Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Pár správných chlapů smrdí na sto honů kolínskou s titulem 80´s. To se pozná už podle titulní melodie. Když dojde na vážnější dialogy, můžou se Mooreová, Cruise i Nicholson, jinak společně s ostatními podávající více než slušný výkon, ubít, jen aby toho druhého překřičeli a vytlačili co nejsilněji vypointovanou lamentací. A jako mnoho jiných filmových soudních sporů, i zdejší jde na ruku více než potěšenému divákovi scénáristovi, který sází na charaktery, namísto precizní logiky. Pohodové dvě hodinky dobrého filmu, to nepopírám, ale možná jen dvakrát, maximálně třikrát za život stačí více než dosti. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jedna z mnoha dnes už skoro klasika, která mi delší dobu unikala což vzhledem k faktu že mám rád soudní dramata úplně nechápu.Středobodem vyprávění je dvojice vojáků která dá "deku" jinému vojákovi, který ovšem následně zemře.Jde o celkem nejednoznačný případ u kterého sem měl zkraje problém se vůbec zorientovat.Jedna strana totiž tvrdí, že vojáci jednali na vlastní pěst a jde tak o vraždu (a zároveň porušení rozkazu), druhá strana pak tvrdí, že vojáci dostali rozkaz provést tzv. rudý kód, což je vlastně obecně akceptovaná forma šikany o které všichni vědí a vina by tak byla na tom kdo dal onen rozkaz.To samo o sobě ukazuje lehčí pošahanost armády v tom smyslu, že rozkaz je rozkaz i ve chvíli kdy výsledek je při nejmenším diskutabilní.Velká část filmu se tak odehrává v soudní síni, kde se samozřejmě hodně mluví, což je ovšem Sorkinova doména a ten i ve své scénáristické prvotině ukazuje, že tyhle konverzačky měl v malíku nejspíš odjakživa.Z herců má největší prostor Cruisův arogantní právník a je výborný.Zdatně mu ovšem sekundují další v čele s tradičně ďábelským Nicholsonem.Ten má sice  prostoru hodně málo, ale když už je na scéně, tak si jí krade víceméně pro sebe.Ani po třiceti letech tenhle film nijak výrazně nezestárnul...80% ()

Reklama

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Aaron Sorkin se rád ve svých filmech pohybuje v prostředí amerického vojenství nebo americké vysoké politiky. Vždyť je tvůrcem Amerického prezidenta či seriálu Západní křídlo. Americký prezident byla ale spíš odlehčená zábava, seriál Západní křídlo se sice zabývá důležitými otázkami, ale nic z toho nemá takovou váhu jako právě PÁR SPRÁVNÝCH CHLAPŮ. Sorkin zde poukazuje na jedné straně na nesmyslnost vojenské hiearchie a příkazů, na straně druhé nám zase předkládá armádu jako důležitý prvek společnosti, který nám chrání záda. Jack Nicholson jako Nathan Jessep není ztvárněn jako vyloženě záporný velitel, a jeho herecký výkon je úchvatnou ukázkou vysoce postaveného muže věřícího ve vše, co dělá. Stejně tak zpočátku arogantní Tom Cruise, který se postupem času stává pravým dědicem odkazu svého otce, ukazuje odhodlaného muže, který ví, co chce, i když si mnohdy není zcela jist, jak toho dosáhnout. Rozhodně důležitý film s řadou vynikajících hereckých výkonů. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Výborné, excelentní, brilantní.. Už dlouho mě žádný film takhle nedostal. Ať už jde o Cruise, který hraje a hláškuje jako o život, či Bacona, který je Cruisovy výborným protivníkem, nebo, lahůdku na konec, Nicholsona v soudní síni. Opravdu už dlouho jsem si film takhle neužil, a co vím, tak jsem se POUZE jednou podíval na hodinky. To se mi jen zřídka stane. Rozhodně si film seženu v originále, protože ten dabing Nicholsona to je na Rudý zákon.. :-) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte vážená poroto nečekejte žádné nečekané svědky, žádné důkazy na poslední chvíli ani skandální odhalení. Zde se bude hrát na úplně jinou notu a to hlavně na chlapskou ješitnost. Jack Nicholson v jednom ze svých exkluzivních představení. Každou scénu ve které účinkuje (není jich mnoho, dohromady tuším 4) si suverénně uzme pro sebe. Hodně se mi ale líbil i mladý právník v podání Tondy Cruise, který bývá mnohdy neprávem opomíjen a jeho výkony na plátně často nedoceněny. Určitě film, který stojí za to vidět, trošku se stydím že já tak učinil až nyní. 85% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)
  • Při plánování soudního přelíčení sáhli tvůrci po soudní místnosti, i když není běžné, aby se vojenský soud v tak honosné budově odehrával. Většinou jde o jednoduché prázdné místnosti bez výzdoby. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama