skvělých herců v krimi thrilleru z armádního prostředí, kteří odvádějí výtečnou práci. Asi nejlepší herecké představení pak předvádí Jack Nicholson. Posledních dvacet minut filmu a jeho finální slovní souboj s Cruisem je jen třešničkou na dortu. Ačkoliv se většina filmu zdá jako nudná sračka, je to celkem výživné drama. Na svou dobu střízlivý počin bez přehnaných velkohubých omluvných projevů a vlasteneckých žvástů. Nejdůležitější je sama lidskost a to ve smyslu toho, že každý chybujeme a je jedno na jaké pozici. 70% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vtipná historka: Potřeboval jsem aby se dcerka nudila tak až u televize usne a zkusil tuhle právnickou legendu co jsem si dlouho šetřil a trefa do černého. V obou směrech. Dokonalý Nicholson, energický Cruise který za mlada válel v dialozích stejně jako teď když skáče z letadel a z útesu na motorce. Prvotřídní soudní drama, s parádními Sorkinovými dialogy, které rozjelo mnoho následovníků JAGem počínaje a NCIS konče. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Postupne na vlnách amerických vlasteneckých hodnôt sa natočil perfektne zadaptovaný súdny triler. Je to tak, 90-te roky boli jedinečné a preto aj dejové trovy "červeného zákona" o zavraždenom Santiagovi po príkaze veliteľa boli dobovo relatívne v kurze. Je treba oceniť mnohovrstevnatosť, pretože vzťahový a časový twist sa využíva umne a dynamicky, často krát som nestíhal všetko spracovávať (a to sa postupovalo vo veľmi inteligentnom duchu prieč celou vývinovou plochou). Samotný proces docielenia finišu je prepacovaný perfekcionistickou úmornosťou, skutočne nečakajte lacné odhalenia (netvrdím pointovo, ale procesom líčenia), ten mysteriózny duch je doslova vcucnutý v podvedomí i v tých najkľúčovejších bodoch. Po teda nesmierne nápaditom scenári, priamej kamere, časovo presných hereckých výkonoch tu napriek svojej celokariérnej pošramotenej kontroverznej povesti doslova exceluje T.Cruise. Dovolím si tvrdiť, že za takýto výkon by sa nehanbil nikto, kto znamená pre americkú kinematografiu veľavážený pojem. A tej patetickosti je tu pomerne málo, skôr som jej očakával ďaleko viac a málo tých, vyššie spomínaných kvalít. http://www.9em.sk/sudne-konzekvencie-z-filmu-zopar-spravnych-chlapov-1992/ ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)
  • Hláška "You can´t handle the truth!" byla vyhlášena časopisem Premiere jako 92 nejlepší filmová hláška všech dob. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama